VRAĆAJU POVJERENJE KUPACA: Pokazuje li se svjetlo na kraju tunela za nekadašnjeg obućarskog diva iz Poznanovca?

TRAŽI SE INVESTITOR: Inkop obuća u stečaju sklapa nove poslove i sprema dokumentaciju za prodaju

Objavljeno: 09.01.2018. zagorjeinternational

Inkop obuća iz Poznanovca kroz uspješan nastavak poslovanja u stečaju u 2017. ponovo osvaja povjerenje kupaca te priprema izlaznu strategiju u kojoj se računa na velik interes potencijalnih ulagača, piše Poslovni.hr.
Naime, stečajni upravitelj Tomislav Đuričin otkriva da je u tijeku pronalaženje potencijalnih investitora koji bi bili zainteresirani za suradnju sa stečajnim dužnikom kao i eventualno preuzimanje i nastavak proizvodnje. Razlučni vjerovnik je Kreditna banka Zagreb, a daje punu podršku nastavku poslovanja, kako bi se ponovno vratila tržišna pozicija a time i privukao što veći broj zainteresiranih ulagača.

80 radnika

– Inkop obuća ima zaposlenike s velikim iskustvom, kao i sve potrebne strojeve i opremu za izradu najkvalitetnije vojne i zaštitne obuće, te je stoga vrlo zanimljiva potencijalnim ulagačima – kaže upravitelj, dodajući da je u tijeku stečaja provedena racionalizacija troškova te operativno restrukturiranje, a pokušava se ugovoriti što više poslova, kako bi se vratila tržišna pozicija.
Tvrtka je dakle spašena od likvidacije te danas zapošljava 80 radnika, iako je to tek desetina zaposlenika koliko je imala u najboljim danima. Obveze prema radnicima se redovito podmiruju, ali stalni izazov za poslovanje predstavlja pronalaženje iskusne i kvalificirane radne snage koja je spremna raditi u društvu u stečaju, s obzirom na činjenicu da se ugovori o radu produžuju iz mjeseca u mjesec. Zbog toga je u fokusu, uz pitanje oko namirenja vjerovnika, i stavljanje ove proizvodnje pod kontrolu novog vlasnika koji je zainteresiran za nova ulaganja i širenje poslovanja.

Pretpostavke za to su osigurane u stečaju u kojem je nastavljena proizvodnja vojne i zaštitne obuće iz koje ostvaruju gotovo 80 posto prihoda. Dio ih ipak upotpunjuju i nisko profitabilni poslovi kakvi su oni doradni za inozemne partnere, što je pratilo našu obućarsku industriju od početka tranzicije, a kasnije i zbog izloženosti snažnoj konkurenciji s Dalekog istoka.
Iako takve poslove u Poznanovcu rade u najvećoj mjeri za Talijane, ima doradnih poslova i za domaće kupce, i čine oko 22 posto ukupnog prihoda, dok sve više prihoda donosi segment proizvodnje zaštitne obuće za domaće i strane naručioce. Pokazuje se da kupci respektiraju dugogodišnju tradiciju u proizvodnji vojne obuće te to što je tvrtka poznata po kvalitetnim proizvodima.
Oni koji su prestali poslovati s Inkopom zbog poslovnih teškoća u prošlosti, ponovno se vraćaju u stečaju, ali se, tvrdi upravitelj, stalno radi i na pronalaženju novih partnera i ugovaranju novih poslova s postojećim partnerima.

Poslovi za MORH

– Velik izazov predstavlja financiranje proizvodnje jer zbog stečaja Inkop nije u mogućnosti dobiti garancije, niti zajmove kojima bi financirao proizvodnju, pa to čini isključivo iz vlastitih sredstava. Kad bi se moglo dobiti dodatno financiranje proizvodnje, ukupan prihod bi bio svakako viši – kaže Đuričin.
U stečajnom postupku su utvrđene tražbine od ukupno 35,1 milijuna kuna, od kojih se 7,34 milijuna kuna odnosi na prvi viši isplatni red, a 27,76 milijuna iznose tražbine drugog višeg isplatnog reda. Od imovine stečajni dužnik je vlasnik strojeva i opreme, čiju tržišnu vrijednost tek treba utvrditi ovlašteni sudski vještak.
– Poslovi proizvodnje čizama za MORH predstavljaju 30 posto od ukupnih prihoda. Inkop obuća je član Zajednice proizvođača u kojoj su još i Borovo te Jelen professional, koja ima sklopljen višegodišnji Ugovor s MORH-om za isporuku obuće – navodi upravitelj, dodajući da osim za MORH, isporučuju i zaštitnu obuću HT-u, Ericssonu, te drugim velikim sustavima, no konkretna nije bio spreman iznositi. U tijeku su, kaže, natječaji na kojima pokušavaju isposlovati produžetke ugovora, i sklapanje novih.
Potencijalni ulagači, iz zemlje i inozemstva, se javljaju, te je u tijeku prikupljanje dokumentacije potrebne za donošenje sudskog rješenja kako bi se moglo pristupiti prodaji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba