U Đurmancu se slavi Dan općine, župe i škole, povodom kojeg je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je načelnik Damir Belošević nabrojio niz realiziranih projekata, a izdvojio je i dva najbitnija koja čekaju realizaciju:

“Vjerujem da će do kraja godine konačno biti završena sportska dvorana, a naš najznačajniji strateški projekt u budućnosti je dječji vrtić”

Objavljeno: 20.04.2018. Alen Brodar

Svečano je ovih dana u općini Đurmanec, kao uostalom i u mnogim dijelovima Zagorja, budući da se približava blagdan sv. Jurja, koji je zaštitnik te općine, ujedno i zaštitnik Krapinsko – zagorske županije. Dan općine, župe i škole obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj su bili brojni uzvanici, među ostalima i izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, brojni zagorski gradonačelnici i načelnici te drugi uzvanici, koje su na početku pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Đurmanca Josip Petrović i načelnik Đurmanca Damir Belošević, koji je ujedno podnio izvješće o realiziranim projektima u proteklih godinu dana.

Obrazovanje osnova razvoja

– Jedan od glavnih projekata je izgradnja naše školske sportske dvorane, koji je nakon šest završenih etapa od 2010. godine, došao u fazu da se bira izvođač radova za njezin završetak. Vjerujem da će biti završena ove godine i da će se napokon stvoriti uvjeti za odvijanje tjelesne kulture za naše osnovnoškolce, ali i za druge aktivnosti naših mještana. Najznačajniji strateški projekt u budućem razdoblju je svakako izgradnja dječjeg vrtića, za koji smo otkupili zemljište od privatnih osoba za 145.000 kuna, Županija nam je vratila dio zemljišta koje smo kupili za izgradnju sportske dvorane, a još će Ministarstvo državne imovine darovati dio zemljišta, što je u završnoj fazi. Idejni projekt j plaćen 50.000 kuna, dok smo izradu glavnog i izvedbenog projekta prijavili na natječaje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i soc. politiku te Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Ishođenje potvrde za glavni projekt očekujemo kroz dva mjeseca, a za gradnju vrtića kapaciteta 120 djece priprema se prijava na natječaj za mjeru 7.4.1. ruralnog razvoja – rekao je načelnik Belošević, dodajući da je obrazovanje osnova razvoja Đurmanca, pa je Općina za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje u protekloj godini izdvojila više od milijun kuna. Osvrnuo se Belošević i na mnoge komunalne projekte odrađene u proteklih godinu dana, kao što su vodoopskrbni sustavi za naselja Gunteri i Hlevnica – Lupinjak, rekonstrukcija vodovodne mreže Ravninsko – Zagorska Koprivnica, ishođenje potvrde za uređenje visoke zone Macelj. Spomenuo je i uređenje vodotoka Ravninšćice, a najavio je i uređenje potoka od Osnovne škole do Hromca, za što je ishođena lokacijska dozvola. Uređivalo se prošle godine i mjesno groblje te su se asfaltirale nerazvrstane ceste, a prihvaćen je i projekt rekonstrukcije ceste Gornja Podbrezovica – Lepaji, vrijedan 6,7 milijuna kuna. Najavljena je također i rekonstrukcija državne ceste Đurmanec – Lupinjak, u što ulazi i uređenje samog centra Đurmanca. Ulagalo se u Đurmancu i u javnu rasvjetu, a uredila su se i dva dječja igrališta.
– Na području općine imamo i pet aktivnih klizišta, od kojih dva ugrožavaju obiteljske kuće i gospodarske objekte, a ukupna sanacija svih klizišta koštala bi oko 900.000 kuna. Prijavili smo te sanacije na natječaje ministarstava, budući da u našem skromnom proračunu nemamo sredstava, pa sama sanacija ovisi o realizaciji pomoći s državne razine – zaključio je Belošević, zahvalivši pritom svim vijećnicima i vijećnicama, Udrugama, gospodarstvenicima, djelatnicima Upravnog odjela Općine i svima koji su na bilo koji način pomogli svih navedenih projekata te je svima čestitao Dan općine, župe i škole.

Čestitke i priznanja

Čestitkama se uime svih načelnika i gradonačelnika pridružio i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, a sve su prisutne pozdravili i župan Željko Kolar, koji je najavio da vjeruje da će se sljedeći Dan općine slaviti u novoj sportskoj dvorani, izaslanik predsjednika Vlade RH Mario Šiljeg te izaslanik predsjednika Sabora RH, Žarko Tušek, koji je čestitao na svemu odrađenom i zaželio da se u budućnost gleda pozitivno i optimistično – u Đurmancu za to imaju razloga.
Podijeljena su i općinska priznanja – nagradu za životno djelo dobili su dobrovoljni darivatelji krvi s više od 100 darivanja – Marijan Krsnik iz Hlevnice i Miljenko Halužan iz Ravninskog, dok je Povelju dobio bivši načelnik i dugogodišnji član DVD-a Đurmanec Branko Horvat. Dobitnici Plaketa su obrt “Građevinarstvo, vulkanizacija, prijevoz i usluge” Ivana Gmajnića iz Hromca i obrt “K Pevcu” Vesne Čvek, dok su zahvalnice uručene Kuburaškom društvu “Leopold Mandić” i Zdravku Vincelju iz Ravninskog. U sklopu dodjele priznanja, dodijeljene su i nagrade za najljepše okućnice u Đurmancu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba