U KRAPINSKOJ OŠ AUGUSTA CESARCA ODRŽANA PRVA U NIZU PREZENTACIJA DEFICITARNIH ZANIMANJA ZA UČENIKE

Svi koji će se školovati za zidare, keramičare, vodoinstalatere, stolare i konobare imat će županijsku stipendiju i sigurno zaposlenje u Zagorju

Objavljeno: 06.03.2018. Jelena Jazbec

– U školskoj godini 2018./2019. kao deficitarna zanimanja za koja ćemo dodjeljivati stipendije, odabrali smo zanimanje zidar, keramičar, vodoinstalater, stolar i konobar. Za tim zanimanjima je strahovito velika potražnja na tržištu rada i apeliram najviše na roditelje, da ne forsiraju upisivanje djece za pojedina zanimanja, a unaprijed znaju da za njih nema posla na tržištu rada – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prilikom održavanja prve prezentacije deficitarnih zanimanja za učenike sedmih i osmih razreda u krapinskoj Osnovnoj školi Augusta Cesarca.

Velika potražnja

Prezentacije će se tijekom ožujka održati u svim zagorskim osnovnim školama, a projekt provode Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Krapinsko – zagorska županija, Obrtnička komora KZŽ, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina i srednje škole. Snimljena su i dva nova promo filma o deficitarnim zanimanjima koja će biti prikazana u sklopu prezentacija, a župan Kolar je pojasnio zašto su upravo spomenuta zanimanja izabrana kao deficitarna.
– Za tim zanimanjima je strahovito velika potražnja na tržištu rada. Primjerice, prošle godine nismo upisali ni jednog zidara, a imali smo 111 potraživanja naših gospodarstvenika. Keramičara smo upisali četiri, a tražilo ih se 36, vodoinstalatera je bilo upisano četiri, a tražilo ih se 59, konobara smo upisali samo 14, a bilo je 357 potraživanja, dok smo stolara upisali 10, a tražilo ih se 35. Ako uzmete da imamo 3336 nezaposlenih na području Krapinsko – zagorske županije, onda je vrlo jasno koja zanimanja treba birati da biste imali siguran posao – rekao je Kolar.

Plaće rasle

– Znači, tko god upiše ta deficitarna zanimanja, dobiva stipendiju Krapinsko – zagorske županije, dovoljno je da samo donese potvrdu da je upisao školsku godinu, i na kraju školovanja osiguravamo posao na području Krapinsko – zagorske županije, s time da treba napomenuti da su plaće rasle, prošle godine skoro i do 30 posto u ovim zanimanjima, a trend i potrebe su takve da će rasti i ubuduće i mislim da moramo napraviti jednu sinergiju – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba