KRAPINSKO – ZAGORSKI ŽUPAN ŽELJKO KOLAR OTKRIO KAKO SE TO MORALO UČINITI ZBOG PROMJENE ZAKONA, ALI I TKO ĆE VODITI JAVNU USTANOVU, A TKO PODUZEĆE

Zagorska razvojna agencija d.o.o. preimenovana u Poduzetnički centar KZŽ, a u tijeku je procedura osnivanja ZARA-e kao javne ustanove

Objavljeno: 22.04.2018. Jelena Jazbec

S danom 23.3.2018. godine, na Trgovačkom sudu u Zagrebu promijenjen je naziv tvrtke Zagorska razvojna agencija d.o.o. u Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije. Kako nam je pojasnila direktorica ZARA-e Karolina Barilar, do donošenja te odluke došlo je zbog toga što je na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju, naloženo Krapinsko – zagorskoj županiji da u svrhu učinkovite koordinacije i poticanja regionalnog razvoja, treba osnivanje regionalne razvojne agencije u formi javne ustanove, a koja će djelovati u svojstvu regionalnog koordinatora. Kao regionalni koordinator, javna ustanova više neće obavljati poslove u sferi gospodarstva, već će se u svojem radu usmjeriti isključivo na rad s tijelima javne vlasti s područja Krapinsko – zagorske županije.

Projektna dokumentacija

– Lokalne razvojne agencije više neće moći biti poduzeća, već moraju biti ustanove. Zato ćemo mi iz jednog poduzeća, što je do sada bila Zagorska razvojna agencija, formirati i ustanovu i poduzeće. Točnije, ZARA kao ZARA postat će ustanova, a ono što je do sada bila ZARA kao poduzeće, preimenovano je u Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije. Jer prema novom zakonu, ZARA kao ustanova ne može raditi na tržištu, odnosno, može do 20 posto. Mnogim našim poduzetnicima i obrtnicima ZARA je napravila projektnu dokumentaciju i omogućila im da povuku sredstva iz EU fondova. Iz odgovornosti prema poduzetništvu i obrtništvu, i gospodarstvu općenito, mi nismo sada to mogli prepustiti isključivo tržištu, kada naši ljudi najbolje poznaju gospodarske prilike i potrebe naših poduzetnika i obrtnika – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Županijska skupština donijela je odluku o osnivanju javne ustanove na sjednici 6. ožujka te je procedura osnivanja u tijeku. Jedini osnivač javne ustanove je Krapinsko – zagorska županija te će ustanova nositi naziv Zagorska razvojna agencija.

Barilar i Jantol

Barilar nam je otkrila i kako će se Poduzetnički centar KZŽ baviti upravljanjem lokalnim jamstvenim fondom i Poduzetničko – tehnološkim inkubatorom Krapinsko-zagorske županije, provodit će projekte uspostave Poduzetničko – tehnološkog inkubatora u Krapini i projekta e-poslovanja namijenjenog gospodarstvenicima i obrtnicima, poticat će razvoj gospodarstva, što uključuje i obrtništvo i poljoprivredu kroz pripremu razvojnih projekata te će se baviti pripremanjem i provedbom edukativnih programa.
Župan Kolar nam je potvrdio da na čelu ZARA-e ostaje dosadašnja direktorica Karolina Barilar, dok će direktoricom poduzeća Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije biti imenovana Martina Jantol.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba