OVOG PETKA POČINJE MANIFESTACIJA “PROLJEĆE U PREGRADI”, KOJA ĆE TRAJATI SVE DO 1. SVIBNJA

Neizostavna “Kostelska uskrsna pištola”, trodnevna proslava Dana grada, gostovanje GFUK-a i obilježavanje Praznika rada na nekoliko lokacija

Objavljeno: 21.03.2018. JJ

Brojna kulturna, zabavna i sportska događanja obilježit će i ovogodišnje izdanje “Proljeća u Pregradi”, programa koji će se odvijati od 23. ožujka do 1. svibnja. Sve počinje ovog petka u 18 sati, izložbom Anice Kovačić i Ane Vukas, pod nazivom “Dvije Ane i Uskrs” u Gradskoj knjižnici. Sljedećeg dana u Gradskoj vijećnici od 14 sati održava se radionica izrade ukrasa kojima će se ukrasiti grad.
Neizostavni dio proljetnog programa je i manifestacija “Kostelska uskrsna pištola”, koja će započeti 28. ožujka, druženjem starih streljača u prostorijama udruge “Kostelska pištola – Keglevićeva straža” u Kostelu. Na Veliku subotu, nakon mimohoda kroz Krapinu i prijavka krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru, koje je na rasporedu u jutarnjim satima, manifestacija će se svečano otvoriti na zidinama Kostelgrada u 14 sati, kao i prošle godine. Po otvorenju, Udruga kostelskih žena priprema izložbu “Uskršnji stol”, u prostorijama Područne škole Kostel, a kulturno – umjetnički program na igralištu škole uveličat će sastav Vinski brati, KUD Pregrada i KUD “Rikard Jorgovanić” iz Huma na Sutli. U večernjim satima, u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača, a uskrsne svečanosti trajat će i u Stipernici tijekom cijelog poslijepodneva. Na Uskrs se održava tradicionalna “jutarnjica” u šest sati, u Kostelu, Vinagori, Pregradi, te u Plemenšćini. U 16 sati u Kostelu će se slaviti sveta misa večernica uz središnji događaj pucanja iz pištola kuburaša iz okolnih mjesta i gostiju iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Svete Nedjelje, Turopolja i Počasno – zaštitne bojne RH te pratnju Limene glazbe Pregrada. Na Uskrsni ponedjeljak, manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, na četvrto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se i ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.

Mimohod postrojbi

U događanja u travnju posjetitelje će uvesti Dječji vrtić “Naša radost” odgojno – obrazovnim projektom Etnografskog muzeja Zagreb i Radija Kaj “Dajmo djeci korijene i krila”, koji će se održati 4. travnja od 10 sati, a već sljedećeg dana vrtić otvara svoja vrata te za sve zainteresirane priređuje likovnu i foto izložbu te glazbeni program i druženje uz zaboravljene igre. U Galeriji Muzeja dr. Zlatka Dragutina Tudjine, u 19 sati će se održati otvorenje izložbe slika Ivana Tuđe iz Oroslavja.
U petak, 6. travnja, na igralištu NK Pregrada u nogometnoj utakmici snage će odmjeriti Udruga hrvatskih branitelja Pregrade i Veterani NK Pregrada, a u 19 sati počinje program u Galeriji Muzeja, gdje će održati predstavljanje turističkog portala grada Pregrade, uz prigodan program KUD-a Pregrada. Te večeri na Trgu Gospe Kunagorske otvara se i Šator dobre zabave. Za dobru zabavu prve večeri su zaduženi Boss Band i Gazde, u subotu Barabe, dok u nedjelju nastupaju Optimisti Zagorja. Također, u subotu se na Kunagori održava natjecanje u pripremi kotlovine, a na sportskim terenima kod OŠ Janka Leskovara odvijat će se sportski susreti.
Proslava Dana grada na Bijelu nedjelju tradicionalno će započeti svetom misom, nakon koje slijedi Mimohod povijesnih postrojbi i branitelja ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, priprema se druženje s građanima na Trgu Gospe Kunagorske. Nakon prijepodnevnih događanja u gradu, postrojbe i njihov domaćin, “Povijesna postrojba Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel”, odlaze do kapele sv. Štefana u Bregima Kostelskim, gdje se zatvara manifestacija “Kostelska uskrsna pištola”, svečanim programom i pucanjem iz pištola. Okupljanje počinje u 15 sati, uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack Straža.

“Zelena čistka”

I godine u Pregradi će gostovati GFUK, s predstavom “Idi pa vidi”, i to 15. travnja u dvorani OŠ Janka Leskovara u 20 sati.
U danima koji slijede, GDCK Pregrada će na gradskoj tržnici mjeriti krvni tlak i šećer, a u istom tjednu održat će se turnir u beli te pub kviz. Po mjesnim odborima grada, uz suradnju s lokalnim udrugama i entuzijastima, 21. travnja se održava akcija “Zelena čistka” – jedan dan za čisti okoliš, a istog dana u večernjim satima u Gradskoj će se knjižnici održati program “Kaj buš povedal”, o bogatstvu govora pregradskog kraja, uz glazbeni program Klape Kmeti. Za sve prijatelje knjige i čitanja, povodom Svjetskog dana knjige u Gradskoj knjižnici, održat će se 23. travnja “Noć knjige“. Likovna radionica za djecu “Priče u slikama, Mozaik knjiga”, uz gostovanje ilustratorice Željke Mezić, počinje u 10.30 sati, a od 18 sati posjetitelji će moći razgledati izložbu slika “Pregradska vrata i još ponešto”. Nakon toga, slijede “Dani glazbe” u organizaciji Glazbene škole Pregrada. Od 23. do 27. travnja održavat će se niz radionica, gostovanja i koncerata te prvo školsko natjecanje učenika, a potom slijedi vikend rezerviran za sportska događanja. Tako će se u subotu, 28. travnja, održati turnir u odbojci, a u nedjelju se u Cigrovcu održava sportsko – zabavno druženje.
Program “Proljeća u Pregradi” završava proslavom Praznika rada. Već tradicionalno, Praznik rada će biti proslavljen na Kunagori uz grah, a u Stipernici, Valentinovu i na Vinagori će se cjelodnevnim kulturno – zabavnim programom slaviti i spomendan sv. Josipa radnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba