DAN OTVORENIH VRATA OPERACIJSKOG ODJELA OPĆE BOLNICE ZABOK, KOJOM GODIŠNJE PROĐE 400 TISUĆA PACIJENTA I IZVEDE SE GOTOVO 10 TISUĆA OPERACIJA

NIJE KLIŠE, VEĆ ČINJENICA: “U operacijskom timu važni su i liječnik i sestra, ali najvažniji nam je uvijek pacijent”

Objavljeno: 17.02.2018. zagorjeinternational

Povodom Međunarodnog dana operacijskih sestara, koji se obilježava 15. veljače, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana petu je godinu zaredom organizirala Dan otvorenih vrata Centralnog operacijskog bloka.
– Odaziv je svih pet godina velik i to nam daje poticaj da se i dalje bavimo svojim poslom, da uživamo u svom radu, da se educiramo – kaže Biljana Čehulić, glavna sestra Centralnog operacijskog odjela Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.
Na pitanje smatra li da je upravo sestra ključna karika tijekom izvođenja operacija, odgovara kako se s time ipak ne može složiti.
– Mi smo operacijski tim, a u tom je timu uvijek najvažniji pacijent. Važan je liječnik, važna je sestra, ali najvažniji nam je pacijent. Možda zvuči kao kliše, ali tako zaista jest – kaže Čehulić.

Impozantne brojke

Ravnatelj bolnice Tihomir Vančina nam je otkrio kako je u zadnje tri godine broj pacijenata povećan s 300 na 400 tisuća na godišnjoj razini.
– Samim time smo povećali i broj operacija, kojih je skoro dvije tisuće više, odnosno, nešto manje od deset tisuća, i to su impozantne brojke. U operacijskom dijelu u kojem se nalaze četiri operacijske sale, gdje se rade veći zahvati, odradili smo 7,5 tisuća operacija, a ostale manje operacije izvode se u dvije sale koje su dislocirane iz ovog operacijskog trakta – pojasnio je Vančina, dodavši i kako se svaki tim, od liječnika do sestara, anestezioloških tehničara i instrumentarki uvijek trudi pacijentima pružiti najbolju moguću zdravstvenu zaštitu.

Ulaganje u opremu

Operacijski odjel je povodom Dana otvorenih vrata obišao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Imamo odličan medicinski kadar, a uz ovakve uvjete kakve imamo u našoj bolnici, dolazimo do toga da sve više ljudi iz drugih krajeva Hrvatske izražavaju želju da se dođu liječiti upravo ovdje. Važno je da njihovo znanje, entuzijazam, volju, energiju, koju oni ulažu u taj posao, mi pratimo opremom. Tako smo u zadnjem ciklusu, kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” povukli 15,3 milijuna kuna za opremu, koja će biti prezentirana javnosti za nekoliko tjedana – istaknuo je Kolar. (ab, jj)



KRAPINSKO – ZAGORSKI ŽUPAN ŽELJKO KOLAR NAJAVIO:

Ravnatelj privodi projekt kraju – ići ćemo u klimatizaciju cijele bolnice

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar se prilikom obilaska operacijskog odjela dotaknuo goruće teme nedostatka liječnika.
– Čitava Hrvatska ima problem s nedostatkom liječnika, pogotovo pojedinih specijalizacija, i naravno da mi tu isto nismo izuzetak, iako kada govorimo o ruralnim krajevima, a to su svi osim grada Zagreba, imamo možda najmanje problema zbog sjajnih uvjeta koje imamo ovdje u našim institucijama i našeg odnosa Županije kao osnivača prema tim zdravstvenim ustanovama. Vlada Republike Hrvatske morat će napraviti dugoročnu strategiju na koji način da mi zadržimo liječnike, a mi smo sa svoje strane u županiji stavili liječnike kao deficitarno zanimanje, dajemo stipendije, a ići će sada i jedan Vladin program, a to je izgradnja stanova za liječnike, gdje će jedinice regionalne samouprave morati osigurati gradilište, a država je spremna graditi stanove, opremiti ih i dati ih na korištenje liječnicima. Ja tu imam i jedan dodatak kojeg za sada nema u prijedlogu zakona, a to je da, ukoliko se doktor zadrži 20-ak godina na jednom području, može i otkupiti taj stan – rekao je Kolar, koji je odgovorio i na pitanje hoće li se riješiti problem klimatizacije na pojedinim odjelima Opće bolnice Zabok.
– Klimatizacija je bila u prvobitnom projektu, ali tada je bilo rečeno da je to nadstandard i da se to u tom trenutku ne može platiti. Mi, naravno, pojedine dijelove bolnice imamo klimatizirane, no u ovom trenutku moramo brinuti o svim pacijentima, preko 400 tisuća koji prođu kroz bolnicu, a pogotovo u ona tri ključna ljetna mjeseca, ali i o djelatnicima koji moraju raditi u tim uvjetima, tako da ravnatelj sa svojom ekipom privodi kraju projekt i mi ćemo ga sigurno isfinancirati. Hoće li to biti kreditnom linijom, ili iz vlastitih sredstava, hoćemo li uspjeti dogovoriti da to bude iz decentraliziranih sredstava ili će se otvoriti neki europski natječaj, to ćemo vidjeti, ali u svakom slučaju ići ćemo u klimatizaciju čitave bolnice – najavio je Kolar. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba