SAMOZATAJNI PRINC GASTRONOMIJE NA SAMO POLA SATA VOŽNJE OD ZAGREBA, TIK DO VODENOG PLANETA:

HRANA BOGOVA, GOZBA KRALJEVA: Restoran Dvorac Mihanović – mjesto susreta bogatstva tradicije i ljepote okusa u srcu Zagorja

Objavljeno: 22.04.2018. zagorjeinternational

U hladu stoljetnog drveća, uzdiže se barokno zdanje dvorca Mihanović preuređenog u reprezentativni ugostiteljski objekt. Datira još iz 18. stoljeća, kada su ga izgradili grofovi Erdödy. Zalogom je prešao u ruke bana Josipa Brigljevića, muža sestre pjesnika Antuna Mihanovića. Sam pjesnik, tvorac “Lijepe naše” često je boravio u tom dvorcu i po njemu je dobio današnje ime.

Danas a la carte restoran, odmah uz Vodeni planet Terma Tuhelj, nudi bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih i nacionalnih jela. Tematske večeri u duhu prošlih vremena uz zvukove žive glazbe, zagorski specijaliteti spremljeni od strane vrhunskih kuhara i bogate arome vrhunskih vina samo su neke od čari koji su oduševljavale i samog Antuna Mihanovića.

Šef kuhinje Mirko Ljubić predstavio nam je koncept kojim se vodio prilikom slaganja jelovnika.

Tri smjera

– Sadržaj jelovnika klasičan je kao i u svim restoranima te nudi gostima jela od hladnih predjela, pa sve do deserta, no posebna čar novog jelovnika je poseban koncept specijaliteta koji omogućava gostima raznolikost ponude. Koncept je pripremljen u tri smjera – zagorska jela,  koja su pripremljena prema recepturama karakterističnima za Hrvatsko zagorje, dvorska jela, koja su pripremljena prema posebnoj recepturi iz vremena grofa Brigljevića koje smo obogatili malim tajnama te vitalna jela, koja sadrže pravilnu kombinaciju nutritivnih elemenata, lagano meso te svježe povrće i začine – objašnjava Ljubić, dodajući da su u jelovniku zagorska jela označena simbolom zagorske kućice, dvorska jela krunom, a vitalna jela simbolom jabuke, što je simbol svih vitalnih jela u sklopu selfness projekta.

– Naravno, jelovnik sadrži i mnoge internacionalne specijalitete, kako bismo omogućili gostima da probaju jela koja se poslužuju u mnogim zemljama, kao što je tatarski biftek, dimljeni losos, lignje i odresci na razne načine i mnoga druga jela – dodaje Ljubić.

Od zagorskih jela će vas oduševiti štrukli pripremljeni čak na četiri načina: štrukli u juhi, zapečeni štrukli u medenici, štrukli na više načina i kraljevski štrukli sa šljivama, koje je ugostiteljska ekipa pripremila prilikom posjeta norveškog kralja i kraljice Hrvatskoj na Pantovčaku.

No u ponudi se nalaze i mnoga jela naših baka, kao što su domaći kukuruzni žganci, zagorska juha, domaća šunka i sir s vrhnjem,mlinci, a uz posebnu narudžbu priprema se i domaća pečena patka i guska te pečeni zagorski puranističu u restoranu.

Poseban doživljaj na tanjuru nude dvorska jela: Tuheljski pinklec (pirjani šampinjoni sa začinskim biljem u palačinki na pjenici od kiselog vrhnja), Grofovski odrezak (teleći file u palačinki od krumpira i umaku od šampinjona, poslužen s uštipcima i povrćem na maslacu) ili pak Viteška sablja (file od teletine, junetine, svinjetine i puretine s dodatkom povrća, pečeno na žaru, nabodeno na sablju i  posloženo na pole od krumpira i pečeni luk).

Vitalna pak su jela idealno rješenje za vegetarijance, tako da se u ponudi nalazi i File lososa na žaru poslužen na pjenici od graška i pečenim ploškama krumpira, kuhano hrskavo povrće, povrće na žaru i mnoga druga jela. Dakako, u samom jelovniku, uz svaki slijed jela, nalazi se i preporuka sommeliera.

Inače, restoran Dvorac Mihanović u sklopu svog zdanja sadrži i nekoliko dvorana koje omogućavaju organizaciju intimnih privatnih večera zatvorenog tipa.

Bogata vinska karta

– Goste najviše oduševljava vinoteka koja osim svog dvorskog štiha, sadrži preko 40 različitih sorti vina od kojih obuhvaćamo cijelu Hrvatsku, no poseban naglasak dajemo lokalnim vinarima. Od slavonskih vina, u vinoteci možete pronaći vina vinarije Enjingi i Krauthaker, boje Istre brani vinarija Kozlović, a ako više volite dalmatinska vina, u vinoteci se nalaze i vina s područja Hvara – Plenković i Pelješca – Dingač. S obzirom na to da se sam restoran nalazi na području vrlo nagrađivanih vina, prednost ipak dajemo lokalnim vinarima. Vinoteka sadrži vina sedam različitih vinarija s područja Hrvatskog zagorja, od kojih su najistaknutiji Zdolc, Sever, Bolfan i vinarija Bodren koja nudi posebne ledene berbe – predstavili su nam iz restorana, u kojem se nalaze slike prve doktorice umjetnosti Mirjane Smolić,  koja je svojim slikarskim motivima uljepšala jesenski i proljetni salon dvorca. Doktorica Mirjana Smolić napravila je i odličnu foto tablu s dvorskim motivima, koja je idealno mjesto za stvaranje odličnih foto uspomena. Kod ulaska dočekat će vas vitez te vas uvesti u prekrasnu dvorsku priču, a nakon što krenete kući svakako zavirite u Dvorsko blago, malu suvenirnicu u kojoj ćete pronaći nešto za uspomenu. Poseban doživljaj je terasa dvorca koja pruža pogled na prekrasan zagorski krajolik te mali parkić iza dvorca koji je idealan za intimna vjenčanja na otvorenom.

Ovaj samozatajni princ gastronomije, samo pola sata vožnje od Zagreba, ali i odlično prometno povezan iz kojeg god smjera dolazili, mjesto je susreta bogatstva tradicije i ljepote okusa u samom srcu Zagorja, tik uz Vodeni planet Terma Tuhelj. Ne propustite ga posjetiti i prepustiti svoje nepce uživanju u hrani bogova, a dušu u gozbi kraljeva.



 DVORSKA VEČERA

Posebno kreiranih sljedovi jela i atraktivan način prezentacije u dvorskoj atmosferi

 U prošlosti su se kraljevi gostili obilnim dvorskim večerama koje su bile praćene visokom modom dvorskih dama i gospode, taktovima dvorske glazbe i animacijom dvorskih sluga. Pilo se iz drvenih vrčeva, jelo se iz glinenih posuda i gozbe su trajale do dugo u noć. U Termama Tuhelj prošlost nije zaboravljena nego pretočena u ponudu kojima Terme Tuhelj nastoje goste razmaziti onim najboljim što gastronomija Zagorja nudi. Dvorska večera trenutno je jedinstvena u ovom kraju Hrvatske upravo zbog načina na koji je osmišljena jer u svakom trenutku oduševljava goste, prvotno posebno kreiranim slijedom jela i atraktivnim načinom prezentacije hrane i pića, a s druge strane zabavnom animacijom osoblja i animacijskog tima. Gosti mogu uživati u posebnoj dvorskoj atmosferi, drugačijem načinu posluživanja hrane i posebnoj animaciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba