POVODOM DANA OPĆINE, RAZGOVARALI SMO S NAČELNIKOM JASMINOM KRIZMANIĆEM

“Na području Gornje Stubice trenutno je oko 14 milijuna kuna investicija”

Objavljeno: 21.04.2018. Jelena Jazbec

Duhovnom obnovom u župnoj crkvi sv. Jurja, u Gornjoj Stubici je započela proslava Dana općine. Tim povodom, jučer je u održana i svečana sjednica Općinskog vijeća, a u razgovoru s načelnikom Jasminom Krizmanićem doznali smo koji su najvažniji projekti koji su obilježili proteklu godinu.
– Od značajnijih projekata u prošloj godini, bilo je tu asfaltiranje ceste Karivaroš – Gornja Planina, zatim izgradnja javne rasvjete u naseljima gdje je još nije bilo, dok su u naseljima s postojećom javnom rasvjetom postavljene LED žarulje. Taj će se projekt dovršiti do kraja 2018. godine te će općina Gornja Stubica postati jedna od prvih zagorskih jedinica lokalne samouprave koja će na čitavom svom području imati takvu ekološki prihvatljivu rasvjetu. Među projektima koji se sufinanciraju iz EU fondova, na natječaju za mjeru 7.2.1. dobili smo 2.314.722 kuna za uređenje ceste Šagudovec – Sekirevo Selo, a jako nas je razveselila i vijest da nam je Ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo 2.427.411 kuna za izgradnju nogostupa i odvodnje na relaciji Hum Stubički – Jakšinec – Sveti Matej – rekao nam je načelnik Krizmanić.

Dvije škole

Na području Gornje Stubice do kraja godine trebale bi biti uređene i dvije škole, pa je tako u završnoj fazi sanacija Područne škole Sveti Matej, gdje su investitori Ministarstvo regionalnog razvoja i Krapinsko – zagorska županija, a ukupna vrijednost projekta je 635 tisuća kuna. Tijekom ljetnih praznika trebala bi krenuti i energetska obnova Osnovne škole Matije Gupca. Radi se o projektu vrijednom više od sedam milijuna kuna, od čega su 4,2 milijuna bespovratna sredstva iz EU fondova.
Također, Ministarstvo kulture je za ovu godinu odobrilo 100 tisuća kuna za obnovu Kućice pod lipom, a ovih je dana donesena i odluka od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prema kojoj je Gornja Stubica utvrđena kao prihvatljiv korisnik, te joj se dodjeljuje novčana potpora za izradu Strategije razvoja općine u iznosu od najviše 190 tisuća kuna.
Kako kaže načelnik Krizmanić, spreman je i projekt rekonstrukcije javne rasvjete, vrijedan 1,3 milijuna kuna, zatim uređenje šetnice, 400 tisuća, sanacija klizišta u Slanom Potoku, 1,2 milijuna kuna i proširenje groblja, oko 750 tisuća kuna. Općina također planira prijaviti projekt izgradnje dječjeg vrtića na natječaj za mjeru 7.4.1., čije se raspisivanje očekuje u prvoj polovici 2018. godine.
– Zadovoljstvo mi je reći da je na području Gornje Stubice trenutno 14 milijuna kuna investicija, a radi se o projektima koji su ili već započeli, ili su donesene odluke, ili su sklopljeni ugovori – zaključuje načelnik Krizmanić.

Programa proslave

U sklopu proslave Dana općine, danas u 19 sati otvara se tradicionalna Jurjevska izložba u galeriji “Lipa”, u 19.30 sati počinje Jurjevska večer u organizaciji udruge Lipin Cviet, a u 20 sati počinje kulturno – zabavni program kod Gupčeve lipe, u sklopu kojeg nastupaju Folklorno društvo “Kumpanija” iz Vela Luke, KUD “Kebelj” iz Slovenije i KUD “Elizabeta” iz Jalžabeta. Sutra od 15 do 17 sati na rasporedu je glazbeno – scenski program dječjih skupina na prostoru crkve sv. Jurja. Nastupaju dječje sekcije KUD-a “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice, KUD-a Laz, i domaćina, KUD -a “Matija Gubec”. U 18 sati je koncert Klape Bistrica, a u 19 sati koncert Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice općine Gornja Stubica i gostiju. Bit će upaljen i jurjevski krijes pokraj “stoljetnog bunara”, a u zabavnom dijelu programa nastupit će Luna Band.
Središnja proslava zaštitnika Gornje Stubice je u ponedjeljak. Svečano misno slavlje u 10 sati predvodi vlč. Stjepan Rusan. U 17.30 sati članovi gornjostubičkih udruga i predstavnici općine zajednički će krenuti prema župnoj crkvi, gdje će ponovno biti misno slavlje u 18 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba