PRIJAVITE SE NA ZANIMLJIVU PREZENTACIJU U ORGANIZACIJI HGK I HNB-a

STRATEGIJA UVOĐENJA EURA U HRVATSKOJ: Doznajte sve o koristima i troškovima te utjecaju na poslovanje gospodarskih subjekata

Objavljeno: 07.03.2018. JJ

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom organizira ciklus prezentacija na temu “Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj”, pri čemu će se poseban osvrt dati na koristi i troškove uvođenja eura na gospodarstvo.

Razdoblje pripreme

Prezentacija će se održati u konferencijskoj dvorani HGK ŽK Krapina, u četvrtak, 15. ožujka u 11 sati. Cilj prezentacije je detaljnije upoznati poduzetnike i općenito hrvatsku javnost s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura. Prema ocjenama HNB-a i Vlade RH, koristi uvođenja imaju u načelu trajan karakter i znatno pretežu nad troškovima, koji su uglavnom jednokratni i mali. U tom smislu, pozitivni učinci uvođenja eura odnosit će se i na poslovanje gospodarskih subjekata. Najveće koristi za gospodarstvo trebale bi biti uklanjanje valutnog rizika u poslovanju, smanjenje troškova zaduživanja, smanjenje transakcijskih troškova te povećanje međunarodne razmjene i ulaganja.

Institucionalni troškovi

Istodobno se većina troškova uvođenja eura odnosi na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura. Prezentaciju će održati viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić. Predviđeno trajanje prezentacije je do 45 minuta, nakon čega slijedi rasprava i diskusija. Sudjelovanje na prezentaciji je bez naknade, uz prijavu na e-mail: [email protected].

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba