U MUZEJU “STARO SELO” KUMROVEC ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA “OPHODI JURE ZELENOG”

Posjetitelji uživali u prikazu jurjevskih običaja, pjesmama i plesu, uz tradicionalno paljenje jurjevskog krijesa

Objavljeno: 24.04.2018. JJ

Na prostoru Muzeja “Staro selo” Kumrovec održana je tradicionalna manifestacija koautorica Tatjane Brlek i Tihane Kušenić, “Ophodi Jure zelenog”. Spomendan sv. Jurja slavi se kao pastirski blagdan i pravi početak proljeća i gospodarske godine. U narodnoj je tradiciji sv. Juraj zaštitnik ratara, pastira, stoke, zemlje, usjeva i zelenila. Zelenilo je boja raslinja i simbolizira nadu, pobjedu proljeća nad zimom, pobjedu života nad smrću. Na taj dan kitile su se hiže, štale, stoka i dvorišni prilazi jer su ljudi vjerovali da će time otjerati demone. Ophod mladeži po selima najvažniji je dio jurjevskih običaja.

Otvorenje izložbe

Jura Zeleni i njegova pratnja ophodili su tako i Muzej “Staro selo”, darivali domaćine zelenim grančicama, a zauzvrat su dobili darove: jaja, slaninu, domaće kobasice i vino. Ove godine uz ophode jurjaša iz Etno udruge “Zipka”, u programu su se predstavili i jurjevski običaji šenkovečkog kraja u izvedbi Udruge Ivana Perkovca i KUD-a Mihovila Krušlina iz Šenkovca te običaji iz okolice Marija Bistrice, u izvedbi KUD-a “Lovro Ježek”.
U sklopu programa, otvorena je i izložba autorice Tihane Kušenić pod nazivom “Nema gazde bez duboke brazde”, koja je posvećena tradicijskoj obradi zemlje u Hrvatskom zagorju u 19. i 20. stoljeću te prikazuje predmete iz Zbirke oruđa i alata Muzeja “Staro selo” Kumrovec. Uz otvorenje izložbe, prikazano je i tradicijsko oranje jednoobraznim plugom i dvoprežnom konjskom zapregom, u izvedbi Tomislava Fiketa i Josipa Ilića.

Tradicijsko jelo

S nekoliko prigodnih riječi prisutnima su se obratili ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, v.d. voditelja Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture i načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt.
Prema tradiciji, program je završio paljenjem jurjevskog krijesa uz pjesme i ples, a potom i degustacijom tradicijskog jela cvrtja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba