PODRUŽNICA UDRUGE ZA ZAŠTITU POTROŠAČA KZŽ ISTIČE KAKO JE NEPRIHVATLJIVO DA KOMUNALNA PODUZEĆA POSKUPLJUJU CIJENU ODVOZA OTPADA ZBOG NABAVE NOVIH POSUDA, SPECIJALNIH KAMIONA I SL.

“U tom se slučaju svaki građanin može baviti zbrinjavanjem otpada, ako će mu netko drugi osigurati sredstva za rad”

Objavljeno: 13.03.2018. JJ

– Svugdje u svijetu to je veliki biznis, a kod nas navodno predstavlja poslovanje s gubitkom. U to je vrlo teško povjerovati – kaže Zvonko Vlahović, predstavnik Podružnice Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Krapinsko – zagorske županije. Udruga se, naime, obratila priopćenjem u kojem se ističe kako nikako ne bi trebalo doći do poskupljenja sadašnjih cijena odvoza miješanog komunalnog otpada, već bi se cijena trebala smanjiti.

Masa ili volumen

Iz Udruge, naime, poručuju kako je neprihvatljivo da se potrošaču nameće obveza plaćanja mjesečno dva unaprijed definirana volumena komunalnog otpada – kao i paušala – tzv. minimalne javne usluge te smatraju kako je potrebno troškove odvoza obračunavati na temelju mase ili volumena predanog otpada, a ne prema unaprijed određenom volumenu spremnika, i to uz minimalnu mogućnost biranja volumena spremnika, te unaprijed određenom minimalnom broju odvoza takvog volumena spremnika.
– Naplaćivanje minimalne javne usluge – tzv. paušala, kao i iznosa Ugovorne kazne je u suprotnosti s pojedinim pozitivnim propisima RH. Paušal je po mišljenju velikog broja potrošača izmišljen od strane pojedinih birokracija – poduzetnika s ciljem kako povećati prihod, a ne raditi – kaže Vlahović.

Prihod bez rada

Dodaje kako su neprihvatljiva obrazloženja pojedinih davatelja javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom kako će sada imati veće troškove zbog potrebe ulaganja u nabavu novih posuda, čipiranja posuda, nabave specijalnih kamiona i dr., te da bi se zbog toga morala povećati cijena zbrinjavanja komunalnog otpada.
– Prema takvom načinu razmišljanja gotovo da bi se i svaki potrošač mogao baviti poduzetništvom, odnosno baviti zbrinjavanjem otpada, kada bi mu netko drugi osigurao sredstva za rad – zaključuje Vlahović u svom priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba