ŽUPAN KOLAR I KLANJEČKI GRADONAČELNIK BRLEK OBIŠLI RADOVE NA ENERGETSKOJ OBNOVI PODRUČNE ŠKOLE LUČELNICA, U KOJU JE ULOŽENO VIŠE OD 800 TISUĆA KUNA

NOVO KROVIŠTE, FASADA I SUSTAV ODVODNJE: “Konačno smo došli na red i jako smo sretni zbog toga”

Objavljeno: 18.12.2017. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek obišli su radove na energetskoj obnovi Područne škole Lučelnica, koja trenutno broji 50 učenika, a jedna je od četiriju područnih škola na području Krapinsko – zagorske županije koje nude osmorazredno obrazovanje. Sredstva za obnovu u iznosu od 300 tisuća kuna odobrena su od strane Ministarstva regionalnog razvoja, dok je ostatak osigurala Krapinsko – zagorska županija.

Vitalni značaj

– Ne mogu vam ni opisati koliko to znači učenicima i cijeloj našoj zajednici. Obnova ovakve jedne ovakve osmorazredne područne škole u tako malom mjestu kao što je Lučelnica, od vitalnog je značaja. U vrijeme kada se iseljavaju cijele obitelji, kada smo suočeni s izumiranjem malih ruralnih područja, ovo stvarno puno znači. Puno sam razgovarala s roditeljima jer smo u nekim razredima imali problema s izolacijom, grijanjem, a tada nismo ni slutili da će uskoro doći do ovakvih promjena. U našem financijskom planu već godinama stoji obnova ove zgrade. Prijavljena je na brojne natječaje i već smo bili izgubili svaku nadu, no konačno smo i mi došli na red i jako smo sretni zbog toga. Krovište je završeno, kao i prvi dio ovojnice, u proljeće nas još očekuju završni radovi. Nova je i stolarija, sanitarni čvor, a sada slijede redom učionica za tjelesni, hodnici i razred po razred. Nadamo se da će se realizirati i naše projekcije o povećanju broja učenika onako kako smo i predvidjeli, ako će se, naravno, nastaviti i trend zapošljavanja roditelja – rekla je ravnateljica škole Melita Ulama.
Župan Željko Kolar je pak istaknuo kako Županija kao osnivač vodi brigu o svim školama, bez obzira jesu li one područne ili matične.

Trošna zgrada

– S obzirom na to da smo prije osam godina napravili izmjenu stolarije, da smo prošle godine uredili sanitarni čvor, i već smo se dva puta javljali na natječaje za energetsku obnovu, ali nismo mogli proći zbog uvjeta koji su tada bili, ove godine nam se poklopilo da neke sredine nisu uspjele iskoristiti sav novac, pa smo hitno reagirali na naknadni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i krenuli u obnovu dviju škole, ove u Lučelnici te one u Svetom Mateju. 327 tisuća kuna stajalo je novo krovište, a 527 tisuća kuna fasadna ovojnica, s kompletnom odvodnjom oko škole, jer je bila prisutna strahovito velika vlaga, i zato je ova intervencija bila neophodna. Sad idemo dalje, slijedi nam javna nabava za škole s kojima smo prošli na natječaju, pripremamo novih četiri – pet škola koje ćemo prijaviti na natječaj, i u tom nekom ritmu četiri do pet škola na godišnjoj razini ćemo nastaviti i dalje, s obzirom na to da dio sredstava i mi moramo osigurati. No, nema alternative, djeci i nastavnicima moramo osigurati primjerene uvjete – istaknuo je Kolar.
Gradonačelnik Brlek ne krije zadovoljstvo ovim projektom.
– Ova obnova jako puno znači za mještane Lučelnice i okolice. Do prije mjesec – dva bila je to trošna zgrada, sa slabom stolarijom, krovom koji je propuštao, s velikom vlagom, stoga sam sretan što je Županija prepoznala ovu školu i omogućila energetsku obnovu – zaključuje Brlek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba