U BEDEKOVČINI ODRŽANA SREDIŠNJA PROSLAVA DANA KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE

Ministar Medved: Ova je županija jedan od velikih generatora hrvatskog gospodarstva i razvoja Hrvatske

Objavljeno: 23.04.2018. zagorjeinternational

Povodom blagdana sv. Jurja, obilježava se Dan Krapinsko – zagorske županije. Središnja proslava održana je u Bedekovčini, a započela je polaganjem vijenca kod spomenika u parku u središtu Bedekovčina. Nakon toga, proslavljena je sveta misa u novoizgrađenoj crkvi sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu, a zatim je u sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina održana svečana sjednica Županijske skupštine, koju je otvorila predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki.
– Ovaj rođendan naše županije održava se u jednom zanimljivom i čudnovatom trenutku. Osluškujući, imate dojam da su županije višak i da je dovoljna centralizirana država. Svi se kunemo u regionalni razvoj a što i kako, to nismo ni sami sigurni. Županije su se do sada pokazale kao kvalitetan partner u razvoju regionalne politike i najjači pokretač regionalnog razvoja. Županije najbolje detektiraju i artikuliraju svoje razvojne potrebe i iznimno važno za naglasiti jest i da županije posjeduju dovoljno kapaciteta i znanja da kvalitetno provode politike razvoja. Županije moraju biti uključene u planiranje i programiranje EU fondova za sljedeće financijsko razdoblje 2020. – 2027., kako bi osigurali da se sredstva kvalitetno utroše. Županije su ključ uspjeha za brži i efikasniji sustav. Dio smo EU pa stoga moramo i promišljati o spuštanju nadležnosti s državne na županijsku razinu, kako bi upravljali na suvremeni način i u skladu s trenutkom u kojem se nalazimo. Punih četvrt stoljeća dovoljno je vremena za ocjenu rada. Krapinsko – zagorska županija primjer je da je hrvatski model lokalne samouprave, projekt prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, dobar – da sami možemo i znamo upravljati svojim razvojem. Nisu nam potrebni copy paste poljskog ili irskog modela, samo je potrebno implementirati stvarnu funkcionalnu i financijsku decentralizaciju. U našoj županiji ne postoji zagorski jal. Ponosni smo na sve Zagorke i Zagorce koji su svoje kamenčiće ugradili u mozaik koji se zove Krapinsko-zagorska županija – Bajka na dlanu, i zato posebno čestitam ovogodišnjim dobitnicima županijskih priznanja, važnog dijela tog prekrasnog mozaika – istaknula je tom prilikom Hubicki.

Zdravstvo i obrazovanje

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar posebno se osvrnuo na zdravstvo, obrazovanje i gospodarstvo, područja koja su, prema njegovim riječima, prioritetna.
– Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana povećala je broj svojih pacijenata za sto tisuća u posljednje tri godine, zatim su tu dvije specijalne bolnice, Krapinske Toplice, za koju je predviđena dogradnja novog kompleksa sa 75 kreveta i četiri apartmana, novi spa i wellness centar, novi bazeni, investicija vrijedna 20 milijuna eura, i Stubičke Toplice, s investicijom od 12,5 milijuna eura. Odlično je organizirana i primarna zdravstvena zaštita kroz Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, a tu je i najbolje organizirana mreža hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj. Druga najveća obaveza Županije je školstvo. Upravljamo s 30 osnovnih, 54 područne i devet sjajnih srednjih škola, suvlasnici smo veleučilišta i velik dio investicija koje se trenutno odvijaju na području županije, vezane su uz obrazovanje. Imamo osam škola u energetskoj obnovi, u što će ukupno biti uloženo 50 milijuna kuna, a trenutno se grade i dvije sportske dvorane. Naravno, ništa od toga ne bi bilo bez našeg jakog gospodarstva, bez naših obrtnika i poduzetnika. Ono što uvijek kažem, jest da, dok god ovisimo o znanju naših ljudi, nema straha za Krapinsko – zagorsku županiju. Naši su gospodarstvenici već povukli mnogo sredstava iz EU fondova, a sada ćemo izgraditi i Poslovno – tehnološki inkubator u Krapini, koji će također biti jedna pomoć i gospodarstvenicima i srednjim strukovnim školama i našem veleučilištu, a vrijednost ove investicije je 30 milijuna kuna. U budućnosti želimo biti centar znanja, a s time u skladu pripremamo i centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, čija će vrijednost biti oko 70 milijuna kuna. Također smo uspjeli otkupiti polovicu dvorca Stubički Golubovec, gdje namjeravamo napraviti znanstveno – edukacijski zabavni centar, i vjerujem da će to biti još jedan doprinos razvoju gospodarstva i znanosti. Bez otvaranja radnih mjesta i sprječavanja da nam djeca odlaze u inozemstvo, nema nam perspektive – zaključio je župan Kolar.
Žiteljima krapinsko – zagorske županije njihov je dan čestitao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.
– Uspjeh nije došao preko noći, a za njega je prije svega zaslužno dobro vodstvo Županije. Krapinsko – zagorska županija uvelike se promijenila, te je ovdje očit, osim prekrasne prirode, velik napredak u svakom smislu, za što su zaslužne ruke vrijednih Zagorki i Zagoraca. Vi ste pošteni i ponosni ljudi i kroz povijest ste znali čuvati svoju tradiciju, kulturu, običaje i tako ste sačuvali svoj identitet, a jedan od vaših najvećih uspjeha, na čelu sa županom Kolarom, jest što ste uspjeli Zagorje približiti ostatku Hrvatske, kroz razvoj turizma i to što ste svoj kraj uspjeli brendirati kao jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija – rekao je Bernardić.
Kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, govorio je saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Uvjeren sam da smo u proteklih 25 godina, ne samo na razini promocije Hrvatskog zagorja, nego i jačanja životnog standarda svih naših Zagorki i Zagoraca, učinili puno, svi zajedno. Kuda god se okrenemo, vidi se napredak. Nažalost, nismo uspjeli očuvati onaj duh zajedništva koji nas je krasio ranih 90-ih. Iseljavanje i loša demografska slika nisu samo posljedica materijalnih nedostataka, već je to posljedica negativne slike koju šaljemo o samima sebi. Ukratko, izgradili smo ceste, ali izgubili smo život na bregima. Zato je za razvoj našeg kraja najvažnije da skupimo snagu za dijalog i zajedništvo. Ponosimo se našim uspjesima, ali budemo svjesni svega onoga što još moramo učiniti – istaknuo je Tušek.

Županijska priznanja

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako je Krapinsko – zagorska županija u proteklih 25 godina definitivno napredovala, zahvaljujući određenoj političkoj stabilnosti.
– Mi se moramo razlikovati u idejama, moramo se razlikovati u određenim projektima, ali ne infrastrukturnim. Oni su zajednički jer nas oni čine bogatijim. Ja vjerujem da će županije ostati jedan postulat regionalnog razvoja, ali se isto tako nadam da će u budućnosti imati više svojih izvornih prihoda, više svojih decentraliziranih funkcija, jer razvoj koji se najbolje osjeti, jest onaj koji kreće odozdo, gdje participiraju svi dionici, a sve s ciljem našeg boljeg, sretnijeg i ljepšeg Zagorja – zaključio je Hajdaš Dončić.

Inače, kao izaslanik predsjednika Sabora RH proslavi Dana Krapinsko – zagorske županije prisustvovao je saborski zastupnik Darko Hovat, međutim, on je u protokolu izostavljen kao govornik.
Kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, na svečanoj sjednici Županijske skupštine bio je ministar branitelja Tomo Medved.
– Drago mi je da danas mogu svjedočiti pozitivnoj poslovnoj klimi, dobroj poduzetničkoj atmosferi, povećanju zaposlenosti, brizi za mlade i starije stanovnike, mjerama kojima se potiče demografska obnova i socijalna sigurnost. Upravo je ova županija jedan od velikih generatora hrvatskog gospodarstva i hrvatskog razvoja. Potvrda tome brojni su projekti koje Županija provodi, a u čemu uživa potporu Vlade Republike Hrvatske. Vlada politikom regionalnog razvoja nastoji osigurati povezanost lokalnih i regionalnih razvojnih potreba s prioritetima cjelokupnog razvoja zemlje – istaknuo je ministar Medved.
U ime svih zagorskih načelnika i gradonačelnika, prisutnima se obratio domaćin, načelnik Bedekovčine Darko Ban. Čestitke su uputili i Ivan Vučić, predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije i Stjepan Kožić, zagrebački župan.
Na kraju svečane sjednice dodijeljena su i županijska priznanja. Povelju Krapinsko – zagorske županije dobili su: Aikido klub Hohoemi, DVD Kačkovec, DVD Klanjec, Kickboxing klub Zmaj Bedekovčina, Lea Pongrac, vlč. Marijan Culjak, Milica Škvorc, Općina Gornja Stubica – za manifestaciju “Susreti za Rudija”, Spomenka Štimac, Terme Stubaki j.d.o.o. – PJ. Hotel Matija Gubec, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – Županijska podružnica KZŽ, Udruga “Modus Vivendi Stubaki”, Vlasta Horvatić – Gmaz, Zvonimir Berić i Željko Hohnjec. Hotel “Villa Magdalena” i Luka Lešković dobili su plaketu KZŽ za iznimno postignuće u protekloj godini, dok su Rajko Suhodolčan i Zdenka Grilec dobitnici plakete KZŽ za doprinos ugledu i promociji Krapinsko – zagorske županije u zemlji i svijetu. Plaketu KZŽ za životno djelo dobio je Marcel Majsec, koji se na kraju obratio prisutnima u ime svih dobitnika županijskih priznanja. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba