SEDMO IZDANJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA FILMOVA ZA DJECU “KIKI” ODRŽAT ĆE SE U ZABOKU OD 23. DO 27. TRAVNJA

U bogatom pretprogramu najavljene dječje filmske radionice, kao i dva stručna skupa i radionički program za nastavnike, učitelje i odgajatelje

Objavljeno: 02.04.2018. Jelena Jazbec

Sedmo izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI održat će se u Zaboku od 23. do 27. travnja. U pretprogramu se održavaju filmske radionice za djecu i počinju prijave za stručni skup, kao i za radionički program metodike nastave kratkometražnog filma. Bogat popratni program obilježit će i ovogodišnji festival, a dio radionica započet će već u predfestivalskom razdoblju. Edukativni program “Kako gledati film” za djecu od 10 do 14 godina, u organizaciji Društva “Naša djeca” i udruge “Gokul” iz Zaboka, održat će se kroz četiri radionice – prve dvije održat će se za vrijeme proljetnih praznika, u utorak, 3. travnja, i četvrtak, 5. travnja, u 10 sati u prostorijama Društvu “Naša djeca” Zabok.

Filmološka znanja

Voditeljica radionice je filmska kritičarka Višnja Vukašinović, koja će polaznike radionice upoznati s osnovnim alatima za osviješteno gledanje filma. Kroz gledanje i analizu odabranih filmova na radionici će se usvajati osnovna filmološka znanja o strukturi filmskog djela, a razvijat će se i vještina interpretacije koja proizlazi upravo iz mogućnosti njihova uočavanja. Svaka pojedina radionica u trajanju od devedeset minuta uključivat će rad na upoznavanju filmskih izražajnih sredstava, gledanje odabranih filmskih primjera te njihovu analizu i interpretaciju. Poseban naglasak bit će stavljen na razvijanje vještine argumentacije, odnosno, utemeljenog i uvjerljivog izlaganja vlastitih vrijednosnih sudova, te će djeca dobiti mogućnost da nova znanja uobliče u svoje prve filmske kritike. Polaznici radionica ujedno će dobiti mogućnost da aktivno sudjeluju u KIKI festivalu – međunarodnom festivalu dječjeg filma u ulozi dječjeg žirija. Prijave za radionicu moguće su na e-mail adresu [email protected] ili na broj mobitela 098/ 93 32 055.
Dva edukativna programa ovogodišnjeg KIKI-ja namijenjena su nastavnicima, učiteljima i odgajateljima. Društvo “Naša djeca” Zabok i Udruga “Gokul” započeli su 2017. godine s edukacijom za odgajatelje, učitelje i nastavnike, stručnim skupom na temu “Pismenosti 21. stoljeća – medijska i filmska pismenost”. Ove godine edukacija se nastavlja stručnim skupom na temu “Čarolija filmskog jezika – što se može prikazati samo filmom” i “Film i hrvatsko obrazovanje”, koji će se održati u četvrtak, 26. travnja, u 17 sati u Multimedijskom centru Zabok (kino Zabok). Predavači su eminentni stručnjaci koji se bave tematikom filma – Višnja Vukašinović, filmska kritičarka i dobitnica nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolju kritičarku 2016. godine, i Boris Jokić, znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i prvi voditelj Cjelovite kurikularne reforme. Pozivaju se svi zainteresirani da se prijave na Skup na poveznici: http://bit.ly/2DGacWn

Praktični alati

U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, 7. KIKI donosi i radionički program Metodika nastave kratkometražnog filma, također namijenjen odgajateljima, učiteljima i profesorima, koji će se održati 26. travnja u Zaboku, od 11 do 14 sati. Cilj programa je da sudionicima pruži praktične alate kojima će moći realizirati nastavu filmske umjetnosti, bilo u sklopu sata medijske kulture unutar hrvatskog jezika, bilo u sklopu drugih predmeta ili međupredmetnih sadržaja. Voditeljice radionice su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i fakultativne nastave filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji u Zagrebu i Jelena Modrić, docentica na Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Rok za prijave na ovu radionicu je ponedjeljak, 16. travnja, a prijava se vrši putem obrasca dostupnog na poveznici: bit.ly/kiki2018_metodika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba