NA PRIGODNOJ SVEČANOSTI U GIMNAZIJI ANTUNA GUSTAVA MATOŠA U ZABOKU, DODIJELJENA 61 ŽUPANIJSKA STIPENDIJA

“Cilj je vratiti mlade i obrazovane ljude u Zagorje nakon završenog fakulteta”

Objavljeno: 13.01.2018. Jelena Jazbec

U sklopu prigodne svečanosti u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku, dodijeljena je 61 županijska stipendija. Natječaj je bio otvoren od 17. studenoga do 1. prosinca 2017., a pristiglo je ukupno 175 zahtjeva, i to u tri kategorije – za nadarene studente, stipendije po socijalnom kriteriju i deficitarna zanimanja.
Na svečanosti su se prisutnima obratili zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešimir Božić te ravnateljica zabočke Gimnazije Bibijana Šlogar, koji su i uručili stipendije.

Anesteziolozi i pedijatri

– Ove godine na prijedlog partnerstva za tržište rada i našeg Zavoda za zapošljavanje, deficitarnim zanimanja u visokoškolskim programima proglašena su zanimanja liječnik/liječnica i logoped/logopedinja, tako da smo danas dodijelili pet stipendija za medicinu i tri za logopediju. Studentice i studenti medicine koji su upisali prvu godinu, imaju pravo na stipendiju do kraja školovanja i tako će biti i u narednim godinama – za deficitarna zanimanja dodjeljivat će se stipendije do kraja školovanja. Izuzetno nam je važno da pratimo potrebe tržišta rada, pa tako i u srednjoškolskom i visokoškolskim programima upravo dodjeljujemo na temelju toga stipendije za deficitarna zanimanja. Važni su nam mladi i obrazovani ljudi i upravo takvima smo danas podijelili stipendije i nadam se da će biti uspješni, da će se vratiti u naše Zagorje, kojeg ćemo zajedno razvijati – istaknula je Jasna Petek.
Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina je dodao kako mu je drago da se dodjeljuju stipendije za studente medicine, istaknuvši kako su u Krapinsko – zagorskoj županiji deficitarna zanimanja specijalist anesteziolog i specijalist pedijatar.
Jedna od stipendistica, Monika Zrinski iz Krapinskih Toplica, na drugoj je godini Medicinskog fakulteta.
– Oduvijek sam naginjala prirodnim znanostima, a najviše biologiji. Tata je u medicini, a i mama naginje tome, pa sam odlučila krenuti njihovim stopama. Svjesna sam da je to deficitarno zanimanje jer puno liječnika odlazi, a i ne školuje nas se dovoljno. Ja osobno ne planiram otići, ovdje mi je društvo, obitelj i ne bih se željela odvojiti od toga, a smatram i da su ovdje dobre mogućnosti za mlade ljude koji se žele baviti medicinom. Mislim da i Zagorci više upisuju Medicinski fakultet, na mojoj godini ima desetak Zagoraca koje ja znam – rekla je Monika.

600 kuna mjesečno

Zagorje vapi i za logopedima, o čemu je posvjedočila Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.
– Logopedi su trenutno deficitarno zanimanje u našoj bolnici, nedavno smo raspisali natječaj kao zamjenu za porodiljni dopust, i, nažalost, javila se samo jedna kandidatkinja, koja je u međuvremenu dobila posao u Zagrebu. Tijekom prošle godine smo isto nekoliko puta raspisivali natječaj na koji se najčešće nitko ne javi, tako da pozdravljamo odluku Županije da stipendira studente logopedije i medicine – zaključila je Žnidarić.
Stipendije iznose 600 kuna mjesečno, pravo je prethodnih godina već ostvarilo 38 studenata, koji će stipendije dobivati do kraja školovanja, tako da Krapinsko – zagorska županija trenutno stipendira 99 studenata, za što je u proračunu za 2018. godinu osigurano 1.310.000 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba