NAJVESELIJE VALENTINOVO: FANIKA MLAKAR IZ ČRETA DANAS SLAVI SVOJ 103. ROĐENDAN, A NAJVIŠE JU JE OBRADOVAO POSJET MALIŠANA IZ PREGRADSKOG VRTIĆA

SVAKI DAN JEN GEMIŠT: I u 103. godini, baka Fanika točno zna kako uživati u životu

Objavljeno: 14.02.2018. Jelena Jazbec

Osim radosti koje donosi proslava Valentinova, u Domu za starije i nemoćne “Udruga Marija” iz Čreta danas imaju još jedan posebniji razlog za slavlje – baka Franciska Mlakar, naime, upravo danas navršava 103 godine.

Pjesma i ples

Veselo je već od jutra. Još pomalo snenu baku Faniku, koja si inače voli malo duže počinuti, jutros su probudili mališani iz pregradskog Dječjeg vrtića “Naša radost”, zajedno s ravnateljicom Gordanom Krizmanić. Oni su slavljenici donijeli posebnu rođendansku tortu u kojoj su se nalazili slatkiši i voće, a razveselili su je i pjesmom i plesom, uz glazbenu pratnju odgojitelja Matije i djelatnika Doma Anđelka, inače članova Ansambla Kajtoneri. Mališani su za baku osmislili i malu priredbu, a onda su se na vratima pojavili i predstavnici Općine Krapinske Toplice, načelnik Ernest Svažić i predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić, koji također nisu došli praznih ruku.
Baka Fanika je već četvrtu godinu zaredom dobila i poklon učenika zagrebačke Osnovne škole Voltino. Do sada se radilo o stotinjak rođendanskih čestitki koje bi dolazile na bakinu adresu, dok se ove godine radi o poštanskim markama, s obzirom na to da se mališani tijekom ove školske godine bave filatelijom. Tijekom poslijepodneva baku će obići i brojni članovi njezine obitelji.

Petero djece

Inače, baka Franciska Mlakar iz Čreta kraj Krapinskih Toplica rođena je na Valentinovo davne 1915. godine, i cijeli svoj život provela je u tom malom mjestu, jer se, kako sama kaže, udala i otišla s brijega na brijeg. Ona i suprug uglavnom su se bavili poljoprivredom, a imali su petero djece – jednog sina i četiri kćeri.
Tajna njezine dugovječnosti i vitalnosti zacijelo je i u tome što nikada nije bila bolesna. Ne pije lijekove, a, kako nam je otkrila u intervjuu koji smo s njome radili prije godinu dana, za dobro zdravlje i dug život ima jednu poseban recept. Naime, svakog dana uz ručak popije čašu gemišta, i priznaje – to je najbolji lijek.

Osim što je iznimno vedra i druželjubiva, baka Fanika svoje sustanare u Domu uveseljava i svojim pjevanjem, a zapjevala je i pred našom kamerom. Rijetko kada miruje, a provođenje vremena pred televizirom za nju je gubljenje vrijeme. Po svemu sudeći, baka Fanika, čak i u 103. godini, zna kako istinski uživati u životu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba