Radovi na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić – Zabok počinju ovog ljeta – evo do kada će trajati

Posao težak više od 600 milijuna kuna dobila tvrtka Swietelsky d.o.o. iz Zagreba

Objavljeno: 23.03.2018. zagorjeinternational

Tvrtka Swietelsky d.o.o. iz Zagreba odabrana je za izvođača radova na projektu modernizacije i elektrifikacije dionice željezničke pruge Zaprešić – Zabok, čija je vrijednost 614,4 milijuna kuna, a s 85 posto se sufinancira sredstvima iz EU-ovih fondova, izvijestili su u iz HŽ Infrastrukture.
Riječ je o dionici duljine gotovo 24 kilometra na pruzi regionalnog karaktera Zaprešić -Čakovec. Završetkom modernizacije, vrijeme putovanja brzih vlakova trebalo bi se skratiti za oko 50, a putničkih za oko 30 posto, čime će se stvoriti uvjeti za uključivanje tih vlakova u sustav gradsko – prigradskog prijevoza grada Zagreba.

Videonadzor

Projekt između ostalog uključuje rekonstrukciju kolodvora u mjestima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok, dok će na stajalištima Pojatno, Kupljenovo i Žeinci biti izgrađeni novi peroni, nadstrešnice i parkirališta, a na svim navedenim lokacijama bit će osiguran i sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika.
Predviđa se i modernizacija 15 željezničko-cestovnih prijelaza, kao i izgradnja potpuno novih pružnih građevina, kao što su četiri nova armirano – betonska mosta Vučerna, Lužki potok, Črnec i Horvacka te cestovni most Horvacka. Početak radova planiran je za ljeto 2018., a završetak u ljeto 2021. godine.
Na tu se temu priopćenjem oglasio i zagorski HDZ, u kojem između ostalog piše da je realizacija ovog projekta, koji Krapinsko – zagorsku županiju doslovno stavlja u poziciju predgrađa Zagreba, zapravo ispunjenje višedesetljetnih snova svih žitelja županije.

Projekt Zagorje

– Iznimno sam ponosan i sretan zbog činjenice da je projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok ušao u novu fazu, odabirom izvođača, i da cijeli proces napreduje onako kako je zamišljeno. To je konkretan dokaz onoga o čemu uvijek govorim – umjesto jeftinog populizma, stvaranja nekih imaginarnih regionalnih saveza i izmišljanja projekata koji su neostvarivi, ili će možda biti ostvarivi za 30 – ak godina, a što često vidim u obećanjima aktualne županijske Vlasti, Hrvatska demokratska zajednica se ponaša odgovorno. Ovaj projekt, uz još neke druge infrastrukturne projekte, uz desetine milijuna kuna koje dolaze za obnovu naše komunalne, prometne i društvene infrastrukture svakodnevno, jest realizacija našeg “Projekta Zagorje”. Dok drugi pričaju, mi radimo – istaknuo je u priopćenju predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba