PRLJAVI SU VAM LIMENI LJUBIMCI? Kiša koja pada ovih dana puna je pustinjskog pijeska iz Sahare, a vlasnici autopraonica “trljaju ruke”

“Taman sam oprao auto, imao generalku neki dan i gle sad, k’o da sam vozio off-road!” METEOROLOZI: “Prljava” kiša i dalje je moguća, još pričekajte s pranjem automobila

Objavljeno: 16.04.2018. Alen Brodar

Prolazeći proteklih nekoliko dana Zagorjem pored samoposlužnih autopraonica, može se steći dojam da njihovi vlasnici mogu zadovoljno trljati ruke. Naime, već je u nekoliko navrata padala kiša, za koju se ne može reći da je “oprala” aute, čime se vlasnici limenih ljubimaca znaju tješiti, kada im se ne da skoknuti do autopraonice. Dapače, automobili diljem Zagorja izgledaju kao da su vozili rally utrke po prašnjavom i blatnom terenu.

Nekima dobro došlo

– Ne znam što je ovo. Pa automobil mi izgleda kao da je godinu dana stajao na prašini – komentirao je jedan vozač sebi u bradu, dok je “ribao” limenog ljubimca. Nije ni drugi bio puno sretniji:
– Ma, taman sam oprao auto, imao generalku neki dan i gle sad. K’o da sam vozio off-road – potužio se. Nekima pak je ta kiša dobro poslužila.
– Nisam ga prao već neko vrijeme, malo me i sram bilo, a ovo mi sad dobro poslužilo – sad svi imaju aute kao i ja. Mogu reći da sam ga jučer oprao, a prokleta kiša opet pala – našalio se.
O čemu se zapravo radi, upitali smo u Meteorološkoj postaji Krapina u Popovcu.

Vjetar diže pijesak

– Padala je slaba kiša, posljednje u nedjelju popodne i nešto u noći na ponedjeljak. Radi se o pustinjskom pijesku s kojim je pomiješana, najvjerojatnije iz Sahare. Vjetar digne pijesak, kojeg topli zrak diže u oblake, vrući zrak daje mu uzgon. Ova ciklona je baš malo južnije krenula, dolje od Afrike i do nas je dovukla pijesak. To se događa barem jednom godišnje, a ove godine se to malo zaredalo. Bilo je i prije par dana, za vikend ponovo, a moguće je da će padati i sutra, tako da ljudima preporučujemo da još malo pričekaju s pranjem automobila. Neću ga ni ja prati, moj automobil je isto jako prljav – rekao nam je Vladimir Cerovečki iz Meteorološke postaje Krapina, dodajući da druge štetnosti, osim što narušava estetiku automobila, od te kiše nema.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba