Iako Sabor nije izabrao predsjednicu, jer ni jedna kandidatkinja nije dobila potreban broj glasova, Zagorci su dobili svoju predstavnicu u nacionalnom Povjerenstvu

Svetokrišćanka Tončica Božić s 80 glasova izabrana među četvero članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Objavljeno: 16.02.2018. AB

Hrvatski sabor nije u petak izabrao predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jer ni Nataša Novaković ni Dalija Orešković, koja je to tijelo vodila do isteka mandata, nisu dobile potrebnih 76 glasova. Ipak, izabrano je četvero članova Povjerenstva – Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Ileković i Tončica Božić iz Svetog Križa Začretja. Ona je dobila 80 glasova, a inače je diplomirana psihologinja sa specijalizacijom iz psihosocijalnog rada. Od 2016. godine radi u Hrvatskoj psihološkoj komori, a prije toga radila je u Centru za socijalnu skrb Krapina, ministarstvima obitelji i socijalne skrbi, osnovnoj školi te Zavodu za socijalno-zdravstvenu zaštitu odraslih osoba.
Što se tiče izbora za predsjednicu Povjerenstva, Novaković je dobila 75 glasova, a Orešković 46 glasova – od 151 zastupnika, za izbor predsjednice glasačke je listiće uzelo njih 127, šest je listića bilo nevažećih.
Glasovanje će se stoga morati ponoviti, s time da u prvom ponavljanju ne mogu sudjelovati kandidati koji su dobili manje od petine, a u drugom oni koji su dobili manje od trećine glasova nazočnih zastupnika. Ako ni u drugom ponovljenom glasovanju pojedini kandidat ne dobije potrebnu većinu, prijedlog za izbor tog kandidata skida se s popisa predloženih kandidata. Dakle, sukladno Poslovniku, zastupnici bi ponovno morali glasovati o istim kandidatkinjama, a to će napraviti na prvoj idućoj sjednici, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba