KRipto manija(k)

Ethereum – ubojica Bitcoina?

Objavljeno: 30.01.2018. zagorjeinternational

Krapinčanin Nikola Poslončec (26) je magistrirao ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer menadžerska informatika. Kriptovalute prati iz izričitog interesa u “Internet of things” i blockchain tehonologiju od 2013. godine, a kroz seriju kolumni “KRipto manija(k)” će čitateljima Zagorje Internationala pokušati približiti svijet kriptovaluta.
Ethereum je platforma koju je osmislio Vitalik Buterin (rođen 1994. godine). Danas cijena jednog Ethereuma iznosi otprilike 1200 $, dok je u prvom mjesecu prošle godine iznosila 8 $. Što je uzrokovalo rast popularnosti Ethereuma?
Iako Ethereum i Bitcoin spadaju u kriptovalute, znatno se razlikuju. Ethereum je platforma temeljena na blockchain tehnologiji. Na Ethereum platformi koriste se pametni ugovori (eng. smart contracts) i Ether, kao samo sredstvo plaćanja ili slanja vrijednosti. Pametni ugovori stvoreni na Ethereumu su decentralizirani, što ih čini izuzetno nepovoljnim za cenzuriranje ili krivotvorenje, a to je i njihova glavna prednost. Aplikacije napravljene na Ethereumu pomoću pametnih ugovora koriste Ether kao sredstvo plaćanja. Zbog toga je Ethereum postao izuzetno popularan u 2017. godini. Ethereum je korišten za brojne startup-ove (ICO – Initial Coin offering) – kao platforma za prikupljanje sredstava za realiziranje određene ideje ili poslovnog pothvata.
Kako funkcionira ICO na Ethereumu? Razjasnit ćemo ga na primjeru uzgoja banana u Krapinsko – zagorskoj županiji. No, da bi tu ideju realizirali, potreban vam je određeni početni kapital. Jedna od opcija je zadužiti se u banci i uzeti kredit. Druga opcija je kreiranje vlastitog ICO-a na Ethereum platformi. Odlučili ste da vam je za provedbu ideje potreban milijun eura. U prvom slučaju, da vam posao s bananama propadne, dug i dalje ostaje, odnosno i dalje biste morali plaćati kredit. No, prednost je ICO-a na Ethereum platformi, u slučaju propasti ideje, ne vraćate novac nikome jer su investitori uložili u vašu ideju te su bili svjesni rizika pri ulaganju. Projekt ima dvije mogućnosti. Prva je da on uspije i tada vi i vaši investitori dobivate dio kolača. Druga je da ne uspije, ali tada trošak snose vaši investitori, a ne vi jer je to rizik ulaganja novca u ideju s namjerom stjecanja određene koristi kroz vrijeme (slično dionicima, no puno rizičnije).
Nakon što ste se odlučili na prikupljanje sredstava putem ICO-a , odredite da će investitori u vašu ideju za jedan uloženi Euro zauzvrat dobiti 1 Bananacoin. Ukoliko dobro prezentirate ideju investitorima, tako da napišete kvalitetan plan provedbe projekta (eng. whitepaper), vrlo vjerojatno ćete prikupiti sredstva za uzgoj banana, jer i bizarnije ideje od uzgoja banana u Zagorju su prikupile višemilijunske iznose, no kakve koristi investitori imaju od Bananacoina?
Recimo da je posao s bananama uspio te je vrijeme za prvu berbu. Vi možete omogućiti vlastitim investitorima kupnju banana tako da koriste Bananacoin – jedan Bananacoin vrijedi za jedan kilogram banana. Ukoliko u međuvremenu uspijete sklopiti partnerstvo s nekim većim trgovačkim lancem, što će povećati prodaju banana, vrijednost Bananacoina će porasti pa će tada vaši investitori moći platiti jedan kilogram banana s pola Bananacoina, što je njihova prednost naspram ostalih koji su Bananacoin kupili nakon što je partnerstvo bilo sklopljeno. Ako neki drugi proizvođač, npr. iz Međimurske županije vidi prednosti naspram tradicionalnog načina prodaje te odluči koristiti vaš način poslovanja, tada će vrijednost Bananacoina još porasti te će investitori još jeftinije moći kupiti banane.
Tako je laički objašnjeno kako funkcioniraju pametni ugovori na Ethereum platformi. Naravno, gore opisano je banalni primjer, no putem ICO-a prikupljena su sredstva za projekte koji će zasigurno zaživjeti kroz nekoliko godina zbog rješavanja problema tradicionalnih načina poslovanja i ulaganja vodećih svjetskih kompanija poput IBM-a, Microsofta, Google-a, Amazona, Tencenta, itd.

 

U sljedećoj kolumni pročitajte o pet altcoinova prema izboru autora, čiju ćemo cijenu pratiti kroz 2018. godinu.

 

Napomena: Navedeno nije savjet o trgovanju. Trgujete na vlastitu odgovornost. Kriptovalute su izrazito rizične i nikada nemojte ulagati više nego što ste spremni izgubiti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba