Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, obišle su novouređeni Centar za koordinaciju palijativne skrbi u prostoru Doma zdravlja KZŽ u Oroslavju.
Predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki zahvalila je i čestitala mobilnom palijativnom timu za skrb svih onih kojima se tako može pomoći kod njihovih kuća te upozorila na problem nedostatka ustanova u kojima se provodi palijativna skrb.

Posudionica Doma zdravlja

– Krapinsko – zagorska županija nažalost ima samo dva ugovorena kreveta palijativne skrbi te ovom prilikom želim podsjetiti i osvijestiti da Ministarstvo, u svim svojim naporima da zdravstvo stavi na zdrave noge, treba promišljati i o palijativnoj skrbi. Kreveti palijativne skrbi se moraju povećati jer ne mogu ni svi pacijenti iz naše županije, kojima je to neophodno, biti smješteni ni u Klenovnik ni u bolnicu u Novi Marof – istaknula je Hubicki te naglasila kako i druge županije na ovom području dijele naše probleme.
– Vrijeme pred nama pokazat će da palijativnoj skrbi, kao jednom važnom dijelu u ljudskom životu treba, pridati više pažnje te pozivam povjerenstvo pri Ministarstvu zdravstva, koje već godinama radi na ovoj temi, da iznjedri formulu preko koje će županije, zajedno s Ministarstvom, moći formirati ustanovu – bilo zasebnu, bilo u okviru već postojeće, da se zbrinu palijativni bolesnici – zaključila je Hubicki.
Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako svaki čovjek koji ima određena znanja na području koje obuhvaća palijativna skrb može pomoći ljudima koji se time profesionalno bave.
– Krapinsko – zagorska županija se od 2014. godine zapravo strateški uključila u razvoj palijativne skrbi. Prvenstveno mislim na okupljanje svih dionika koji sudjeluju u ovoj vrsti skrbi na području naše županije, zatim ustrojavanje jednog tima te financijsku podršku – prvenstveno za opremanje posudionica, edukaciju ljudi koji sudjeluju u palijativnoj skrbi te informiranje i senzibiliziranje javnosti. Pri kraju je i županijska strategija za palijativnu skrb, tako da ćemo na neki način zaokružiti cijelu priču – i s mobilnim timom koji je formiran u sklopu Doma zdravlja i s kontinuiranim aktivnostima, koordinacijom i suradnjom svih dionika na našem području“ – rekla je zamjenica župana te podsjetila kako je Županija na kraju 2017. godine s 36 tisuća kuna pomogla opremanje posudionice Doma zdravlja s antidekubitalnim i običnim madracima te drugom potrebnom opremom. Dosadašnja ulaganja Krapinsko-zagorske županije na ovom području iznose više od 120 tisuća kuna.

Mobilni tim

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan istaknula je da je otvaranje ovog centra nastavak rada na razvitku palijativne skrbi.
– Mi već imamo mobilni palijativni tim, no trebali smo imati i jedan centar s ambulantom i prostorom gdje će biti sastanci te supervizija svih koji su uključeni u palijativnu skrb. U naš tim smo uključili i neurologa i psihijatra, imamo i volontere te bi se svi oni barem jednom mjesečno trebali sastojati i razgovarati u problemima ove djelatnosti i potrebama naših pacijenata – rekla je ravnateljica Dogan.
O radu mobilnog palijativnog tima govorio je Valent Balija, koji je istaknuo kako je samo ove godine izdano više od 25 pomagala pacijentima iz baze podataka, koja inače broji 668 imena. Prošle je godine u tu bazu prijavljeno 238 pacijenata, a samo ove godine već njih 39.
Prostor u kojem je smješten novouređeni Centar za koordinaciju palijativne skrbi ustupio je Grad Oroslavje, čiji je gradonačelnik Emil Gredičak također sudjelovao u obilasku.
– Ovo je još jedan primjer dobre suradnje Grada i Županije na dobrobit pacijenata i stanovnika – poručio je gradonačelnik Gredičak.
U obilasku Centra bila je i pomoćnica ravnateljice Doma zdravlja KZŽ Biserka Sviben te više liječnika iz Doma zdravlja.