UZ BLAGDAN SV. JURJA, SVOJ DAN SLAVE KRAPINSKO – ZAGORSKA ŽUPANIJA I JOŠ TRI OPĆINE

DOBRA ZABAVA DILJEM ZAGORJA: U Đurmancu gostuje Jasmin Stavros, a u Desiniću Bosutski bećari

Objavljeno: 19.04.2018. Jelena Jazbec

Tradicionalno uz blagdan sv. Jurja 23. travnja, održavaju se fešte diljem Zagorja, s obzirom na to da ovog sveca kao svoga zaštitnika slave tri općine. Tu je i proslava Dana Krapinsko – zagorske županije, koja će se ove godine održati u Bedekovčini. Ovogodišnje obilježavanje počet će u ponedjeljak, 23. travnja u 10.30, polaganjem vijenca kod spomenika u parku u središtu Bedekovčine. U 11 sati slijedi sveta misa u crkvi sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu, nakon koje će biti održana svečana sjednica Županijske skupštine u sportskoj dvorani u Bedekovčini.
U nastavku donosimo pregled programa proslave u Đurmancu, Gornjoj Stubici i Desiniću.

DAN OPĆINE ĐURMANEC
U Đurmancu program počinje danas, podjelom zahvalnica i znački dobrovoljnim darivateljima krvi te ocjenjivanjem vina. U petak u 16 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća. U 18 sati počinje malonogometni turnir općine, a u 20 sati koncert Pepi kruleta i Podvinčana. Subota je sportski dan, pa će se tako mještani i gosti natjecati u nogometu, beli i kuhanju kotlovine, a navečer u Đurmancu gostuje Jasmin Stavros. U nedjelju je od 9 sati na rasporedu natjecanje u gađanju glinenih golubova, u 15 sati prezentacija proizvoda Udruga i OPG-ova, a u 16 sati kulturno – umjetnički program KUD-a Đurmanec i gostiju. U ponedjeljak nakon priredbe u osnovnoj školi, u 10 sati nastupa Limena glazba Špoljari, a u 11 sati slavi se sveta misa u crkvi sv. Jurja.

DAN OPĆINE GORNJA STUBICA
I u Gornjoj Stubici proslava Jurjeva započinje danas, svetom misom i duhovnom obnovom u župnoj crkvi, koju će predvoditi preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. U petak u 17 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća u restoranu Rody, a u 18 sati se nastavlja duhovna obnova, kao i u subotu. U subotu u 19 sati otvara se tradicionalna Jurjevska izložba u galeriji “Lipa”, u 19.30 sati počinje Jurjevska večer u organizaciji udruge Lipin Cviet, a u 20 sati počinje kulturno – zabavni program kod Gupčeve lipe, u sklopu kojeg nastupaju Folklorno društvo “Kumpanija” iz Vela Luke, KUD “Kebelj” iz Slovenije i KUD “Elizabeta” iz Jalžabeta. U nedjelju od 15 do 17 sati na rasporedu je glazbeno – scenski program dječjih skupina na prostoru crkve sv. Jurja. Nastupaju dječje sekcije KUD-a “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice, KUD-a Laz, i domaćina, KUD -a “Matija Gubec”. U 18 sati je koncert Klape Bistrica, a u 19 sati koncert Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice općine Gornja Stubica i gostiju. Bit će upaljen i jurjevski krijes pokraj “stoljetnog bunara”, a u zabavnom dijelu programa nastupit će Luna Band.
Središnja proslava zaštitnika Gornje Stubice je u ponedjeljak, 23. travnja. Svečano misno slavlje u 10 sati predvodi vlč. Stjepan Rusan. U 17.30 sati članovi gornjostubičkih udruga i predstavnici općine zajednički će krenuti prema župnoj crkvi, gdje će ponovno biti misno slavlje u 18 sati.

DAN OPĆINE DESINIĆ
Program proslave Dana općine Desinić počeo je u srijedu, predstavom Kerekesh Teatra “Pokopaj me nježno”, u sportskoj dvorani u 20 sati. U petak se održava ocjenjivanje i izložba vina. U 18.30 sati u Vatrogasnom domu DVD-a Desinić održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća, uz nastup KUD-a Horvatska i Pjevačkog zbora “Đuro Prejac”. U 20.30 sati podno Dvora Veliki Tabor bit će upaljen jurjevski krijes. U subotu u 9.30 sati bit će otkriveno spomen – obilježje Božidaru Brumenu ispred dječjeg vrtića. U 11 sati počinje Desinić trail “Z brega na breg”, a u podne je na rasporedu svečana skupština Nogometnog kluba Desinić, koji slavi 40 godina. Tim povodom u 14 sati počinje i nogometni turnir, a u zabavnom programu od 20 sati posjetitelje će zabavljati Bosutski bećari i Ex Band.
Nedjeljno misno slavlje u 11.30 sati predvodi mons. Ivan Miklenić, a od 12.30 sati na središnjem trgu počinje Međunarodna smotra mažoretkinja i puhačkih orkestara, povodom 20 godina postojanja Desinićkih mažoretkinja. Od 14 sati posjetitelje će u Šatoru zabavljati Optimisti. U ponedjeljak u 18 sati počinje “Prejčeva prošlost u sadašnjost”, prigodni recital i predavanje učenika i djelatnika osnovne škole. U utorak u 17 sati obilježava se 175 godina Osnovne škole Đure Prejca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba