U DONJOJ STUBICI SVEČANO OBILJEŽENO 15 GODINA DOMA ZDRAVLJA KZŽ – JEDAN OD BOLJIH DOMOVA ZDRAVLJA U RH VRLO JE DOBRO OPREMLJEN, NO TU JE DRUGI PROBLEM

Trenutno nedostaje šest liječnika obiteljske medicine, te specijalisti ginekologije, medicine rada i pedijatrije

Objavljeno: 05.04.2018. zagorjeinternational

Nakon otvorenja Sajma zdravlja u donjostubičkom Parku Jure Stubičanca, u Plavoj dvorani u Donjoj Stubici održana je svečana sjednica povodom 15. obljetnice osnivanja Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije.
Kako je istaknula ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan, to je veliki jubilej, a u Domu zdravlja su ga željeli obilježiti kako bi pokazali što se sve napravilo u proteklih 15 godina.
U Domu zdravlja KZŽ zaposleno je 290 ljudi, a on pruža primarnu zdravstvenu zaštitu na području cijele Krapinsko – zagorske županije. Djeluje kroz službu primarne zdravstvene zaštite, a to su obiteljska i dentalna medicina, zatim je tu specijalistika, dijagnostika, sanitetski prijevoz, patronažna služba te unazad dvije godine, palijativni tim.
– Dobro smo opremljeni, prošle godine Županija nas je prijavila na EU natječaj, tako da ćemo i tu dobiti dosta opreme. Veći problem je nedostatak liječnika. Po prvi puta unatrag šest mjeseci pokazalo se da mladi liječnici koje smo mi poslali na specijalizaciju odlaze, jedan dio liječnika koji je bio kod nas na zamjeni, također je otišao i danas nam nedostaje šest liječnika obiteljske medicine, te specijalisti ginekologije, medicine rada i pedijatrije – istaknula je Dogan.

Ruralni dijelovi

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je igrom slučaja bio prvi predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije i kako je u tom trenutku to bila jedna odlična politička odluka, da se spoji dotadašnjih šest domova zdravlja u jedan, što današnji rezultati i potvrđuju.
– Nije u tom trenutku od šest ravnatelja, bilo lako izabrati jednoga, ali prije svega se vodila briga o pacijentima, o pristupačnosti zdravstvene zaštite, o jednakosti zdravstvene zaštite za sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije. Iako su tada neki domovi zdravlja bili u minusu, dobrom, koordiniranom akcijom i kasnije jednim pametnim ulaganjem i pametnom zdravstvenom politikom, došli smo do toga da možemo biti zadovoljni primarnom zdravstvenom zaštitom. Naravno da ima problema s pojedinim ruralnim dijelovima, gdje pojedine ambulante nemaju dovoljan broj kartona, no, to je priča stara 20-ak godina, a tu je i problem nedostatka liječnika, koji je prisutan u cijeloj Hrvatskoj, a osjeća se i na području naše županije, ali, usudio bih se reći, manje nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske – rekao je Kolar.
Na svečanoj sjednici bio je i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, koji je rekao kako mu je drago što je dio svog života, u vrijeme kada je bio župan, a kasnije i ministar, pripomogao da Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije bude među boljim domovima zdravlja u Republici Hrvatskoj.
– Da, točno je da nedostaje liječnika, i to svugdje u Hrvatskoj, da je to problem s kojim se mora suočiti cijelo društvo. Nadam se da će uz dobre, stimulativne uvjete, a i blizinu Zagreba i blizinu granice, Zagorje postati ono što uistinu jest, a to je “bajka na dlanu”, kako bismo postali privlačna destinacija i za ljude iz drugih krajeva Hrvatske, a usudio bih se reći, bit će potrebno da se koji puta proširimo i izvan granica i da na zadovoljstvo svih građana Republike Hrvatske riješimo taj problem nedostatka liječnika – istaknuo je Hajdaš Dončić.

“Odličan potez”

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki prisjetila se kako je prije 15 godina došlo do ujedinjenja šest zagorskih domova zdravlja u jedan.
– Htjela bih podsjetiti da je cijela priča započela odlukom Vlade Republike Hrvatske od 22. kolovoza 2002. godine, prema kojoj je rečeno da će se, ako se ujedine domovi zdravlja i ljekarne, oprostiti dugovanja županijama s naslova neosiguranih starijih osoba. 2001. godine Krapinsko – zagorska županija je naslijedila dug od 33 milijuna kuna bez kamata. Od ujedinjenja šest zagorskih domova zdravlja, Dom zdravlja KZŽ cijelo vrijeme radi s dobitkom, a najvažnije je da se vodi briga o primarnoj zaštiti, odnosno, da u našim malim općinama, na našim bregima, ne ostaju ambulante bez liječnika, i da se ljudi koji žive tamo, a to su uglavnom osobe treće životne dobi, mogu liječiti. Uspjeli smo zadržati standard primarne zdravstvene zaštite, a prema programu Doma zdravlja on bi se trebao zadržati i dalje – rekla je Hubicki.
I gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić se slaže kako je osnivanje Doma zdravlja KZŽ bio dobar potez.
– Sada, nakon 15 godina, vidi se da je to bio odličan potez, da imamo jedan Dom zdravlja koji funkcionira, i medicinski i financijski, za razliku od nekih drugih, susjednih domova zdravlja, koji su imali raznih poteškoća, a važno je spomenuti da ovom dobrom rezultatu doprinosi i činjenica da je u posljednjih 15 godina većina ravnatelja bila s područja Donje Stubice – zaključio je Gospočić. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba