DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN PLANETA ZEMLJE

“Priroda sve pamti i sve naplaćuje – prestanimo izazivati njezin bijes”

Objavljeno: 22.04.2018. zagorjeinternational

Danas se obilježava Svjetski dan planeta Zemlje, a tim povodom krapinsko komunalno poduzeće Krakom svojim je sugrađanima i korisnicima usluga uputilo poruku koju prenosimo u cijelosti:
“Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima, brojnim događanjima posvećenima očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa te kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planeta na kojem žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitetu životne sredine. Taj nas dan aktivisti udruga za zaštitu okoliša i prirode brojnim aktivnostima i angažmanom potiču da promišljamo i ojačamo svijest o važnosti zaštite okoliša. Jesmo li svjesni da zemlju nismo naslijedili od pradjedova, već posudili od naših unuka? Kakvu je ostavljamo u nasljeđe našoj djeci i unucima? Čovjekovo izravno ili neizravno unošenje tvari ili energije u okoliš, uzrokuje pogubne posljedice na uvjete života biljnog i životinjskog svijeta, ugrožava ljudsko zdravlje te uzrokuje nesagledive klimatske promjene. Svi smo skloni vjerovati da se to događa tamo, nekom drugom, no događa se svima, sada i ovdje. Krajnje je vrijeme da se počnemo odgovornije ponašati prema prirodi! Čuvajmo naš okoliš, reciklirajmo otpad, odvajajmo iskoristivi otpad, kompostirajmo biorazgradivi otpad, obnovimo stare, odbačene, ‘nepotrebne’ stvari iz našeg kućanstva… Za očuvanje prirode, potrebno je smanjenje količine otpada, a naročito otpada koji završava odložen na tlo na odlagalištima otpada ili odbačen u prirodni okoliš na divljim odlagalištima. Zapitamo li se ikada kako se ponašamo s kućnim otpadom ili sa stvarima koje nam više ne trebaju? Riješimo li se toga bez razmišljanja o održivosti našeg okoliša i posljedica koje će odbačene stvari uzrokovati prirodi i našem planetu Zemlji onečišćenjem i zagađenjem tla, vodnih resursa, zraka? Koristite li raspoložive resurse koje su vam omogućili vaš grad i vaše općine i stavili vam na raspolaganje zelene kante, eko – otok, reciklažna dvorišta? Mijenjajmo našu svijest, mijenjajmo odnos prema prirodi, razmišljajmo “ekološki” svih 365 dana u godini! Svaka naša odluka o postupanju s otpadom na održiv način bit će doprinos za zdravije, čišće i nezagađene prirodne resurse.
Naša je trajna obveza čuvati okoliš, očistiti Zemlju od onečišćenja, reciklirati sav nastali otpad, kompostirati biorazgradivi otpad jer čist, uredan i zelen okoliš uljepšava naš život. Samo takvim ponašanjem našim ćemo unucima u nasljeđe bez srama ostaviti očuvanu i zdravu prirodu. Priroda sve pamti i sve naplaćuje. Prestanimo je iskušavati da ne izazovemo njezin bijes, već joj omogućimo da nam se smiješi vedrim, sunčanim danima”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba