PO PRVI PUTA SNJEŽNI INA RALLY KUMROVEC: SPORTSKI SPEKTAKL OKUPIO 40 POSADA IZ ČETIRI ZEMLJE – IMA TU SKUPOCJENIH VOZILA IZ KLASE R5, ALI I VOZILA IZ KUĆNE RADINOSTI, POPUT POPULARNOG FIATA 126

LJUBAVNA RALLY PRIČA: Dok suprug Marko Oto upravlja “peglicom”, Sanda je ta koja kao suvozačica drži sve konce u rukama

Objavljeno: 03.03.2018. Jelena Jazbec

Nije Snježna kraljica, ali je prvi snježni INA Rally Kumrovec. Dvodnevna manifestacija službeno je započela jučer, atraktivnim prologom u Termama Tuhelj pred nekoliko tisuća gledatelja, a jutros smo bili na ceremonijalnom startu u kumrovečkom “Starom selu”.
– Dojmovi su fantastični. Svim smo se silama borili kako bismo stazu doveli u red, kako bi svi vozači imali donekle idealne uvjete. Snijeg će za neke biti prednost, a za neke nedostatak, no siguran sam da se sprema spektakl. Utrku u Kumrovcu već treću godinu radimo prvi vikend u ožujku i primjerice lani je bilo 15 stupnjeva, a ovo je prvo snježno izdanje u povijesti – rekao nam je direktor rallyja Željko Štefanić.

Iako je za ovogodišnju utrku bilo prijavljeno 56 posada iz sedam zemalja, startat će ih samo 40 iz četiri zemlje. Naime, neki su odjavili svoj nastup zbog vremenskih uvjeta i nepripremljenih automobila.
– Općenito, automobili koje danas možete vidjeti ovdje, pripremljeni su za rally natjecanja, imaju svu sigurnosnu opremu, kao i vozači. Automobili klasifikacije R5 stoje i 250 – 300 tisuća eura, tako da, radi se o vrlo skupocjenim igračkama – ističe Štefanić.
Snježne utrke nisu rijetkost u kalendaru WRC-a, Svjetskog prvenstva u rallyju – dvije su na toj podlozi, ona u Monte Carlu i ona u Švedskoj. Prva dva brzinca danas voze se na trasi Gornji Škrnik – Donji Škrnik – Kladnik – Kumrovec, a dugi su 11.679 kilometara, dok se druga dva brzinska ispita voze na relaciji Škrnik – Gornji Škrnik – Zagorska Sela u dužini 8.98 kilometara.

Zavoji i prijevoji

Ovogodišnje izdanje rallyja okupilo je 40 posada iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, od kojih su 34 posade hrvatske. Posebnost kumrovečkih brzinaca leži u uskoj stazi s mnoštvom vezanih zavoja i prijevoja. Publika već godinama prepoznaje Rally Kumrovec kao događaj koji donosi atraktivne vožnje, a ove je godine na Rally došlo šest vozila R5 klasifikacije, koliko ih je bilo i prošle godine.
– Ta milijun i pol kuna vrijedna vozila i ove će godine tako voziti cestama Kumrovca, a ne viđa se to često u Hrvatskoj. Štoviše, ove će godine aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek po prvi put na Rallyju Kumrovec nastupiti u automobilu klase R5, Škoda Fabia R5 – kažu organizatori.
A neposredno prije ceremonijalnog starta za oko nam je zapalo pomalo neobično vozilo, simpatični Fiat 126, koji se natječe u klasi historic, a voze ga još simpatičniji supružnici Sanda Tolić i Marko Oto Juričev Martinčev iz Zagreba.
– Ja vozim od 2005., a moj suprug od 1996. godine, i uvijek se rado odazivamo u Kumrovec. Naime, ovo je prvi rally u sezoni, ove godine sedmi, nama treći i idemo po naslov. Ja sam suvozačica, a suprug vozi – otkriva nam Sanda, koju smo pitali i kako se snalazi u ovom tipičnom muškom sportu.
– Ne bih rekla da je ovo muški sport, ima puno žena, najčešće jesu suvozačice, ali imamo i jednu vozačicu, Goranu Hunić. Ona se odlično bori s dečkima. Najvažnije je voljeti sport. To je mrak, gušt, samo treba imati volje, veselja i želje – otkriva Sanda, a ubrzo joj se pridružuje i suprug. Zanimalo nas je li on Sandu zarazio svojom ljubavi prema brzini i adrenalinu.
– Ma ne, ona je tak’ bedasta oduvijek. Od prvog je dana takva, samo nisam očekivao da će biti toliko kvalitetna i moram priznati da nijedan muškarac nema tako velika, znate što, da bi se usudio voziti sa mnom u tom autu. Naravno, tu je i ljubav prema tom autu – kaže Marko Oto.
Svoju suvozačicu izuzetno cijeni.
– Iako bi me možda neki vozači sada popljuvali, ja sebe smatram koferom koji stišće pedale i mota volan. Osobno se jako pouzdam u suvozača jer samim time ne moram previše razmišljati, jer i ne volim previše razmišljati. Svaki put sve zaboravim. Zato nerijetko kažem, dobar suvozač ponekad nosi utrke. Konkretno danas će moja supruga biti jako bitna, jer će me kontrolirati i ne dozvoliti mi da previše “norim” s autom. Ponekad se znam previše isključiti pa pretjeram, ali zato je ona tu da me smiri – smije se ovaj automobilist.
Supružnici kažu kako nemaju prevelikih očekivanja.
– Dugo se nisam vozio po snijegu , iako sam sinoć molio Boga da pada. Bumo vidli. Imamo mali, smiješni auto, uske gume, i idemo se zabaviti na najjače, za publiku. U Kumrovcu smo svake godine jako lijepo primljeni, imamo i svoj fan klub, skupinu djece koja nas jako vole, fora nam je to – kaže Marko Oto, dok je Sanda ipak malo ambicioznija.
– Idemo po treći naslov prvaka u svojoj klasi. Ma, zapravo, bitno je završiti jer su uvjeti takvi da je teško, može biti sklisko, grbavo, čupavo, stoga je najvažnije da svi završe živi i zdravi, da se nađemo na ciljnoj rampi i to je to – zaključuje.

Start utrke pratilo je budno oko predsjednika Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, Milana Kladničkog.
– Čestitam organizatorima koji su zaista napravili sve što je bilo u njihovoj moći da okupe ljude koji će dati svoj doprinos da manifestacija bude održana, ne samo ovaj sportski dio, nego i onaj dodatni dio koji smo pripremili za naše posjetitelje. Okupio se lijepi broj ljudi, da je ljepše vrijeme, bilo bi ih i više, a drago mi je što i mediji prepoznaju značaj ove manifestacije – rekao nam je Kladnički.

Proglašenje pobjednika

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt otkrio nam je kako je protekla cjelonoćna borba sa snijegom.
– Organizator si je oduvijek želio snijeg, sad ga i ima. Čini mi se da vozači ne znaju što očekivati od ove snježne staze, ali nadam se da će sve dobro proći. Važno nam je da publika bude zadovoljna, imamo dobru gastro ponudu, jedino nam je važno da sigurnost bude na visokoj razini i da nitko ne strada. Naša zimska služba radila je cijelu noć. Županijska uprava za ceste poslala je svoju ralicu i uspjeli smo osposobiti staze. Inače, ovo nam je jedna od jačih manifestacija koja otvara ovu turističku ponudu u Kumrovcu i polažemo jako puno nade u nju. Pokazalo se da je ona iz godinu u godinu jača i da privlači sve više publike – kaže načelnik.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kumrovečki je rally nazvao zagorskim sportskim spektaklom.
– Posljednja tri – četiri dana napravili smo maksimalne napore da bismo stazu pripremili za ove sjajne vozače i vjerujem da će sve proći u najboljem redu. Ove godine se čak okupilo više ljudi nego prošle, kada je bila jedna proljetna atmosfera, ali to samo pokazuje da je ovo stvarno najbolje organizirani rally u Hrvatskoj i šire i da je to jedna manifestacija koja će iz godine u godinu sve više rasti – zaključio je Kolar.
U dosadašnjih šest izdanja utrke najbolje se snašao mađarski vozač Janos Szilagyi koji je pobijedio tri puta. Prošle godine slavila je austrijska posada u sastavu Niki Mayer-Melnhof i Poldi Welsersheimb.
Kompletni itinerer rallyja u Kumrovcu čini nešto manje od 60 kilometara, od čega su gotovo 70 posto brzinski ispiti. Natjecanje je upisano u FIA i kalendar Hrvatskog auto i karting saveza, a boduje se kao Međunarodno FIA zonsko natjecanje, Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo HAKS Sjeverne lige. Proglašenje pobjednika na rasporedu je u 18 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba