U PROŠLOJ GODINI PORASTAO BROJ POGINULIH I OZLIJEĐENIH MOTOCIKLISTA, KAO I BROJ NESREĆA U KOJIMA SU ONI SUDJELOVALI

UGROŽENA SKUPINA: Učestalost smrtnog stradavanja vozača mopeda i motocikala dvostruko je veća u odnosu na sudionike ostalih prometnih nesreća

Objavljeno: 11.04.2018. JJ

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika, započinje sezona intenzivnije vožnje mopeda i motocikala, odnosno povećava se broj vozača mopeda i motocikala u prometu. Policijska uprava krapinsko – zagorska stoga poziva sve sudionike u prometu na pojačani oprez. Naime, tijekom 2017. godine dogodilo se ukupno 2526 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 174 nesreće ili 7,4 posto. Tijekom prošle godine poginulo je 50 sudionika iz te kategorije vozila, dvoje više nego u 2016. godini. Također, razmatranje podataka o ozlijeđenim sudionicima ove kategorije vozila pokazuje povećanje, jer je tijekom 2017. godine ozlijeđen 1961 (662 teže i 1299 lakše) sudionik u prometu, odnosno pet posto više u odnosu na 2016. godinu.
Tijekom 2017. godine vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u devet posto svih nesreća, međutim, u ukupnom broju stradalih osoba, njihov udjel je 13,5 posto, od čega kod poginulih osoba 15,1 posto, a ozlijeđenih 13,4 posto. 2016. godine sudjelovali su u devet posto svih nesreća, a u ukupnom broju stradalih osoba, njihov udio je iznosio 12,8 posto, od čega kod poginulih osoba 15,6, a kod ozlijeđenih 12,8 posto. Uzevši u obzir ukupni broj od 34.368 prometnih nesreća tijekom 2017. godine u Republici Hrvatskoj, u prosjeku je u svakoj 103. prometnoj nesreći, smrtno stradao jedan sudionik iz kategorije motocikala i mopeda, a u odnosu na 2526 prometnih nesreća ove kategorije sudionika, jedan je sudionik smrtno stradao u prosjeku na svakih 50 prometnih nesreća. Iz toga proizlazi da je učestalost smrtnog stradavanja vozača ove kategorije vozila više nego dvostruko veća u odnosu na sudionike ostalih prometnih nesreća.

Zaštitna kaciga

Istovremeno, vozači motocikla i mopeda prouzročili su 1321 ili 52,3 posto od 2526 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali. Tijekom prošle godine, 9,8 posto od ukupno stradalih vozača i putnika na motociklima i mopedima, nije koristilo zaštitnu kacigu, od čega 16 posto kod poginulih, 11,6 posto kod teško ozlijeđenih i 8,7 posto kod lakše ozlijeđenih. U 2017. godini u kontroli i nadzoru prometa policijski službenici na području Republike Hrvatske utvrdili su ukupno 5426 prekršaja nenošenja zaštitne kacige. Vezano uz odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija upozorava na sljedeće propisane represivne mjere: ovisno o iznosu prekoračenja dopuštene brzine, propisane su novčane kazne od 300 do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, uz, za najveća prekoračenja brzine, određivanje do tri negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole. Za nekorištenje zaštitne kacige propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna. Osim toga, policijski službenik naredbom će privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitne kacige ili ih odbiju nositi na glavi. Za nepostavljanje registarske pločice na vidljivo mjesto novčana kazna iznosi 300 kuna, za upravljanje mopedom ili motociklom bez položenog vozačkog ispita kazna je od pet do 15 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, za upravljanje mopedom ili motociklom koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana – novčana kazna je dvije tisuće kuna, upravljanje mopedom ili motociklom kojem je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana kažnjava se sa 700 kuna, a vožnja s neupaljenim kratkim svjetlima s 300 kuna.

Apel policije

Sukladno navedenim pokazateljima o prometnim nesrećama, iz PU krapinsko – zagorske poručuju kako postoji još mnogo prostora za poboljšanje sigurnosti ove skupine u prometu, pa zbog nadolazećih povoljnih vremenskih uvjeta, iznova apeliraju na mopediste i motocikliste da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom kategorijom, vozilima koja su registrirana, odnosno, vozilima koja imaju važeću prometnu dozvolu te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, ali i drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna, posebice prilikom sudjelovanja u prometnim nesrećama, kada ublažava njihove posljedice.
Policija također naglašava obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede, pa stoga apelira na roditelje da, prije same kupnje mopeda i motocikla, poduzmu sve potrebne predradnje kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba