FOTO & VIDEO: Na poligonu ispod Žitnice, održano treće Prvenstvo u veleslalomu za djecu do 12 godina – naš je dojam da su pobjednici – svi

BRAVO ZA SKI KLUB STARS: Sv. Križ Začretje postaje jedan od centara skijanja u Zagorju – oduševljeni su roditelji, klinci još više

Objavljeno: 05.03.2018. Alen Brodar

Sveti Križ Začretje postaje jedan od centara skijanja u Zagorju, iako nema velikog brda. Treća godina za redom, ponovno bolja od one prethodne. Rađa se tradicija podno Žitnice, klinci i njihovi roditelji rado dolaze u sve većem broju na snijeg, bio on umjetan ili prirodni. Naime, i ove se godine ukupno 58 dječaka i djevojčica oduševljeno spustilo stazom na skijaškom poligonu kod Žitnice u Svetom Križu Začretju, uz gromoglasno bodrenje roditelja, na Prvenstvu u veleslalomu za djecu do 12 godina, u organizaciji Skijaškog saveza KZŽ i SKI kluba Stars.

Prepoznat trud

– Individualni sportovi sve su popularniji i drago mi je što možemo otvoriti mogućnosti koje mladim ljudima omogućavaju da razvijaju svoje sportske vještine i aktivnosti. Naravno, potiče se i natjecateljski duh i klinci su ovdje super zadovoljni, osjećaju pravu istinsku slobodu skijanja na ovom našem malom bregu podno Žitnice. Mi pokušavamo razvijati i ostale individualne sportove, poput biciklizma, trekkinga ili planinarenja, tako da se iz godine u godinu javljaju nove aktivnosti, novi sportovi, a skijanje je svakako jedan od njih. Klinci su se ovdje pripremali, trenirali su svakog dana ovdje na poligonu, ozbiljno su shvatili ovu utrku. Kad gledam njihove roditelje, vidim da je tu 70-ak posto Svetokrišćana i drago mi je što su domaći ljudi prepoznali rad ove ekipe iz SKI kluba, koja se uistinu trudi da skijalište živi iz godine u godinu – rekao je načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos.
Kada je krenula utrka, krenulo je i navijanje, a roditelji su se grijali uz dobru domaću kapljicu, kuhano vino, odnosno čajeve kobasice i hrenovke, što je u cilju nakon utrke bilo posluženo i svim natjecateljima. I dok su se čekali rezultati, djeca su stvarno uživala u snijegu, kotrljala se niz stazu, grudala se…

A onda je došlo vrijeme za proglašenje najboljih.

U kategoriji djevojčica do šest godina prva je bila Lucija Marinović, druga Dora Kvež , a treća Tia Kvež. U kategoriji djevojčica do devet godina pobijedila je Lena Borovčak, ispred Tare Smrekar i Eve Šćuric, dok je u kategoriji djevojčica do 12 godina prva bila Greta Ciglenečki, ispred Lane Šuper i Lee Piljek. Lea je i predvidjela svoje treće mjesto, kada smo je nakon utrke upitali što misli koja će biti.
– Stvarno mi je super ovdje, ove utrke su super, a zabavno je i prije i poslije njih. Nastupila sam već prošle godine i bila sam treća, voljela bih to ponoviti – rekla nam je 10-godišnjakinja iz Zaboka, koja je prvi put stala na skije na Sljemenu, ali je prošla i školu skijanja SKI kluba Stars.
U kategoriji dječaka do šest godina bio je samo jedan natjecatelj, Jan Kotarski, koji se spustio uz pomoć učitelja te je dobio medalju za hrabrost.
U kategoriji dječaka do devet godina, pobijedio je Lean Borovčak, ispred Matije Grabušića i Martina Galina. Matija Grabušić (7) iz Zaboka, ide u prvi razred i skija od četvrte godine, a naučio je upravo na poligonu kod Žitnice, u školi skijanja SKI kluba Stars.
– Ovo mi je bila treća utrka ovdje, bio sam na sve tri i stvarno mi je super – rekao je Matija.
A u kategoriji dječaka do 12 godina, najbolji je bio Karlo Marinović, ispred Romana Požgaja i Filipa Tuđena. Najbrža vremena staze imali su Lena Borovčak (8,43 sekunde) i njezin brat Lean (8,67 sekundi). Uslijedila je zajednička fotografija svih sudionika, popraćena vatrometom.

Najdulja ili najkraća staza?

Igor Perhot, tajnik SKI kluba Stars na novinarski upit da li je svetokriška staza najkraća skijaška natjecateljska staza u Hrvatskoj, rekao da misli da je nekim natjecateljima čak bila najduža na kojoj su ikad bili. No, što se tiče njezine duljine, ona je svakako zadovoljavajuća.
– Krenuli smo 2013. godine s radom na poligonu i ova utrka je samo šlag na torti koji trebamo održavati za buduće godine. Svake godine interes se povećava i nadamo se da će taj trend ostati, mi se trudimo da to održimo na sve višem nivou. Inače, poligon je prvobitno namijenjen školi skijanja i to baš za početnike. U sezoni nam kroz školu prođe oko 150 klinaca. Oni se ovdje mogu pripremiti za bilo koju stazu, bilo kojeg skijališta. Nauče kretati se na skijama, raditi plužne zavoje i ono što je najbitnije, kontrolirati svoju brzinu. Ovo nam je idealno mjesto gdje možemo djecu pripremiti i onda bez straha s njima krenuti prema nekom od skijališta. Sigurnost nam je na prvom mjestu, a nakon naše škole svako dijete koje ju prođe može sigurno skijati – rekao nam je Igor Perhot, istaknuvši da je u SKI klubu Stars svake godine sve više članova.
– Moram pohvaliti one aktivne, jer cijelo vrijeme rade nešto pozitivno oko kluba. Brojimo oko 150 članova, od toga 40-ak baš aktivnih. Dakako radi se o odraslima, a djece ima znatno više. Moram reći da mi u klubu nemamo funkcije koje razgraničavaju odgovornost, odnosno dužnost ili aktivnost u našem okruženju. Mi smo u kolektivu svi za jednoga, jedan za sve. Svi doprinose i pomaže i to je garancija uspjeha ove naše priče – zaključio je Perhot.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba