DRŽAVNI TAJNIK M. ANTONIĆ U KRAPINI PREDSTAVIO REZULTATE PROJEKTA “STIPENDIRANJE U OBRTNIČKIM ZANIMANJIMA”

UPISUJTE STRUKOVNA ZANIMANJA: Samo zagorskim učenicima od 2014. do danas odobreno 2,5 milijuna kuna za 300-tinjak stipendija

Objavljeno: 08.03.2018. Jelena Jazbec

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić u krapinskom je Pučkom otvorenom učilištu predstavio rezultate projekta “Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima”, kojim je za ovu školsku godinu dodijeljeno 2389 stipendija u ukupnom iznosu od 21.501.000 kuna.
Naime, kako je istaknuo Antonić, Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 67,8 milijuna kuna za projekt “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja”. Odobrena sredstva odnose se na tri školske godine: 2016./2017., 2017./2018. i 2018/2019. Riječ je o provedbi mjera koje se najvećim djelom odnose na poticanje mladih na obrazovanje u strukovnim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada, u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna, dok je drugi dio mjera namijenjen za potpore gospodarskim subjektima za primanje učenika na naukovanje, u ukupnom iznosu od 13 milijuna kuna.

Porezni poticaj

– Osigurana su sredstva za naknadu gospodarskim subjektima koji se prijavljuju u taj projekt. To je novčana naknada, a s druge strane postoji i porezni poticaj s obzirom na broj učenika koji se primaju na naukovanje. Za primanje u naukovanje do tri učenika, porezna osnovica se umanjuje za pet posto, a za više od tri učenika postotak umanjenja porezne osnovice povećava se za jedan postotni bod po svakom učeniku, a najviše do 15 posto – pojasnio je Antonić.
Do 2015. godine sredstva za ove namjene osiguravala su se isključivo iz državnog proračuna, no dolaskom Vlade Andreja Plenkovića, ostvarila se suradnja s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te se iznašla mogućnost financiranja navedenih aktivnosti iz Europskog socijalnog fonda, a raspoloživa sredstva za ove namjene su značajno povećana. Kao rezultat provedbe mjera za jačanje sustava strukovnog obrazovanja i potpore zanimanjima potrebnima na tržištu rada, rekao je Antonić, broj stipendija se u zadnje dvije godine višestruko povećao. Tako su 2014. godine dodijeljene 292 stipendije u iznosu od 1,7 milijuna kuna, 2015. ih je dodijeljeno 1280 u iznosu od 11,5 milijuna kuna, 2016. su dodijeljene 1522 stipendije u iznosu od 13,7 milijuna kuna, dok je za 2017. odobreno 2.389 stipendija u iznosu od 21,5 milijuna kuna.
– Aktivnim i sustavnim radom na promidžbi strukovnog obrazovanja, dosegnuli smo broj od gotovo 870 stipendija više u odnosu na prošlu školsku godinu – zaključuje Antonić.
Od 2017. godine potpore za naukovanje dodjeljuju se za sva zanimanja u sustavu vezanih obrta, a ne samo za deficitarna zanimanja. Također, osim sufinanciranja nagrade koju je gospodarski subjekt sukladno sklopljenom ugovoru o naukovanju obvezan isplaćivati, osigurava se i naknada mentoru za njegov rad s učenicima. Za navedene namjene zaprimljene su 184 prijave, a isplata je planirana u prvom kvartalu 2018. godine.

Mesar, slastičar, tesar

Učenicima koji se školuju za strukovna zanimanja u Krapinsko – zagorskoj županiji od 2014. do 2017. godine, odobreno je ukupno 297 stipendija u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Podaci o zanimanjima pokazuju da je u KZŽ za 2017. godinu najveći broj stipendija dodijeljen za bravare (28), automehatroničare (23), strojobravare (19), tokare (15), elektroinstalatere (12) i instalatere grijanja i klimatizacije (11), dok je samo po jedna stipendija dodijeljena za zanimanje mesar, slastičar i tesar.
– Cilj današnje promocije ovih sredstava bio je potaknuti gospodarstvo da jasno pokaže koje su potrebe na tržištu rada, ali i utjecati na učenike i roditelje, da potaknu djecu da upišu strukovna zanimanja, za kojima postoji potreba na tržištu rada. Svrha projekta je olakšati učenicima tijek školovanja, dodjeljivanjem stipendija, ali i pružiti im sigurnost nakon završetka školovanja, odnosno, veću mogućnost zaposlenja. Odličnom suradnjom s Ministarstvom rada povučena su veća sredstva iz Europskog socijalnog fonda, koja su namijenjena upravo za takve aktivnosti, a mi ćemo se, naravno, i dalje truditi osigurati što više sredstava kako bismo omogućili kvalitetnije i lakše školovanje učenicima, te s druge strane gospodarskim subjektima omogućili da na što jednostavniji način dođu do što kvalitetnije radne snage – zaključio je Antonić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba