NAJSTARIJA IZLOŽBA TAKVE VRSTE U HRVATSKOJ

KREATIVNOST I ZAJEDNIŠTVO: Više od 50 unikatnih jaslica iz svih dijelova Zagorja izloženo u Osnovnoj školi u Brestovcu Orehovičkom

Objavljeno: 08.01.2018. JJ

Više od 50 unikatnih jaslica iz svih dijelova Krapinsko – zagorske županije izloženo je u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom, gdje je otvorena 12. Županijska izložba jaslica i anđela, koju je i ove godine organizirala Udruga “Angeljeki”.
Svečanost otvorenja započela je programom članova Udruge i učenika OŠ Stjepana Radića, nakon koje su se brojnim okupljenima obratili zamjenica župana Jasna Petek, ravnatelj Osnovne škole te predsjednik udruge “Angeljeki” Zdenko Kobeščak, predsjednica povjerenstva za postav izložbe Ljiljana Cvetko i načelnik Bedekovčine Darko Ban, koji se osvrnuo i na sve druge aktivnosti koje organiziraju “Angeljeki”, naglasivši kako će Općina Bedekovčina i dalje podržavati sve programe kvalitetne poput njihovih.

“Dobri duh Božića”

Zamjenica župana Jasna Petek je pak istaknula kako je ova izložba jedinstvena na području Krapinsko – zagorske županije, ali i daleko šire.
– Sve ove jaslice zapravo povezuje kreativnost i zajedništvo te vam ja, dragi Angeljeki, od srca mogu zahvaliti što njegujete tradiciju i čuvate ovaj dobri duh Božića – rekla je Petek, zahvalivši svim autorima.
U proteklih 12 godina, u sklopu Županijske izložbe jaslica, najstarije u Hrvatskoj, nastalo je gotovo 600 jaslica. Cilj izložbe je objediniti likovno stvaralaštvo djece svih uzrasta, od vrtića do srednjih škola, kao i odraslih pojedinaca i cijelih obitelji, oko svevremenske teme rođenja Isusa.

Tradicija i suvremenost

Motivi jaslica i anđela mogu biti načinjeni tradicijski, izrađeni korištenjem prirodnih materijala, ali i izrađeni suvremenijim pristupom i materijalima, kombiniranjem različitih likovnih izraza, uključujući crtanje, slikanje, modeliranje u prostoru ili na plohi.
Među izloženim jaslicama je i nekoliko iz stalnog postava galerije koja djeluje u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, a koje je izradila s. Samuela Premužić. Proglašenje najboljih bit će održano u petak, u sklopu godišnjeg Sabora “Angeljeka”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba