Saborski odbor za izbor i imenovanja utvrdio listu kandidata za novi sastav Povjerenstva, na čijem će čelu biti ili Dalija Orešković, ili Nataša Novaković

Za jednu od članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa predložena Tončica Božić iz Sv. Križa Začretja

Objavljeno: 10.02.2018. zagorjeinternational

Saborski odbor za izbor i imenovanja danas je utvrdio listu kandidata za novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koju predlaže Saboru na glasovanje, piše Večernji.hr.
Za predsjednicu Povjerenstva predložene su Dalija Orešković i Nataša Novaković, a za članove Davor Ivanjek, Aleksandra Ileković Jozić, Nataša Novaković, Tatijana Vučetić, Duje Prkut, Dragan Zelić, Antonija Petričušić te Tončica Božić, inače iz Svetog Križa Začretja.

Moralna i čestita

– Gospođu Božić poznajem dugi niz godina. Radi se o stručnoj, kompetentnoj i, ne manje važno, prema mojim spoznajama, moralnoj i čestitoj osobi, što je iznimno važno kada govorimo o osjetljivoj materiji kojom se bavi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ako bude izabrana, vjerujem da će posao obavljati predano, kompetentno te na najvišoj stručnoj i etičkoj razini – rekao nam je zagorski saborski zastupnik Žarko Tušek.
Aktualnom sazivu mandat ističe u nedjelju, a Sabor bi novi saziv među predloženim kandidatima trebao izabrati u idući petak. Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Bira ih se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.
– Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, Odbor bi Saboru na glasovanje u pravilu trebao ponuditi listu od dvostruko više kandidata nego što ih se bira (a bira ih se ukupno petero op.a.), dakle, minimalno po dva kandidata za predsjednika te osam kandidata za članove, objasnio je predsjednik Odbora Ante Sanader.

Sedam HDZ, tri SDP

HDZ je stoga predložio za predsjednicu Daliju Orešković i Natašu Novaković, a za članove Tončicu Božić, Aleksandru Ileković Jozić, Natašu Novaković te Davora Ivanjeka i Tatijanu Vučetić, koji su i u postojećem sazivu Povjerenstva.
SDP-ovci su predložili da se na listu još uvrste Duje Prkut, Dragan Zelić i Antonija Petričušić. Kad se glasovalo pojedinačno o kandidatima, SDP-ovci su bili suzdržani oko svih HDZ-ovih kandidata osim Dalije Orešković i Aleksandre Ileković Jozić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba