ČELNICI ZAGORSKIH GRADOVA I OPĆINA O IZMJEŠTANJU UREDA PREDSJEDNICE RH U KRAPINSKO – ZAGORSKU ŽUPANIJU

Zoran Gregurović: Drago mi je što je predsjednica ispunila obećanje koje nam je dala na završnoj večeri kajkavskog Festivala prošle godine

Objavljeno: 20.01.2018. Jelena Jazbec

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović sljedeći će tjedan na nekoliko dana izmjestiti svoj Ured u Krapinsko – zagorsku županiju. Bit će to trinaesto izmještanje Ureda predsjednice Republike izvan Zagreba, a tijekom svog boravka u Krapinsko – zagorskoj županiji, obići će nekoliko zagorskih jedinica lokalne samouprave – gradova, odnosno općina, pritom obilazeći i poduzeća, gospodarstvenike, zdravstvene i obrazovne ustanove, poljoprivrednike, sportaše te ostale dionike zagorskog društvenog, gospodarskog, političkog i kulturnog života.
Tim povodom, čelnike zagorskih gradova i općina zamolili smo da komentiraju dolazak predsjednice te da s nama podijele svoja očekivanja.

Razvojni potencijal

Predsjednica će, sudeći prema dosadašnjoj praksi, svoj privremeni Ured imati u zgradi Krapinsko – zagorske županije, stoga će najviše vremena provoditi upravo u Krapini.

– Predsjednica dolazi u posjet Krapinsko – zagorskoj županiji, ali kao gradonačelniku županijskog središta, sigurno da mi je zadovoljstvo što će upravo u Krapini provesti najviše vremena. U nekoliko navrata smo joj upućivali poziv da posjeti našu županiju, o tome smo razgovarali i nakon završne večeri Festivala kajkavskih popevki prošle godine, kada je predsjednica obećala da će doći ove godine i drago mi je da je ispunila obećanje. Na području grada Krapine obići će nekoliko tvrtki i ustanova i smatram da je ovaj posjet lijepi uvod u godinu kada Krapina obilježava 25 godina od kako je postala grad i 825 godina od prvog spomena imena grada Krapine. Tih nekoliko dana koliko će predsjednica boraviti ovdje, bit ćemo u fokusu, moći ćemo istaknuti pozitivne stvari, a možda i neke probleme s kojima se susrećemo, s vjerom da će se u budućnosti to rješavati – rekao nam je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Predsjednica će iz Krapine putovati u Hum na Sutli, gdje će se sastati sa zagorskim gospodarstvenicima, a među jedinicama lokalne samouprave koje će predsjednica Grabar – Kitarović posjetiti, su i Krapinske Toplice, a načelnik Ernest Svažić otkriva kako se raduje što će prvi puta u povijesti njegovu općinu posjetiti jedan državni dužnosnik te razine.

– Predsjednici ćemo prezentirati svoj razvojni potencijal. Jasno nam je da je ona aktivna na području gospodarske diplomacije, stoga se nadam da će joj potencijal Krapinskih Toplica biti na umu kad bude na nekoj od budućih gospodarskih misija. Na licu mjesta bit će joj prezentirana važnost naše Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i čitavog medicinskog kompleksa oko nje, kao vodećeg rehabilitacijskog centra Hrvatske, koji nije samo od lokalne ili regionalne, nego i od nacionalne važnosti. Naravno, predsjednici ću prezentirati i javna i privatna ulaganja koja uskoro predstoje kod nas, a to su prvenstveno kinesko ulaganje u Hotel Toplice, te rusko ulaganje u Heli centar – ističe Svažić.
Uz Krapinske Toplice, predsjednica će posjetiti i općinu Mihovljan.

– Mislim da je jako dobro što se predsjednica dolazi u našu županiju, da vidi kako stvari funkcioniraju kod nas. S obzirom na to da je proputovala cijelu Hrvatsku, moći će uočiti neke sličnosti i razlike s drugim dijelovima Lijepe Naše. Dobili smo najavu da dolazi u Mihovljan, što nam je jako drago. Upoznat ću je s osnovnim karakteristikama naše općine, opisat ću joj što nas muči, koji su naši najveći problemi, a koje su naše prednosti – kaže mihovljanski načelnik Zlatko Bartolić.

Načelnik Konjščine Mirko Krznar ističe zadovoljstvo što je najavljen dolazak predsjednice i u istočni dio Krapinsko – zagorske županije.

– Zadovoljstvo mi je što predsjednica dolazi u Krapinsko – zagorsku županiju, što će obići praktički cijelo područje županije, a, između ostaloga, doći će i u taj naš famozni istočni dio, koji je godinama bio zapostavljen. Kao što vidite, nešto se ipak počelo raditi i u tom dijelu, u tijeku su radovi na državnoj cesti, a prošli smo i na nekoliko natječaja za EU fondove, stoga očekujemo daljnju potporu predsjednice u decentralizaciji – ističe Krznar.

Spomenik “Lijepoj našoj”

Mnogi su se Zagorci u šali pitali i hoće li predsjednica obići Kumrovec, kamo je preseljena bista Josipa Broza Tita iz njezina Ureda, no načelnik Robert Šplajt nam otkriva kako to nije u planu.

– Lijepo je što nam predsjednica dolazi u Zagorje, da upozna prvenstveno našu industriju i probleme s kojima se nosimo. Za sada imamo informaciju da će doći do spomenika “Lijepoj našoj”, ali neće posjetiti općinu Kumrovec, što mi je malo žao, jer bih želio s njome razgovarati o rješavanju problema naših zapuštenih državnih kapitalnih objekata na području općine – kaže Šplajt.

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj ističe kako mu se nada da će predsjednica, u skladu sa svojim ovlastima, pružiti podršku projektima u Zagorju, dok načelnik Radoboja Anđelko Topolovec kaže kako gradovi i općine već imaju u svome proračunu planirane projekte, tako da ne smatra da će dolazak predsjednice značajno utjecati na to.

– Preseljenje Ureda je simbolično, jer onaj tko kvalitetno obavlja svoj posao, to čini neovisno o tome gdje mu je ured, no, dolazak predsjednice zasigurno će razveseliti žitelje Krapinsko – zagorske županije – zaključuje Topolovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba