NASTAVAK SURADNJE MUZEJA KRAPINSKIH NEANDERTALACA I KOPRIVNIČKOG GRADSKOG MUZEJA

U Koprivnici otvorena izložba Jurice Sabola, “Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine”

Objavljeno: 13.03.2018. JJ

U Muzeju grada Koprivnice otvorena je izložba “Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine”, autora Jurice Sabola, kustosa geologa i voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca. Nastavak je to međumuzejske suradnje krapinskog i koprivničkog muzeja, koja je započela prošle godine, u sklopu Tjedna kajkavske kulture.

Prezentirana kao cjelina

Izložba prezentira bogatu fosilnu građu i važna nalazišta u Hrvatskom zagorju, poput Hušnjakova, Radoboja, Gaveznice – Kameni Vrh, špilje Vindija itd. Prvi je puta fosilna građa podravskog kraja prezentirana kao jedna cjelina, a riječ je o ostacima velikih pleistocenskih životinja (vunasti i stepski mamut, pragovedo, stepski bizon, vunasti nosorog i dr.). Veliki dio građe pohranjen je u privatnim zbirkama obitelji Cugovčan (Podravske Sesvete) i obitelji Zvijerac (Torčec pokraj Koprivnice), dok se manji dio čuva u Muzeju grada Koprivnice. Osim navedenih, građu za potrebe izložbe posudili su: Hrvatski prirodoslovni muzej, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara – HAZU te Prirodoslovni muzej Slovenije.

Do 9. svibnja

Svečanosti otvorenja prisustvovao je zamjenik koprivničko – križevačkog župana Ratimir Ljubić, a uz autora izložbe, prisutnima se obratio i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin. Izložbu “Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine”, koja ostaje otvorena do 9. svibnja, u ime Grada Koprivnice otvorio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba