(NE)OČEKIVAN RASPLET OKO TVORNICE TOALETNOG PAPIRA I UBRUSA U KRAPINI

Mekkoo na kraju kupio Josip Mihalić, u čijim su halama sve vrijeme i bili strojevi za proizvodnju

Objavljeno: 28.02.2018. AB

O tvrtki Mekkoo u Krapini, koju su Narodne novine osnovale za proizvodnju toaletnog papira i ubrusa, već smo pisali nekoliko puta – oni su stvorili gubitke, a nova uprava na čelu sa Zlatkom Hodakom, peta u pet godina, odlučila je sve rasprodati.
– Ova Uprava Narodnih novina d.d., koja je imenovana u kolovozu prošle godine, vrlo brzo se upoznala s problemima u poslovanju Narodnih novina te odmah krenula u njihovo brzo i efikasno rješavanje. Nakon temeljitih analiza, zaključeno je da poslovanje tvrtke Mekkoo d.o.o., koja je u vlasništvu Narodnih novina, nije poslovno održivo te je donijeta odluka o prodaji predmetnih strojeva kao i zaliha repromaterijala i gotovih proizvoda. Takvu odluku potvrdio je Nadzorni odbor društva – odgovorili su iz tvrtke na upit, kada je poslovodstvo odlučilo u potpunosti odustati od projekta proizvodnje toaletne papirne konfekcije.

Viđeno – kupljeno

Sam natječaj bio je objavljen na internetskim stranicama Narodnih novina i prema njemu po početnoj cijeni od 1,9 milijuna eura (bez PDV-a) se prodavala strojna linija za proizvodnju toaletne papirne konfekcije “Fabio Perini” iz 2014. godine te za 800 tisuća eura (bez PDV-a) strojne linije za proizvodnju toaletne papirne konfekcije “MTC srl” iz 2015. godine. Zalihe repromaterijala prodavale su se po početnoj cijeni od 111.400 eura, a početna cijena za zalihe gotovih proizvoda toaletne papirne konfekcije je bila 34.300 tisuće eura.
Svi strojevi i zalihe prodavali se skupno u zatečenom stanju “viđeno-kupljeno”, po početnoj skupnoj cijeni od gotovo 2,85 milijuna eura, pisalo je u natječaju.
A ovo “viđeno”, zasigurno nije bio problem, budući da je Mekkoo naposljetku kupila tvrtka T. P. M., odnosno poduzetnik Josip Mihalić, u čijim su halama sve ovo vrijeme i bili strojevi za proizvodnju toaletnog papira i ubrusa.
Podsjetimo, sam projekt je počeo je 2013. godine, a proizvodnja u tvornici u Krapini, koja nije bila u vlasništvu Narodnih novina već se plaćao najam od 234.000 kune mjesečno Mihaliću, krenula je početkom 2015. godine. Projekt proizvodnje toaletne papirne konfekcije od samih izazivao je kontroverze, a najčešće se pritom postavljalo pitanje treba li državna tvrtka kao što su Narodne novine ulaziti u takvu proizvodnju, u koju je, prema nekim procjenama, uložila više od 60 milijuna kuna, a donosila joj je samo gubitke. Naime, Tvrtka Mekkoo u dvije godine poslovanja ostvarila je 14 milijuna kuna gubitaka. Problematična je bila i sama lokacija, s obzirom na to da je tvrtka prvotno imala namjeru tu proizvodnju smjestiti u svoj prostor u industrijskoj zoni Kukuljanovo kod Rijeke, ali je od toga odustala zbog “neadekvatnosti hale”, koja je bila premala da se smjeste proizvodne linije te nije imala ni dovoljno prostora za skladištenje, itd. Na kraju je proizvodnja započeta početkom 2015. godine u Krapini u iznajmljenom prostoru. Samu proizvodnju su, kako su više puta prenosili mediji, opterećivali visoki troškovi najma te visoki troškovi repromaterijala, proizvodi pod brendom “Mekkoo” bili su dostupni samo u maloprodajnoj mreži Narodnih novina.

Zakazao odjel prodaje

U neslužbenim razgovorima doznali smo kako je, što se krapinske tvornice tiče, zapravo zakazao odjel prodaje NN-a, jer kako drugačije objasniti da su se njihovi proizvodi, koji su, kažu, kvalitetom parirali Zewi, a bili su jeftiniji, mogli kupiti u samo 40-ak prodavaonica Narodnih novina i ni u jednom drugom komercijalnom dućanu, odnosno trgovačkom lancu.
Više od 37 milijuna kuna vrijedan novi stroj koji su Narodne novine kupile i postavile u Krapini, kupio je sada privatnik. Bačeno je i devet milijuna kuna u uređenje zgrade, tri milijuna za njezin zakup hale, šest milijuna kuna da bi se pokrenula proizvodnja…
Iz tvrtke T. P. M. za 24 sata su rekli kako oni vjeruju da to može biti profitabilan posao.

– Proizvodnja može biti uspješna ako smanjimo troškove i povećamo prodajne aktivnosti. Zadržat ćemo određeni broj radnika, a s vremenom ih i povećati. Imamo iskustva jer smo proizvodna tvrtka, pa vjerujemo da će ti sinergijski efekti dati dobre rezultate – odgovaraju iz T. P. M.-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba