OBILJEŽAVA SE TJEDAN MOZGA, U SKLOPU KOJEG SE DILJEM ZAGORJA ODRŽAVAJU JAVNA PREDAVANJA I RADIONICE STRUČNJAKA

ZAVRŠETAK PROGRAMA OVOG VIKENDA U MARIJI BISTRICI: Radionice za učenike i umirovljenike, te predavanje o fibromialgiji

Objavljeno: 16.03.2018. Jelena Jazbec

U Krapinsko – zagorskoj županiji obilježava se Tjedan mozga. U zabočkoj i zlatarskoj Gradskoj knjižnici održano je predavanje psihijatra Zlatka Crkvenčića na temu “Demencije s osvrtom na ulogu obitelji”. Sljedećeg dana je pak u Općinskoj knjižnici Krapinske Toplice održano javno predavanje i predstavljanje knjige Vide Demarin “Zdrav mozak danas – za sutra“. U Općinskoj predavaonici u Zlatar Bistrici predavanja su održali Goran Ivkić, na temu “Um koji liječi“ i Branka Bartolić, “Mirno srce mirno kuca“.
U Srednjoj školi Bedekovčina zabočki psihijatar Zlatko Crkvenčić održao je javno predavanje o paničnom poremećaju i paničnom napadu koji se javlja kod oko 3,5 posto populacije, a manifestira se mnogim simptomima, kao što su drhtavica, osjećaj gušenja, znojenje, tegobe u trbuhu ili nesvjestica, ali mogu biti vezani i uz neke druge psihičke bolesti ili poremećaje (npr. agorafobija).

Pametni telefoni

Kako je jedna od tema ovogodišnjeg Tjedna mozga i hrana za mozak, učenice Srednje škole Bedekovčina, Patricija Škreb i Katarina Grandavec, održale su predavanje o namirnicama čije je djelovanje pozitivno na funkcioniranje mozga, kao što su borovnice, riba, zeleno povrće… Vezano uz razvoj mozga, predavanje je održao školski psiholog Tomislav Čekolj. Njegovo predavanje “Čine li nas pametni telefoni pametnijima“, obrađivalo je temu o kojoj se sve više govori – kako pametni telefoni (negativno) djeluju na učenje, koncentraciju i obradu informacija kod učenika, ali i odraslih. Kako je istaknuo Čekolj, sve masovnijom upotrebom pametnih telefona, ne mijenja se samo način držanja tijela, koje postaje sve nepravilnije, već i mogućnost da i neke svakodnevne situacije, kao što su učenje, gledanje televizije ili razgovor, ne mogu biti izvršene, a da ih ne prekidamo svaki čas gledanjem u telefon.
Na kraju je organizirana i učenička radionica za djecu iz Dječjeg vrtića Bedekovčina, o važnosti razvoja uz poligon za vježbanje, slagalice i bojanke koje potiču razvijanje i rad mozga.
Tjedan mozga obilježen je i u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” Budinščina. Učenicima predmetne nastave predstavile su se neke skupine dodatne nastave i izvannastavnih aktivnosti. Biolozi su, za uvod, uz pomoć zanimljive prezentacije, upoznali učenike s mozgom: njegovom građom, kako funkcionira, kako ga “hraniti” i vježbati. Članovi Foto skupine izradili su model živčane stanice i prikazali kako se prenosi podražaj živčanim stanicama, dok su članovi prve pomoći demonstrirali kako prepoznati simptome moždanog udara, kako nazvati hitnu pomoć i kako zbrinuti osobu do dolaska hitne pomoći. Mladi kemičari predstavili su svoj plakat o količini šećera u tekućinama koje pijemo, govorili su o dijabetesu i njegovom djelovanju na mozak. Nakon edukativnih minuta, uslijedilo je i praktično vježbanje mozga. Mladi Englezi organizirali su kviz zagonetki na engleskom jeziku, matematičari zanimljive zagonetke, mozgalice, matematičke trikove i matematičku “magiju”. Robotičari su pokazali kako robote se roboti mogu koristiti za obavljanje složenih zadataka, ali i za zabavu. Učenicima je prikazano kako mBot uz pomoć senzora prati crtu, a učenici su odigrali i kraću nogometnu utakmicu, upravljajući robotima pomoću daljinskih upravljača. Na kraju su mladi geografi prikazali prezentaciju o 10 najvećih vulkana svijeta i demonstrirali erupciju vulkana. Učenicima razredne nastave na početku zajedničkog susreta obratila se učenica osmog razreda Dorotea Tošaj, koja je s nekoliko uvodnih rečenica učenike upoznala s mozgom i njegovim funkcioniranjem, a zatim su se učenici podijelili u radionice prema osobnom interesu i afinitetu: “Vesela matematika”, “Jezična radionica”, “Glazbeno – plesna radionica”, “Sportska radionica” i “Mala kreativna radionica”.

Vježbe za mozak

“Tjedan mozga” završava ovog vikenda u Mariji Bistrici. Danas će se u Bluesun hotelu “Kaj” od 10 do 12 sati održavati radionice za učenike od petog do osmog razreda, iako mogu sudjelovati i stariji i mlađi. Vodit će ih Rajka Hrbić, a tema je “Mozak – glad za kisikom i glukozom“. U nedjelju od 10 do 12 sati održava se radionica “Zlatna dob – vježbe za mozak“, koju će voditi Tea Sukreški, dok se u 18 sati održava predavanje Ervine Bilić iz Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb, na temu “Fibromialgije“.
Organizatori obilježavanja Tjedna mozga u KZŽ su Županijsko povjerenstvo Hrvatske liječničke komore za KZŽ, Hrvatska liječnička komora, Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Odbor za zdravlje i socijalnu skrb Općine Marija Bistrica, Gradska knjižnica Zabok, Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Udruga žena Škrinjica, Zlatar Bistrica, Dječji vrtić “Zlatni dani” Zlatar Bistrica, Srednja škola Bedekovčina, Udruga umirovljenika Marija Bistrica, Radio Marija Bistrica i BlueSun Hotel Kaj Marija Bistrica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba