VELIKA SVEČANOST U PREGRADI: UZ MIMOHOD POVIJESNIH POSTROJBI I NASTUP MAŽORETKINJA, PROSLAVLJEN DAN GRADA

NA PUTU PREMA JOŠ RAZVIJENIJOJ PREGRADI: U godinu dana, iz EU fondova povukli 4,6 milijuna kuna, a već su u pripremi četiri nova projekta

Objavljeno: 08.04.2018. zagorjeinternational

Iznimno svečano bilo je u nedjelju u Pregradi, gdje je proslavljen Dan grada. Nakon svečanog misnog slavlja, započeo je tradicionalni Mimohod povijesnih postrojbi, nakon prijavka gradonačelniku Marku Vešligaju. U mimohodu od zgrade gradske uprave do gradskog groblja sudjelovali su povijesna postrojba KZŽ “Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel”, “Hrvatski sokol” Vinkovci, Hajdučka družina “Mijat Tomič” Tomislavgrad, “Trenkovi panduri”, “Križevačka djevojačka straža”, Gospićka garda “Vukovi”, Gradska straža Požega, Varaždinska građanska garda, Viteški red “Sv. Jurja” Žužemberk, Svetonedeljska garda, Karlovačka građanska garda, Zrinska garda Čakovec, Kuburaško društvo “Složna kubura” Pregrada, Kuburaško društvo “Stara kubura” Stipernica, Kuburaško društvo “Vinagorska kubura” Vinagora i Udruga hrvatskih branitelja Pregrada.
Po završetku mimohoda, ispred gradske vijećnice nastupile su Zagrebačke mažoretkinje, a zatim je održana i svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorila predsjednica Tajana Broz.
Prikazan je kratak film o projektima na području grada Pregrade u proteklih godinu dana, pa je tako, između ostaloga, istaknuto kako su asfaltirane dionice nerazvrstanih cesta u svim mjesnim odborima, uređeno groblje u Kostelu, sanirana dva klizišta na Vinagori te na državnoj cesti Pregrada – Desinić. Istaknuto je i kako je Grad Pregrada najtransparentnija jedinica lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji.
Na području zaštite kulturnih dobara, vrlo je značajna obnova Kostelgrada, koja je započela prošle godine, a istaknuto je i kako je su u 2018. godini udvostručene naknade za novorođenčad.

Rekordan proračun

– Naš najveći uspjeh zasigurno je povlačenje 4,6 milijuna kuna iz EU fondova u prošloj godini, za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, reciklažno dvorište i energetsku obnovu. Naravno, tu ne stajemo, imamo u pripremi još četiri projekta, dva gdje smo nositelji i dva gdje smo partneri. Radi se o projektima ukupne vrijednosti šest milijuna kuna i mogu reći da će proračun u 2018. godini biti rekordan. Jedan od zasigurno najatraktivnijih projekata je izgradnja eko bazena, projekt za koji je dobivena građevinska dozvola, a sada se čeka raspisivanje natječaja. Sve u svemu, mogu reći da smo na jako dobrom putu prema još razvijenijoj Pregradi – rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.
Prisutnima se obratila i predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Ela Leskovar, a u ime načelnika i gradonačelnika, kojih je, osim iz Zagorja, bilo iz raznih krajeva Lijepe Naše, govorio je donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić.
Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki rekla je kako Pregrada ne samo da ima osiguran put u budućnost, nego su već postavljene i pločice.
– Pregradi želim da se razvija kao moderan grad, uz naglasak na gospodarski razvoj – rekla je Hubicki.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je za sve uspjehe u Pregradi najzaslužnija odlična sinergija između gradske vlasti, gospodarstvenika i civilnog društva, zajedno s jasno postavljenim ciljevima i mjerama kako ih ostvariti.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je kako ga u Pregradi uvijek dočekaju dobra energija, toplina i gostoprimstvo.
– Sve ono u što u SDP-u vjerujemo, to u Pregradi i ostvarujemo, a to je bolji život za svakog čovjeka. Vaš gradonačelnik uspio je postići da Pregrada postane bolji grad za život mladih. Pomakli ste se s mjesta ispodprosječne razvijenosti na iznadprosječnu i čestitam vam na tome – zaključio je Bernardić.
Na svečanoj je sjednici bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je istaknuo kako kolege zastupnici možda to Vešligaju zamjeraju, no on uvijek i svugdje ističe: “Meni je Pregrada na prvom mjestu”.

Javna priznanja

U glazbenom dijelu programa nastupila je Dijana Zubić iz Glazbene škole Pregrada, a dodijeljene su i javna priznanja grada Pregrade.
Zahvalnice su dobili: Željko Sladetić, Franjo Gorup, Davor Baranja, Juraj Krivec, Ivan Varjačić, Krunoslav Martinko, Damjan Ivšak i Športsko – ribolovno društvo Gorica. Diplome grada Pregrade dodijeljene su Veri Gregurović i Dramskoj sekciji KUD-a Pregrada, a plakete vlč. Branku Bukviću i DVD-u Vinagora. Odlukom gradonačelnika, Slavica Vidaček je proglašena najvolonterkom, a Darko Gregorić je dobio zahvalnicu za volonterski rad.
Nakon svečane sjednice, u šatoru na središnjem trgu održano je druženje s građanima uz nastup Optimista.
Program se kasnije preselio u Kostel, gdje je kraj kapele sv. Stjepana održana završnica manifestacije “Kostelska uskrsna pištola”. U velikoj procesiji sudjelovale su povijesne postrojbe iz svih krajeva Hrvatske, na čelu s Desinićkim mažoretkinjama i Limenom glazbom “Vetropack Straža”. Kraj kapele sv. Stjepana okupili su se i brojni kuburaši, koji su gromoglasnim pucnjevima označili kraj svoje manifestacije duge 495 godina. Svetu misu u kapeli predvodio je pregradski župnik, vlč. Ivan Mikec, a druženje je potrajalo do kasnih večernjih sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba