U Desiniću svečano otkrivena bista poginulog hrvatskog branitelja, desinićkog sina i pripadnika slavnih “Tigrova”, Božidara Brumena

NJEGOVA ŽRTVA NAŠA JE SLOBODA: Desinić mora biti ponosan na sumještanina koji je nesebično dao najviše što jedna osoba može dati – svoj život za druge, za svoju domovinu, za buduća pokoljenja

Objavljeno: 21.04.2018. Alen Brodar

U Desiniću je, u organizaciji Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ te partnera u projektu, Općine Desinić i Sportskog centra Božidar Brumen, održano svečano otkrivanje biste poginulog hrvatskog branitelja, desinićkog sina Božidara Brumena, pripadnika slavnih “Tigrova”.
Oko 11 i pol tisuća Zagoraca prošlo je kroz razne postrojbe Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskoga rata, a 89 ih je izgubilo život u ratu. Među njima bilo je i preko 400 Tigrova, od kojih je život na oltar Domovine položilo njih 30. Među njima, bio je i tada 19. godišnji mladić Božidar Brumen, sin desinićkog kraja, kojem se u čast upravo u Desiniću, otkrila spomen bista.

Svaki 13. dao život

– Preko 400 Zagoraca bilo je u 1. Gardijskoj brigadi. Dakako, Zagorci su bili u svim postrojbama i brigadama, ali od Tigrova, od njih 400, 30 ih je položilo život za Domovinu. To znači da je svaki 13. pao za obranu Hrvatske. To je jedan veliki zalog, mi to štujemo i naša Udruga u tom smislu i radi, podižemo spomenike svima koji su dali život u Domovinskom ratu. Krenuli smo s Đurmancem prije nekoliko godina, a sada smo u Desiniću, a u pregovorima smo da sljedeći spomenik bude u Krapinskim Toplicama, pa u Zlatar Bistrici… To je najmanje što možemo učiniti za njih – rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ, Ivan Hržica, na kojeg se nadovezao i načelnik Desinića Zvonko Škreblin:
– Hrvatska domovina je nama najdragocjeniji poklon, za koji zahvalni moramo biti u prvom redu onima koji su za nju hrabro, ponosno i junački dali svoje srce i naposljetku, najdragocjenije što imaju – svoje živote. Njihova žrtva naša je sloboda, naše je naslijeđe, naša samostalnost i naša neovisnost – poručio je Škreblin.
Božidar Brumen rođen je 12. listopada 1973. Kao mladić, netom punoljetan, 4. studenoga 1991. dragovoljno pristupa Zboru narodne garde i odlazi na tada najopasniju i najtežu bojišnicu – istočnu Slavoniju. Prva linija koju je branio bila je linija Orlovnjak i Stari Seleš nedaleko od današnjeg Antunovca, u okolici Osijeka. Na bojištu istočne Slavonije bio je do kolovoza 1992. godine, nakon čega, zajedno s bratom i prijateljima iz Desinića, prelazi u “Tigrove”.
Krajem kolovoza upućen je na Dubrovačko bojište, gdje sudjeluje u oslobađanju Dubrovačkog zaleđa. Nakon akcije oslobađanja tzv. “čuka”, kada je zajedno s svojim “Tigrovima” potisnuo neprijatelja, 10. rujna 1992. godine smrtno je stradao zajedno s još petoricom suboraca.
– Ono što valja posebno istaknuti, jest da je Božidar Brumen bio i ostao uzor mladima, mladić koji je kada je trebalo bio strog i ozbiljan, koji nije imao niti jedan porok, ali koji je također bio dječački romantičan kad god je za to bilo prilike. Njegovo rodno mjesto Desinić mora biti ponosno na sumještanina koji je nesebično, otvorena srca, dao najviše što jedna osoba može dati – svoj život za druge, svoj život za domovinu, svoj život za buduća pokoljenja. Bila nam je čast biti njegovi prijatelji i njegovi suborci – rekao nam je Mladen Ptičar, Brumenov suborac.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da je Božidar krenuo u obranu Hrvatske, ne razmišljajući puno da Zagorje nije izravno ratno ugroženo, već samo razmišljajući o tome da stvorimo svoju slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku, u kojoj ćemo moći normalno živjeti i raditi u miru i odgajati svoju djecu.
– Nažalost, kako to obično biva, u ratnom vihoru, najbolji među najboljima ostave svoj život, da bi omogućili nama koji smo preživjeli i novim generacijama koje dolaze, da mogu uživati u toj slobodi i baštiniti tu žrtvu koju su oni podnijeli. Iz dana u dan, svih 365 dana u godini, trebamo se sjetiti onih koji su najviše od nas dali za slobodnu Hrvatsku, a to su naši poginuli hrvatski vitezovi. Navijek živi onaj, koji zgine pošteno. Božidare, neka ti je laka naša zagorska, hrvatska gruda – zaključio je Kolar.

Odlikovanja predsjednice

Bistu, koja će krasiti središnji desinićki trg, ali i ponosno stajati ovdje, kao trajni spomen da nemjerljiv doprinos Zagoraca u stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske, otkrila je Božidarova majka Božica, a potom je uslijedio još jedan svečani čin – dodjela odlikovanja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović. Kao izaslanik predsjednice, uručio ih je ministar branitelja Tomo Medved.
– Zadovoljstvo mi je što sam u ulozi izaslanika predsjednice RH uručio odlikovanja sedmorici pripadnika 1. Gardijske brigade “Tigrovi” Krapinsko – zagorske županije. Odlikovanja, koja predstavljaju izraz zahvalnosti Republike Hrvatske svima vama koji ste nas svojim domoljubljem zadužili. Današnjim otkrivanjem spomenika gotovo 26 godina nakon tragične pogibije, odajemo počast poginulom hrvatskom branitelju u Domovinskom ratu, Božidaru Brumenu, koji je kao dragovoljac među prvima stupio u obranu svoje domovine, a svoj život je položio 10. rujna 1992. godine na južnom bojištu. S velikim ponosom se prisjećamo našeg Božidara i vječno smo zahvalni na njegovoj žrtvi, koja je neizbrisivi pečat hrvatske povijesti. Otkrivanjem ove spomen biste izražavamo zahvalnost kakvu je i zaslužio. Svaki je mladi život nenadoknadivi gubitak, ali, draga obitelji, budite ponosni na svoga sina i brata, koji je svoj život dao kako bi svima nama bilo bolje i koji je svojom hrabrošću i ljubavi prema domovini postao simbol stradanja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu – rekao je ministar Medved.
Redom hrvatskog trolista odlikovani su tako Josip Španec i Ivan Hržica, a redom hrvatskog pletera Davor Kantolić, Damir Gregurić, Pavao Tomorad, Josip Gulija i Branko Blažinić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba