EKSKLUZIVNO: Protiv bivše ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja na Općinskom sudu u Zlataru vode se dva kaznena potupka, u jednom proglašena krivom

Vlasta Krklec optužena na deset mjeseci zatvora (četiri godine uvjetno), na presudu uložila žalbu i kaže: Vjerujem u pravdu

Objavljeno: 17.01.2018. Alen Brodar

Istoga dana kada je Muzej krapinskih neandertalaca odlične rezultate za 2017. godinu u kojoj je bilježio rekordne posjete, s Općinskog suda u Zlataru dobili smo i službenu potvrdu da se protiv njegove bivše voditeljice i bivše ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja vode dva kaznena postupka.
Naime, Iz Muzeja Hrvatskog zagorja potvrdili su nam još sredinom prošle godine da je Vlasti Krklec otkazan ugovor o radu zbog povreda obveza iz ugovora o radu, Pravilnika o radu i drugih Pravilnika MHZ, a koje povrede odnosno nepravilnosti u radu su utvrđene nakon što je u MHZ izvršen od Ministarstva kulture, upravni nadzor nad radom tuženika, te su predmetnim nadzorom u odnosu na radnicu Vlastu Krklec utvrđene nepravilnosti i naloženo je MHZ daljnje postupanje. U neslužbenim razgovorima doznajemo da se radi o neovlaštenom korištenju službenog automobila, lažnim putnim nalozima, nepoštivanju radnog vremena te malverzacijama kod Ljetne geološke škole u Muzeju krapinskih neandertalaca.

Optužno vijeće

Kako su nam priopćili iz Općinskog suda, u jednom je postupku, koji se vodi zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pribavljanja protupravne imovinske koristi lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem (Članak 291. st.1 i članak 236. st 1 Kaznenoga zakona), na sjednici Optužnog vijeća, održanoj 12. prosinca 2017. godine potvrđena optužnica te je glavna rasprava zakazana za 26. veljače ove godine.
U drugom postupku, koji se vodi zbog kaznenog djela protiv imovine – pronevjere iz članka 233. Kaznenoga zakona (protupravno prisvajanje tuđe pokretne stvari), 14. prosinca 2017. godine donesena je presuda kojom je prihvaćen zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Zlataru te je protiv okrivljene izdan kazneni nalog, kojim je proglašena krivom.
Neslužbeno doznajemo da se radi o osudi na 10 mjeseci zatvora, odnosno četiri godine uvjetno te vraćanju protupravno stečene imovinske koristi.

Potvrđena optužnica

– Protiv presude je optuženica podnijela prigovor, pa raspravni sudac spis proslijedio Optužnom vijeću radi ispitivanja optužnice te je na sjednici Optužnog vijeća održanoj 16. siječnja 2018. godine rješenjem potvrđena optužnica – priopćili su nam iz Općinskog suda. Spis će biti proslijeđen raspravnom sucu radi zakazivanja javne rasprave.
Nadica Jagarčec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, koja je na toj funkciji zamijenila upravo Vlastu Krklec, rekla nam je da, budući da su u tijeku dva kaznena postupka, ne može to komentirati.

Vlasta Krklec također nam je rekla da, budući da su postupci u tijeku, ne smije ništa komentirati, no da je svjesna da se sve radi da je se diskreditira, te da vjeruje u pravdu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba