IZMIJENIT ĆE SE ZAKON O SUBVENCIONIRANJU STAMBENIH KREDITA

Više od 66 posto zahtjeva do sada je bilo realizirano u najrazvijenijim jedinicima lokalne samouprave – od sada subvencije ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine

Objavljeno: 25.04.2018. zagorjeinternational

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izradilo je Nacrt Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji će uskoro biti upućen na javno savjetovanje zainteresiranoj javnosti. U dosadašnjoj provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita sredstvima iz proračuna Republike Hrvatske subvencionirala se polovica mjesečnih obroka ili anuiteta prve četiri godine otplate kredita. Analizom zaprimljenih i odobrenih zahtjeva utvrđeno je da je 66,3 posto zahtjeva realizirano u najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave, stoga je potrebna ravnomjernija raspodjela subvencija kredita, ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojoj se nalazi subvencionirani stan ili kuća.

Mlađi od 45

Predloženim izmjenama i dopunama zakona utvrđuje se novi rok do 31. prosinca 2020. godine u kojem Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za svaku kalendarsku godinu; jasnije se definira stanje stana ili kuće koja je u vlasništvu podnositelja zahtjeva ili njegovog bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera, a koja nije pogodna za stanovanje; jasnije se definira dokumentacija priložena zahtjevu za kupnju stana ili kuće odnosno dokumentacija priložena zahtjevu za gradnju kuće; uređuje se subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, na način da se u razdoblju od pet godina subvencionira dio mjesečnih obroka ili anuiteta ovisno o stupnju razvijenosti grada ili općine u kojoj se predmetni stan ili kuća nalaze – definira se 8 skupina u kojoj se nalazi grad ili općina prema indeksu razvijenosti subvencije se kreću se od 30 do 51 posto. Uređuje se i dodatno subvencioniranje kredita za dvije godine u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja, odnosno za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.
Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Do 100 tisuća eura

Dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Također, u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja, dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine.
Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita prema objavljenom javnom pozivu realizirano i odobreno 2321 zahtjeva za subvencioniranje kredita, a za što je Republika Hrvatska putem subvencija osigurala za 2017. godinu 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu 42 milijuna kuna, s projekcijom za 2019. i 2020. godinu od 35 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba