PODSJETITE SE KAKO JE BILO: Donosimo vam pregled 2017. godine po mjesecima

Jedva čekamo da vidimo što nam nosi 2018. godina – sretna nam svima bila!

Objavljeno: 01.01.2018. Jelena Jazbec

SIJEČANJ

Stubičke Toplice zavijene u crno – preminuo dugogodišnji načelnik Vladimir Bosnar

Tek minutu iza ponoći 1. siječnja, rođena je malena Mia, teška 2540 grama i duga 49 centimetra, prvo dijete 25-godišnje Valentine Smetko iz Zaprešića, ujedno i prva beba rođena u Krapinsko – zagorskoj županiji 2017. godine. Godina je tako počela radosno, barem za djelatnike rodilišta Opće bolnice Zabok, u kojem su od ponoći do podneva sa Stare na Novu godinu rođene četiri djevojčice.
Samo 12 dana kasnije, šok za cijelo Zagorje, a posebice mještane Stubičkih Toplica – za vrijeme sastanka u Zagrebu, u 61. godini života, iznenada je preminuo njihov načelnik Vladimir Bosnar, ujedno i jedan od zagorskih načelnika s najdužim stažem. Općinsko vijeće je samo mjesec dana nakon njegove smrti park i osnovnu školu u Stubičkim Toplicama odlučilo nazvati njegovim imenom.
Prigodnim svečanostima obilježen je početak rada ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Klanjcu i Konjščini, a Zagorce je razveselila i činjenica da je rodilište Opće bolnice Zabok među četiri hrvatska rodilišta koja bi uskoro mogla postati nositelji prestižne titule “Rodilište – prijatelj majki i djece”. Posrećilo se i jednom Zagorcu, koji je na lotu osvojio čak 43 milijuna kuna.
Na samom kraju siječnja, po 12. puta uspješno je organizirana manifestacija “Noć muzeja”, na temu “Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”. Bogatim programom brojne posjetitelje počastili su i zagorski muzeji.



VELJAČA

Velikim disco partyjem proslavili smo drugi rođendan

U Zaboku je u rad puštena vodosprema vrijedna gotovo 20 milijuna kuna, ujedno najveća investicija Zagorskog vodovoda u povijesti, dok je na čvoru Brze ceste Zabok – Marija Bistrica – Popovec sa spojem na Breznički Hum, održana svečanost puštanja u promet prve i druge faze dionice od Andraševca do Bedekovčine, ukupne duljine od 6,4 kilometara. Vrijednost radova bila je oko 120 milijuna kuna, a svečanosti su prisustvovali i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i resorni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković. Pažnju javnosti privukao je izvještaj s otvorenja dionice ceste objavljen na županijskoj internetskoj stranici, u kojem je pisalo kako je “otvorena nova dionica ceste ‘Hajdašijane'”, aludirajući na bivšeg ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića, što je izazvalo brojne polemike.
Na Županijskom sudu u Zagrebu, sudac Zdravko Majerović je 52-godišnjem Milanu R., koji je u trenutku “ludila” uzrokovanog alkoholizmom, 19. kolovoza prošle godine u obiteljskoj kući u Kuzmincu gotovo dekapitirao svoju nepokretnu majku Jelenu (89), odredio psihijatrijsko liječenje, jer počinitelj u vrijeme ubojstva, smatraju vještaci, zbog svoje bolesti bio neubrojiv.
Općoj bolnici Zabok dodijeljeno je 15,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za opremanje dnevnih bolnica. Na graničnom prijelazu Gmajna – Kunšperk u Risvici pokraj Kumrovca predstavljena je akcija “Žilet žica Zagorje 2017.”, u organizaciji udruge “Boar hunters”, te je istaknuto kako je prošle godine samo na području Hrvatske na žilet žici stradalo više od 700 visoke divljači.
I ove godine, u spektakularnoj Bitki kod Stubice uživalo je 10-ak tisuća posjetitelja, a velika čast da bude u ulozi Matije Gupca ove je godine pripala Krešimiru Končevskom, nakon što je prošle godine preminuo dugogodišnji Gubec Zlatko Mirt.
Na nezaboravnom disco partyju uz Only Friends & Family, Zagorje International je proslavio svoj drugi rođendan. U Pregradi se po prvi puta održala skupština povijesnih postrojbi RH, a veljača je završila tradicionalnim fašničkim povorkama u Krapini, Začretju, Pregradi, Đurmancu i Zlataru.



OŽUJAK

Trovanje učenika, ptičja gripa i strava na oroslavskom hipodromu

U Osnovnoj školi u Donjoj Stubici lakše se otrovalo 40-ak učenika i nastavnika, a utvrđeno je kako je uzrok akutnog trovanja najvjerojatnije luk iz krumpir salate. U Špičkovini je pak potvrđena ptičja gripa, stoga je eutanazirano 248 komada različitih vrsta peradi na ukupno 15 gospodarstava.
U obnovljenom dvorcu obitelji Kulmer, otvoren je Energetski centar Bračak, prvi takav u Hrvatskoj. Otvorena je i zabočka sportska dvorana, najveća u Zagorju, kao i impresivno zdanje vrijedno više od 300 milijuna eura – novi terminal Zračne luke Dr. Franjo Tuđman.
Na tradicionalnoj 11. po redu manifestaciji “Babičini kolači”, održanoj u Donjoj Stubici, pobijedila je Zdenkica Ljubić iz Oroslavja.
Javnost su u ožujku potresle stravične fotografije s oroslavskog hipodroma, gdje je zbog neishranjenosti i nebrige vlasnika Josipa Tuđe uginulo nekoliko konja, a preostali su prepušteni na milost i nemilost tragičnoj sudbini.
Brojne Zagorce rastužila je smrt Dragutina Varge – Geze iz Zlatara, velikog zaljubljenika u Dinamo i reprezentaciju Hrvatske, koji je preminuo u Općoj bolnici 25. ožujka, u 93. godini života.



TRAVANJ

Mraz koji je poharao Zagorje uzrokovao štetu veću od 50 milijuna kuna

Tko čeka, taj i dočeka – u promet je 6. travnja napokon puštena prva dionica spojne ceste od Zaboka do Svetog Križa Začretja, u duljini od 6,2 kilometra, vrijedna oko 44 milijuna kuna. Cestu je otvorio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. U Špičkovini, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podijelio je 510 kokoši za 17 obitelji kojima je nešto više od mjesec dana prije zbog ptičje gripe eutanazirana perad. Cijelu Krapinsko – zagorsku županiju je u noći s 25. na 26. travnja pogodio snažan mraz, koji je uzrokovao štetu od čak 51.960.916 kuna. Ljubitelji kazališta uživali su u jubilarnom desetom izdanju Glumačkog festivala u Krapini, u sklopu kojeg je u 17 dana ispričano devet kazališnih priča na dvjema festivalskim pozornicama u Krapini te u više od 20 dvorana gradova i općina diljem Hrvatskog zagorja – ukupno čak 30 izvedbi. Drugu godinu zaredom, titula METRO Junior Top Chefa otišla je u Zagorje. U finalu prestižnog natjecanja za najboljeg mladog kuhara pobijedio je Tibor Klobučar, maturant Ugostiteljsko – turističkog učilišta Srednje škole Zabok. U Westgateu je pak održan Izbor kraljice mature, na kojem je za najljepšu hrvatsku maturanticu izabrana 18-godišnja Elena Kleflin iz Lobora, maturantica Srednje škole Zlatar. Zagorje je dobilo svoju “knjigu nad knjigama” – u Termama Tuhelj održana je svečana promocija Enciklopedije Hrvatskog zagorja, koja obuhvaća 1947 natuknica na gotovo tisuću stranica, a osim knjige, Zagorci su dobili i svoje prvo pivo – Ilija Vešligaj iz Zaboka u svojoj je kućnoj radinosti proizveo pivo “Maher”, prvo registrirano pivo u Zagorju. Specijalnoj bolnici Sv. Katarina je tijekom održavanja “IMTJ Medical Travel Summita” u Opatiji, International Medical Travel Journal (IMTJ), vodeći svjetski online časopis za medicinski turizam, dodijelio nagradu za izvrsnost i inovacije u medicinskom turizmu.



SVIBANJ

Na lokalnim izborima Kolar premoćno dobio županiju, a Gregurović Krapinu, u Zagrebu održan drugi Wellcone

U Krapinskim Toplicama najavljene su dvije važne investicije. Veliku pažnju privukli su kineski ulagači koji su preuzeli Hotel Toplice, najavivši kako će u 2017. godini u njegovu dogradnju uložiti 30 milijuna kuna. Također, pripremljena je projektna dokumentacija za izgradnju novog hotela s četiri zvjezdice, poduzeća “Heli hotel d.o.o.”, koje su u Hrvatskoj osnovali ruski ulagači. Tradicionalna manifestacija Krapinsko – zagorske županije, deveta “Štruklijada”, ove je godine održana u Zlataru, a pobijedila je slastičarnica “Tri užitka”. Na Zagrebačkom velesajmu, u organizaciji Zagorje Internationala, održan je drugi Regionalni sajam kontinentalnog turizma “Wellcone”, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG – BICRO), Grada Zagreba, Grada Krapine te Turističke zajednice grada Krapine. Hrvatsku je na ovogodišnjem Eurosongu u ukrajinskom Kijevu predstavljao Jacques Houdek s pjesmom “My friend”, a u finalu ovog prestižnog pjevačkog natjecanja nastupio je u odijelu koje je dizajn Hugo Bossa, a sašiveno je u Modnom salonu “König” u Đurmancu. Eugen Husak, dugogodišnji novinar HRT-a iz zagorskog dopisništva, rodom iz Klokovca pokraj Krapinskih Toplica, osvojio je ovogodišnju HRT-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo. U 81. godini života preminuo je Zvonko Špišić, jedan od omiljenih zagrebačkih pjesnika i legendarni šansonijer, prvi po broju izvedenih pjesama i nagrada na krapinskom i zagrebačkom festivalu.
Krajem svibnja održani su lokalni izbori. U prvom krugu, Zagorci su izabrali novog – starog župana Željka Kolara, šest gradonačelnika i 18 načelnika, dok su u drugom krugu svoje čelnike birali grad Oroslavje te općine Stubičke Toplice, Kumrovec, Mače, Lobor, Jesenje, Desinić i Kraljevec na Sutli. Posebno je zanimljivo bilo u Loboru, gdje je aktualna načelnica Ljubica Jembrih protukandidatkinju Mirelu Behin pobijedila sa samo tri glasa prednosti.



LIPANJ

Nakon travanjskog mraza, u lipnju nove nevolje – zlatna žutica i tuča

Nakon travanjskog mraza – zlatna žutica. Ministarstvo poljoprivrede je zbog prisutnosti zlatne žutice vinove loze na području KZŽ, donijelo odluku o iskorjenjivanju i spaljivanju zaraženih vinograda. Zlatna žutica zahvatila je područje Budinščine, Hrašćine, Zlatara te Svetog Križa Začretja. Zagorje se tijekom cijelog ljeta borilo i s tučom, a sezona je počela već u lipnju, kada je tuča poharala područje Radoboja, Mihovljana i Bednje.
U Mihovljanu prava nogometna poslastica za dječake – po prvi puta održan je kamp koji organiziraju Nogometna škola “Desetka” i GNK Dinamo. Sudjelovalo je 100-tinjak dječaka iz Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije. Dinamov Trophy Tour krenuo je iz Krapine, a radilo se o obilježavanju 50 godina od osvajanja Kupa velesajamskih gradova, u sklopu kojeg je legendarni trofej zajedno s loptom iz finala protiv Leeds Uniteda bio izložen u 16 gradova Hrvatske te Bosne i Hercegovine.
Krava Renata, holstein pasmine, uzgajivača Marija Mladića iz Zlatara, i hrvatski hladnokrvnjak Cvijetko, uzgajivača Zlatka Parapatića iz Velikog Pašijana i vlasnika Petra Jadeka iz Zaboka, bili su apsolutni pobjednici ovogodišnje 17. Izložbe stoke i 19. Izložbe konja Krapinsko – zagorske županije, održane u Zlataru.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, varaždinski župan Radimir Čačić i međimurski župan Matija Posavec, u Čakovcu su potpisali Sporazum za projekt “Sjever Hrvatske”, koji se, između ostaloga, zalaže za izgradnju brze ceste Čakovec – Varaždin, elektrifikaciju i modernizaciju željezničke pruge iz Međimurja preko Varaždina, Lepoglave, Krapine i Zaprešića do Zagreba te za izjednačavanje prosječne plaće tih triju županija na republičku razinu. Predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić izabran je za potpredsjednika Hrvatskog sabora, a na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dodijeljeni su Oskari znanja – najznačajnije nagrade i priznanja u obrazovanju učenicima za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju. U KZŽ je otišlo pet Oskara znanja.



SRPANJ

Zagorski vatrogasci branili Dalmaciju od vatrene stihije

Ovogodišnji srpanj obilježila je tuča, koja je u velikim razmjerima padala u nekoliko navrata, na gotovo čitavom prostoru Krapinsko – zagorske županije. Dalmacija se pak borila s požarima, a u obrani Splita od vatrene stihije sudjelovali su i zagorski vatrogasci.
U Pustodolu kraj Donje Stubice dogodilo se stravično ubojstvo. 55-godišnju Vlastu C. ubio je njezin 35-godišnji sin Tomislav. Majku je ubo nožem preko deset puta, a tijelo je potom spremio u škrinju.
Grand Prix jubilarnog 15. Tabor Film Festivala, održanog od 6. do 9. srpnja, osvojili su njemački redatelji Alexander Lah i Volker Schlecht, za animirani dokumentarni film “Kraj – ženski zatvor u Hohenecku” (“Kaputt”), temeljenom na intervjuima s bivšim zatvorenicama ozloglašenog zatvora.
Srpanj je obilježio i povratak Stubaka na turističku kartu Zagorja – završila je nova, pet milijuna kuna vrijedna investicija u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Otvorenjem drugog kata objekta “Maksimilijan”, zaokružena je bolnička cjelina s 42 kreveta na visokoj razini od četiri zvjezdice, koja će imati posebnu recepciju sa svojim wellnessom, terapijom, te posebnim izlazima i ulazima.
Zagorski genijalac Timon Spiegl iz Srednje škole Krapina bio je najuspješniji učenik na državnoj maturi, a tim je povodom dobio i nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Među 20 najuspješnijih u Hrvatskoj bila je i Valentina Meglić, maturantica zabočke Gimnazije Antun Gustav Matoš.



KOLOVOZ

Oroslavčanin Andrija Jagečić osvojio Mont Blanc

Već s prvim danom kolovoza, nastale su prometne gužve na graničnim prijelazima u Zagorju. Gužva na Maclju bila je dugačka i do sedam kilometara, a u koloni se čekalo po nekoliko sati. U Dalmaciji ponovno požari. Nakon Splita, zagorski su vatrogasci opet bili na izvanrednoj dislokaciji, ovog puta u Šibensko – kninskoj županiji.
Kolovoz su obilježila i dva pomora riba, najprije u potoku Krapinčica u gradu Krapini, a zatim u rijeci Krapini u Gubaševom. Pravi uzrok do danas nije poznat.
Na autocesti Zagreb – Macelj kod Stubičke Slatine poginuo je Hrvoje Stipić, jedan od naših najuglednijih kardiologa i vodećih liječnika u Klinici Magdalena u Krapinskim Toplicama.
Jedan Pregračanin se odlučio na nesvakidašnje putovanje. 50-godišnji Ivan Benc biciklom se odvezao iz Pregrade do Bačkog Gradišta u Vojvodini, kako bi posjetio suprugu koja je tamo privremeno radila. Osim njega, kolovoz je obilježio još jedan avanturist, 30-godišnji Andrija Jagečić iz Oroslavja, koji je 22. kolovoza ostvario svoj san – uspeo se na Mont Blanc. Završetak mjeseca obilježio je Tjedan kulture, zabave i športa u Svetom Križu Začretju, u sklopu kojeg je održan tradicionalni festival pjevača amatera “Prvi glas Zagorja”. Tu titulu ove je godine ponijela domaća djevojka, Svetokrišćanka Dijana Zubić.



RUJAN

Policijska uprava krapinsko – zagorska dobila novog načelnika – Darka Cara

Početak rujna bio je rezerviran za 52. Tjedan kajkavske kulture u Krapini, u sklopu kojeg je, osim uspješnog Festivala kajkavskih popevki, po prvi puta organizirano auto kino, a otvoren je i Muzej oldtimera.
Iako je Zagorce razveselila vijest da će centar zagorske Porezne uprave ponovno biti u Krapini, novi ustroj naišao je na negodovanje stanovnika Pregrade i Klanjca te susjednih općina, gdje su ukinute ispostave.
Policijska uprava krapinsko – zagorska dobila je novog načelnika Darka Cara, a u čast šestorice policijskih službenika PU krapinsko – zagorske, poginulih u Domovinskom ratu, u Zaboku je, povodom Dana policije i blagdana sv. Mihovila, kod zgrade PU krapinsko – zagorske, otkriven spomenik. Učinio je to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zajedno s djecom i majkama poginulih.
Rodilište Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana obilježilo je 50. obljetnicu rada.
Zadnjeg dana mjeseca rujna pomoćni biskup zagrebački mons. dr. sc. Ivan Šaško zaredio je u Zagrebačkoj katedrali 16 novih đakona, a među osmoricom za Zagrebačku nadbiskupiju, nalaze se četvorica Zagoraca – Matija Novački (27) iz Župe svete Ane (Lobor), Toni Potrebić (24) iz krapinske Župe sv. Nikole, Kristijan Tušek (24) iz mihovljanske Župe svetog Mihaela i Alen Vrbek (26) iz Župe Uzvišenja Svetog Križa, iz Svetog Križa Začretja.



LISTOPAD

Zagorci briljirali na Danima turizma

Stigla je odlična vijest za Krapinčane – za projekt Crna kraljica Gradu Krapini dodijeljeno je gotovo 2,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Središte Zlatara dobilo je novi ukras – veliki zlatni gradski sat, koji je postavljen na kružnom toku. Sat je izradio Urarski obrt Lebarović iz Zagreba, a posebno je zanimljiva činjenica da je inicijativa za postavljanje ovog sata došla od građana. Krapinsko – zagorska županija trijumfirala je na sedmoj izložbi bućinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, održanoj u Ivanić Gradu. OPG Mladen Cesarec iz Oroslavja osvojio je zlato u obje kategorije – hladno prešano i toplo prešano bučino ulje. Zagorci su briljirali i na Danima turizma na Malom Lošinju, pa su tako Aquae Vivae iz Krapinskih Toplica osvojile drugo mjesto u kategoriji održivog turizma, dok je u kategoriji wellness hotela drugo mjesto pripalo Termama Tuhelj, a treće Villi Magdalena iz Krapinskih Toplica. U kategoriji najuspješnije destinacije ruralnog turizma, drugo mjesto pripalo je Turističkoj zajednici područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, “Po plavem trnaci”.
Sedam čelnika jedinica lokalne samouprave iz Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije okupilo se u općini Dubravica, na radnom sastanku o revitalizaciji pruge Savski Marof – Kumrovec. Dogovoreno je da će zajednički, ali i pojedinačno, svatko u skladu sa svojim mogućnostima, lobirati za revitalizaciju.
Ovogodišnju književnu nagradu Gjalski osvojio je Kristian Novak za svoj roman “Ciganin, ali najljepši”, a titulom “Chtefa – Zagorskog Chefa” ove se godine okitio Tomislav Šimunić iz Hotela Matija Gubec, koji se svega nekoliko dana nakon pobjede, ostavio kuhače zbog bolje poslovne ponude.
S 24 glasa za, osam protiv i jednim suzdržanim, na sjednici Županijske skupštine donesena je odluka o sklapanju Dodatka II Ugovoru o javno – privatnom partnerstvu za realizaciju Zdravstveno – turističkog projekta Stubičke Toplice, u kojem stoji kako se privatni partner, u slučaju da ne započne gradnju objekta u dvije i pol godine, obavezuje javnom partneru isplatiti nadoknadu za pretrpljenu štetu u najvišem iznosu naknade od 1,5 milijuna kuna. Dodatak Ugovoru je nekoliko dana kasnije i potpisan.



STUDENI

Potpisan 614 mil. kuna vrijedan ugovor za modernizaciju pruge Zaprešić – Zabok, a zbog projekta Stubaki župana prijavili USKOK-u

Na zabočkom kolodvoru, ministar Oleg Butković je potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok. HŽ Infrastrukturi dodijeljeno je 614 milijuna kuna bespovratnih sredstava za modernizaciju i rekonstrukciju 24 kilometra željezničke pruge između Zaprešića i Zaboka. U Konjščini je potpisan gotovo 39 milijuna kuna vrijedan ugovor o početku radova na obnovi državne ceste DC24, na dionici od Zlatar Bistrice do Konjščine.
Za Martinje, Zagorcima su oduzete 43 vozačke dozvole, a sedmorica alkoholiziranih završila su iza rešetaka. Prvi zagorski milijarder Božidar Gorup vratio se u rodni Tomaševec, nakon što mu se prije tri godine izgubio svaki trag, a u Hrvatsku je stigao iz Ukrajine.
Podravsko odlagalište otpada Piškornica potresla je snažna afera. Direktor Mladen Jozinović sam je sebi isplatio milijun kuna bonusa, dodao naknadu od 10 tisuća kuna mjesečno na plaću od 18.500 kuna, a prošle godine isplatio si je i dodatnih 252 tisuće kuna. Dobio je otkaz, a istraga čitavog slučaja još je u tijeku.
Priča o projektu Stubaki dobila je zaplet. Potpredsjednik Županijske skupštine KZŽ Dragutin Ranogajec i županijski vijećnik Daniel Vnuk podnijeli su u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kaznenu prijavu protiv krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, vlasnika Koncerna Sunce Jake Andabaka i još šest osoba, direktora društva i članova Nadzornog odbora Stubaka d.d. Tvrde kako postoji opravdana sumnja da su počinjena teška kaznena djela protiv zlouporabe položaja i ovlasti službene osobe i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.
Od strane udruge G.E..T., Vinarija Vuglec Breg iz Škarićeva proglašena je najboljom vinarijom u Hrvatskoj za 2017. godinu, a internetska stranica Our World Stuff uvrstila je Dvorac Trakošćan među 50 najljepših dvoraca na svijetu. Josip Krog iz Štuparja treću je godinu zaredom postao šampion Ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko – zagorske županije. U Bedekovčini je po prvi puta održana “Ako Arena”, prodajni ekološki sajam i konferencija o ekološkoj poljoprivredi, u organizaciji Savjetodavne službe.



PROSINAC

Prigodne manifestacije diljem Zagorja, sveti Nikola u Krapinu stigao helikopterom

Mjesec prosinac obilježile su manifestacije diljem županije, a prva svijeća na županijskom adventskom vjenčiću tradicionalno je upaljena u Humu na Sutli. U sklopu županijske manifestacije “Advent u Zagorju”, preostale tri svijeće upaljene su u Krapini, Donjoj Stubici i Mariji Bistrici. Nakon duge i teške bolesti, u 63. godini života preminuo je Slavko Večerić, jedan od najpoznatijih zagorskih kuhara. Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić je u Zaboku, temeljem odluke Vlade RH, dodijelila mobilne pumpe velikog protoka za pet vatrogasnih društava diljem Hrvatske te karitativnu pomoć iz strateških robnih zaliha. Na svečanoj sjednici, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina dodijelila je Zlatne kune za 2016. godinu, a osvojili su ih Vetropack Straža, ZMH Horvat i Kamenolom Gorjak. Kristalna kugla pripala je OMCO-u.
Povodom Dana grada Krapine i blagdana sv. Nikole biskupa, krapinske mališane pohodio je njihov omiljeni svetac, koji se na igralište Srednje škole Krapina spustio helikopterom. Događaj je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova, a prisustvovao je i ministar Davor Božinović.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je pak potpisao 13 milijuna kuna vrijedne ugovore s poljoprivrednim školama. Srednjoj školi Bedekovčina dodijeljeno je 453 tisuće kuna za opremanje praktikuma i nabavu opreme.
Župani međimurske, varaždinske i krapinsko – zagorske županije potpisali su Sporazum o partnerstvu na projektu povezivanja željeznicom unutar regije Središnje Hrvatske, a odobreno je i 15,9 milijuna kuna za 1. i 2. fazu Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije. Antunu Presečkom CROMA je dodijelila nagradu za životno djelo.
Prihvaćen je prijedlog županijskog proračuna za 2018. godinu, koji iznosi 235.634.367 kuna, a Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja KZŽ opremljeni su sa sedam novih vozila, u vrijednosti 3,67 milijuna kuna.
Slaven Janđel pobijedio je na foto natječaju “Bajka na dlanu”, a zagorskim najsportašima u 2017. godini proglašeni su Jana Vranić i Matija Mihalić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba