U siječnju na zagorskim prometnicama evidentirane 52 prometne nesreće – brzina i alkohol najčešći uzroci

Najviše nesreća bilo na dionicama od Oroslavja do Donje Stubice, na autocesti Zagreb – Macelj i na dionici od Zlatar Bistrice do Lipovca

Objavljeno: 13.02.2018. AB

Na području PU krapinsko – zagorske tijekom siječnja ove godine evidentirane su 52 prometne nesreće, od čega ih je 38 bilo s materijalnom štetom, a 14 s ozlijeđenim osobama. Pritom je ozlijeđeno ukupno 18 osoba, od čega 13 vozača, dva putnika i tri pješaka, a od te je brojke troje bilo teško ozlijeđenih, a ostali lakše.

12 pijanih vozača

Najčešći uzrok stradavanja u cestovnom prometu je i dalje brzina (neprilagođena ili nepropisna), a zatim i alkoholiziranost vozača – u siječnju je 12 vozača bilo pod utjecajem alkohola za vrijeme nastanka prometne nesreće. Zanimljivo je da do prometnih nesreća najviše dolazi u poslijepodnevnim satima – od 16 do 24 sata te subotom i četvrtkom, a najviše ih se dogodilo na državnoj cesti D207 (dionica Oroslavje – D. Stubica), zatim na autocesti Zagreb – Macelj te na državnoj cesti D24 (dionica Zlatar Bistrica – Lipovec).
– Rezimirajući posljedice stradavanja sudionika u prometnim nesrećama tijekom siječnja 2018. godine, dolazimo do zaključka da je stanje sigurnosti cestovnog prometa na području PU krapinsko-zagorske zadovoljavajuće, budući da nismo imali smrtno stradalih osoba, smanjen je broj prometnih nesreća za 3,7 posto, te je smanjen broj nastradalih u prometu za 21,7 posto.

Pojačane aktivnosti

Policija će u cilju zadržavanja postojećeg stanja sigurnosti u narednom periodu poduzimati ciljane pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, koristeći sve raspoložive uređaje i tehniku te primjenjujući različitu taktiku i metodologiju nadzora prometa vezanih za utvrđivanje prometnih prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela za vrijeme vožnje. Isto tako, apeliramo na sve sudionike u prometu na cestama (vozači, putnici i pješaci), da svojim doprinosom u poštivanju prometnih pravila i propisa, aktivno i direktno utječu na povoljnije i sigurnije stanje u cestovnom prometu – zaključuju u PU krapinsko – zagorskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba