UOČI ROĐENDANA, POSJETILI SMO BAKU MAGDU KARAŽIJA, NAJSTARIJU STANOVNICU GRADA PREGRADE

NA ŽIVOTU JE DRŽI VEDAR DUH: “U 101. godini, mogu vam reći da je najveće bogatstvo zdravlje, a ja sam, hvala Bogu, uvijek bila zdrava”

Objavljeno: 15.01.2018. Jelena Jazbec

Prije točno godinu dana, u Područnoj školi Sopot održana je velika proslava stotog rođendana najstarije stanovnice grada Pregrade, Sopotljanke Magde Karažija. Godinu dana kasnije, ponovno smo u domu bake Magde, koja hrabro korača naprijed, i sa smiješkom priznaje da se veseli i velikoj proslavi 105. rođendana, u kojoj bi zasigurno jednako uživala. Nije baka Magda jedna od onih koji se žale na životne teškoće i starost, niti smo je ikada čuli da moli za smrt.
Ne brine se čak, poput mnogih drugih, zato što više ne može raditi jednakom poletnošću kao prije nekoliko godina. Svjesna je da su godine i težak život na selu ostavile traga na njoj, ali je sretna što nije sama – ima svoju djecu, unuke i praunuke koji joj uljepšavaju dane, a skromna kakva je oduvijek bila, istinski uživa u malim stvarima.

Teška godina

– S obzirom na to koliko sam puno radila, čudim se da sam doživjela stotu. No, uvijek sam bila svjesna da nema većeg bogatstva od zdravlja, a ja sam, hvala Bogu, uvijek bila zdrava. Zato sam mogla puno raditi i prehranjivati svoju djecu, a sjećam se vremena kada bi na svojim poljima i njivama imala i po deset težaka dnevno. Jer ja sam imala guščja jaja, a u zamjenu za njih, žene iz sela došle bi mi pomagati obrađivati zemlju. Tog dana ja bi onda bila prava gazdarica, jer bi samo pripremala jelo, dok bi one radile – smije se baka Magda, a njezin sin Dragutin, koji s njome živi i brine o njoj, dodaje kako je bila vrsna kuharica, pa su se težaci uvijek rado odazivali.
Ipak, iza bake Magde nije laka godina. Nedugo nakon prošlogodišnje proslave stotog rođendana, oboljela je od gripe, što se snažno odrazilo na njezino narušeno zdravlje. U lipnju je izgubila sina, što ju je jako potreslo, a onda je i pala i povrijedila ruku te završila u bolnici. No, ustrajna kakva jest, hrabro je podnijela sve nedaće i danas, dan uoči 101. rođendana, njezine oči sjaju istim sjajem kao i lani, kada joj je bilo “tek sto”.

Šestero djece

A proslava u domu bake Magde traje već cijeli vikend. Obišle su je njezine kćeri, koje su joj na poklon donijele tortu, kao i vinagorski župnik, vlč. Dragec Gereci, što ju je posebno razveselilo. Baku će obići i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, a najljepši poklon donijele su praunuke iz Slovenije – dva crteža koja su izradile posebno za ovu prigodu.
Baka Magda, djevojačkog prezimena Šoprek, rođena je 16. siječnja 1917. godine u Mihovljanu. Do udaje je živjela i radila u Zagrebu, a 40-ih godina se sa suprugom Josipom, s kojim je u braku bila gotovo šest desetljeća, preselila u njegovo rodno mjesto Sopot. Rodila je šestero djece, a danas ima jedanaestero unučadi te dvanaestero praunučadi. Suprug je imao terenski posao, a baka Magda za to je vrijeme bila prava gazdarica. Vodila je obiteljsko gospodarstvo i praktički sama brinula za cijelu svoju obitelj.
Prilikom proslave stotog rođendana, pitali smo je što je tajna njezine dugovječnosti. – Puno puta se dogodilo da sam bila više gladna, nego sita, jer sam uvijek čuvala hranu za svoju djecu. Mislim da je tajna u tome da se ne treba puno jesti. Ja nikad nisam puno jela – zaključila je sa smiješkom, a što nam je još otkrila o svojem životu, pogledajte u videu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba