U KONKURENCIJI 30 NATJECATELJA IZ CIPRA, ČEŠKE, LITVE, LATVIJE, ESTONIJE, POLJSKE I SLOVENIJE

KAKAV USPJEH: Ivan Habazin iz OŠ Marija Bistrica osvojio broncu na Međunarodnoj glazbenoj olimpijadi u Estoniji

Objavljeno: 25.04.2018. JJ

Na četvrtoj Međunarodnoj glazbenoj olimpijadi u Estoniji hrvatski učenici osvojili su srebro i dvije bronce. Jednu broncu osvojio je učenik Osnovne škole Marija Bistrica Ivan Habazin. U pratnji učenika bio je učitelj Glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica Dinko Krstinić, a Ivanova mentorica je Tatijana Lenart. Matija Pongračić, učenik Glazbene škole Varaždin i Prve gimnazije Varaždin natjecao se u 2. kategoriji te je postigao odličan rezultata osvojivši srebro. Matijine mentorice su Lidija Đidara iz Glazbene škole Varaždin i Slavica Kelemen iz Prve gimnazije Varaždin.

Četiri dijela

Matiju su u izvođenju njegove originalne kompozicije pratile Ruta Bobić na violini i Klara Benčić na flauti. Anamarija Bukovnik, učenica Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule i OŠ Kaštanjer natjecala se u 1. kategoriji i osvojila je broncu. Anamariju je u izvođenju njezine originalne kompozicije pratila Tea Knežević na violini. Njen mentor Marijo Eterović dolazi iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli. Uz natjecatelje iz Hrvatske, sudjelovalo je još 30 natjecatelja iz Cipra, Češke, Litve, Latvije, Estonije, Poljske i Slovenije.
Natjecanje se sastojalo od četiri dijela: slušni test, meloritamski i ritamski primjeri, izvođenje tradicionalne skladbe te vlastite kompozicije. Zadnja dva dijela učenici su izvodili na javnom koncertu koji su održani u dva dana. Prvog dana natjecanja, u večernjim satima, održan je koncert na kojem je publika uživala u zvucima tradicionalne glazbe zemalja sudionica. Hrvatska ekipa od 12 članova pjevala je tradicionalnu pjesmu Kvarnera i Istre, “Tararajčicu”. U povjerenstvu Međunarodne olimpijade Hrvatsku je zastupala profesorica Suzana Goldin iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli.

OŠ Janka Leskovara

Odlazak u Estoniju organizirala je pregradska OŠ Janka Leskovara i ravnateljica Zdravka Žiger Žgela, koja je bila voditeljica hrvatske ekipe. Cijeli projekt u Hrvatskoj i odlazak u Estoniju podržali su Grad Pregrada, Krapinsko – zagorska županija, OŠ Janka Leskovara i brojni donatori te škole učenika. Naime, prije natjecanja u Estoniji, u Hrvatskoj je održana 2. Hrvatska glazbena olimpijada, a domaćin je bila upravo OŠ Janka Leskovara iz Pregrade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba