OVOGODIŠNJE IZDANJE MANIFESTACIJE “BABIČINI KOLAČI” ODRŽAT ĆE SE 7. TRAVNJA U OROSLAVJU

KOJA ĆE SE BAKA NAJBOLJE SNAĆI U PRIPREMI AUTOHTONIH SLASTICA? Za pobjedničku lentu natječe se njih 39

Objavljeno: 22.03.2018. JJ

Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ najavljuju 12. manifestaciju “Babičini kolači”, koja će se održati u subotu, 7. travnja, na središnjem gradskom trgu u Oroslavju, s početkom u 15 sati.
Manifestacija “Babičini kolači” natjecanje je zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena manifestacija Krapinsko – zagorske županije, koja promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja. Za pobjedničku lentu natječu se bake iz svih dijelova županije, a osvaja je ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.

U Dvorcu Oršić

Ove godine 39 baka natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala “Oblizeki” i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.
Prema pravilima, pobjednica dovodi natjecanje iduće godine u svoj kraj, tako da se “Babičini kolači” svake godine održavaju u drugom dijelu Zagorja, no sljedeće godine, “Babičini kolači” će se održati u dvorcu Oršić, a razlog tome je što će se manifestacija organizirati uz financijsku potporu EU-a, kroz projekt “Uživam tradiciju”, koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020, a uvjet je da se manifestacija organizira na lokalitetu kulturne baštine.

Vizualni dojam

Na 12. manifestaciji sudjelovat će gosti iz Solina, koji će predstaviti kulturu i tradiciju kraja iz kojeg dolaze, zatim Udruga “Maska” iz Baranje te Udruga “Magda i Luisa” iz Varaždinske županije. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, bake se natječu i za priznanje za vizualni dojam, pod nazivom “izvorno zagorsko”. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam – koliko su se natjecateljice svojom odjećom i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, o čemu će, uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka, odlučivati Tatjana Brlek, voditeljica Muzeja “Staro selo” Kumrovec i Danica Pelko, profesorica filozofije i povijesti iz Donje Stubice.
Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana knjiga svih recepata kolača natjecateljica. U Oroslavje je ovogodišnje natjecanje dovela prošlogodišnja pobjednica Zdenkica ljubić, sa svojom tortom od cijelih jabuka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba