– Iz Hrvatskog zagorja otići ću s prekrasnim uspomenama, drago mi je što smo ova tri dana uspjeli učiniti ono što smo učinili i s dosadašnjim izmještanjem Ureda, a to je svratiti pozornost cijele Hrvatske na Hrvatsko zagorje, na kraj u kojem smo trenutno, na sve uspjehe i potencijale koje imate i tako osvijestiti ljude da jedni drugima možemo pomoći i kroz razmjenu iskustva i da svi zajedno možemo raditi na razvoju Hrvatske, da ona postane mjesto za dobar i kvalitetan život, kako bismo zadržali naše ljude, jer, ponavljam, ljudi su ono što čini državu – rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović kada je završavala posjet Krapinsko – zagorskoj županiji, u koju je krajem siječnja preselila svoj Ured na tri dana.

Zvali iz protokola

A da su joj u dobrom sjećanju ostale mnoge stvari, pa tako i zagorska kuhinja i specijaliteti, potvrđuje i da su sinoćnju svečanu večeru, koju je nakon napornog dana i brojnih otvorenih tema priredila za srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, pripremili kuhari iz Kleti Kozjak, iz Kozjaka Začretskog. Pitate se kako je došlo do toga da su baš Zagorci izabrani da slože svečani meni za političku elitu? Pa, za predsjednicu je prvog dana njenog boravka u Krapinsko – zagorskoj županiji bio priređen ručak upravo u Kleti Kozjak, a hrana je se toliko dojmila, da je odlučila to isto ponuditi i važnom gostu, kao što je predsjednik Srbije.
– Nije to bilo prvi put da nam je došla predsjednica, svratila je na štruklje i prije nego što se uputila na završnu večer Festivala kajkavskih popevki u Krapinu prošle godine. Očito joj se ovdje sviđa. A posebno joj se dopao meni za taj ručak kad je bila ovdje – jela se domaća purica s OPG-a Irene Šćuric i pečeni zec. Tako nas je prošli tjedan nazvala njezina šefica protokola da je predsjednica izrazila želju da joj mi kuhamo – rekla nam je Martina Švigir iz Kleti Kozjak, čiji je brat Marko Radovečki bio šef tima koji je pripremio predsjednički meni. Uz njega, u kuhinji na Pantovčaku, kuhali su Matija Cvrtila, Nikola Hercigonja te pomoćna kuharica Ivana Jarčan. Potrudili su se složiti pravi zagorski meni, pa je tako predsjednicima kao predjelo poslužena hladna plata sa šunkom, kulenom, pršutom i hrenom te svježi sir s vrhnjem i pileća jetrica sa šampinjonima sa žara. Uslijedila je potom Zagorska juha, dok su za glavno jelo posluženi pečeni zec s heljdom i povrćem kao prilogom, pečena purica s domaćim mlincima te Stubička pisanica (svinjski lungić punjen sa šljivama) s domaćim njokima. Bila je tu i zelena salata, matovilac i radič, dok su za desert posluženi zagorski štruklji, štrudla od jabuka i štrudla od višanja u umaku od vanilije.

Zagorska večera

– Puricu te sir i vrhnje je predsjednički protokol uzeo od naših dobavljača, to je sve domaće, dok su nas ostale namirnice potrebne za pripremu jela dočekale u predsjedničkoj kuhinji. Na Kozjaku su pripremljeni i štruklji te domaći kruh, koji su se potom vozili na Pantovčak gdje su se ispekli – rekla nam je Martina Švigir.
Inače, ponuđeni su i domaći aperitivi te izbor domaćih bijelih i crvenih vina, kao i istarski pjenušac.
Nakon ovakve, prave zagorske večere, nitko tko je sjedio za svečanim stolom, a večera je pripremana za 110 uzvanika, neće moći reći da državnički posjet nije bio uspješan.