U MUZEJU ŽITNICA U SVETOM KRIŽU SVEČANO URUČENI UGOVORI KORISNICIMA KOJI SU OSTVARILI PRAVO NA ŽUPANIJSKU FINANCIJSKU POTPORU

SPOMENICI, MANIFESTACIJE I IZDAVAŠTVO: Krapinsko – zagorska županija za više od 160 korisnika u kulturi osigurala 885 tisuća kuna

Objavljeno: 13.04.2018. zagorjeinternational

U Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretju održano je svečano uručenje ugovora korisnicima u kulturi koji su na provedenom natječaju ostvarili pravo na financijsku potporu Krapinsko – zagorske županije.
Ukupno je dodijeljeno 885 tisuća kuna, a sredstva su raspoređena u tri kategorije: spomenici – 300 tisuća kuna za 33 korisnika, manifestacije – 450 tisuća kuna za 90 korisnika i izdavaštvo – 135 tisuća kuna za 43 korisnika. Ugovore je korisnicima uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Drago mi je da smo se ponovno okupili s najboljima u kulturi. Ukupno Krapinsko – zagorska županija u 2018. godini izdvaja za kulturu oko 2,6 milijuna kuna, a kroz ovaj natječaj smo kroz tri kategorije dodijelili 885 tisuća kuna. Bilo je sjajnih projekata i naravno da novca u kulturi nikad nije dosta, međutim, mi osim ovih natječaja, pogotovo za manifestacije, pokušavamo i preko Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, kroz promociju i brendiranje, dati dodatni impuls tim manifestacijama i mislim da smo postali prepoznatljivi u Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske, po tim našim manifestacijama. One su dodatna ponuda u ukupnoj turističkoj ponudi Krapinsko – zagorske županije, pogotovo našim hotelima, kojima generiraju dolaske i noćenja, no isto je tako važno da zahvaljujući tim manifestacijama mi njegujemo svoj kulturni identitet. Danas, kada smo članica Europske unije, kao jedan mali narod, mala država, izuzetno je važno da vodimo brigu o našoj povijesti, o zaštiti kulturne baštine, ali i o njenoj promociji, te da to prenosimo na nove generacije – istaknuo je župan Kolar.

“Bitka kod Stubice”

Među manifestacijama za koje su odobrene novčane potpore, su “Mali kaj”, Tjedan kajkavske kulture u Krapini i Festival kajkavskih popevki, za što je Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina odobreno ukupno 35 tisuća kuna.

– Ovime se bavimo uglavnom volonterski, a radom u udrugama nastojimo dati doprinos u kulturi i sretni smo kada vidimo da se ta sredstva iz godine u godinu povećavaju, sretni smo kada vidimo da netko prepoznaje naš rad i da nam financijski pomaže. Svi znamo da su udruge neprofitabilne i da nije lako naći sredstva za manifestacije, izdavaštvo ili bilo što drugo što se u kulturi događa i zbog toga nam je ova prepoznetljiva županijska politika jako važna – rekao je Damir Novina, predsjednik Društva.
Još jedna prepoznatljiva manifestacija i “Bitka kod Stubice”, koja je ove godine održana jubilarni deseti puta, a za čiju je organizaciju Družbi vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice odobreno 20 tisuća kuna.

– U veljači ove godine organizirali smo 10. manifestaciju “Bitka kod Stubice”. Bila je to još jedna uspješna manifestacija, kvalitetnija iz godine u godine, s još većim brojem sudionika na bojnom polju i gostiju iz drugih država. Tko je god posjetio manifestaciju, mogao je prepoznati da naša tradicija ima svoju kvalitetu i postojanost i za sljedeće godine – rekao je Ivan Štefek, predsjednik Družbe.
U kategoriji izdavaštva, Hrvatskozagorskom književnom društvu za Hrvatskozagorski književni zbornik odobreno je pet tisuća kuna, a predsjednik Društva Božidar Brezinščak Bagola ističe kako su svake godine izrazito zadovoljnim županijskim potporama. Najavio je i zanimljivi projekt.

– Nadam se da će uskoro krenuti jedan novi značajni projekt, pod nazivom “Književnim stazama Hrvatskog zagorja”, s obzirom na to da imamo lijepi broj književnika, ne samo u Zagorju, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Slovenija je već provela sličan projekt, a on bi se sada trebao dalje proširiti i na Hrvatsko zagorje i čitavu Europsku uniju. Želja je povezati sva rodna mjesta naših književnika, od Rikarda Jorgovanića, Janka Leskovara, do Ksavera Šandora Gjalskog, Franje Kiša, te se nadam da ćemo to realizirati u sljedećih godinu – dvije, a nadam se da će uz to izaći i mnogo više knjiga nego do sada – rekao je Brezinščak Bagola.

Obnova stare škole

U kategoriji spomenika, Osnovnoj školi Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog odobreno je 12 tisuća kuna za završetak investicije obnove stare škole.
– Radi se o projektu u sklopu kojeg ćemo na neki način probuditi uspavanu ljepoticu, koja je neiskorištena proteklih 50 godina, od kada je sagrađena nova škola. Mi smo djelomično već proveli obnovu, a ove godine će biti završetak investicija. Ova sredstva velika su pomoć i s radošću vas pozivam da se sljedeće ovakva svečanost održi u Brestovcu Orehovičkom – rekao je ravnatelj škole Zdenko Kobeščak.

U Svetom Križu Začretju se danas, uz potpisivanje ugovora, obilježava i Dan škole i 180 godina školstva.
– Danas je za nas veliki dan. Nalazimo se u ovom prekrasnom prostoru Muzeja Žitnica, jednom važnom segmentu kulture u Svetom Križu Začretju. Naravno, vrhunac naših događanja, koji nas očekuje i ove godine, je Tjedan kulture, zabave i sporta, i to jubilarni pedeseti. 50 nije mali broj, ovo je jedna od najvećih manifestacija u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a nadam se da ćemo povodom ovog jubileja naše posjetitelje iznenaditi i s novim sadržajima i još bogatijim programom. Naime, ovdje pokušavamo iz dana u dan osmišljavati nove sadržaje, graditi nešto novo, tako da vjerujem da će svi biti malo iznenađeni u kolovozu i već sada poručujem da su svi pozvani – istaknuo je načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba