ŠKOLE NADMAŠILE SVA OČEKIVANJA: Ministar Tolušić potpisao 13 milijuna kuna vrijedne ugovore s poljoprivrednim školama

ZA SŠ BEDEKOVČINA 453.000 KN: Opremanje praktikuma i nabava opreme za usavršavanje mladih agronoma i inženjera poljoprivrede, koji će hrvatsku poljoprivredu činiti konkurentnijom

Objavljeno: 13.12.2017. Alen Brodar

Ministar Tomislav Tolušić potpisao je danas 30 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava srednjim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017. godine, vrijednih 13 milijuna kuna.
Ministarstvo poljoprivrede provelo je Javni poziv srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava te je pri raspisivanju Javnog poziva bilo je osigurano pet milijuna kuna, no zbog velikog interesa škola i izvrsnih projekata, osigurano je dodatnih osam milijuna kuna, pa će ukupno biti dodijeljeno 13 milijuna kuna.
Prijavile su se škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge. Jedna od njih je i Srednja škola Bedekovčina, koja je dobila 453.000 kuna bespovratnih sredstava.

Još bolja suradnja

– Potpisivanje ugovora između Ministarstva poljoprivrede i Srednje škole Bedekovčina dokaz je da Vlada RH, s Ministarstvom poljoprivrede brine o obrazovanju mladih poljoprivrednika. Opremanje praktikuma i nabava opreme za SŠ Bedekovčina omogućit će daljnje usavršavanje budućih agronoma i inženjera poljoprivrede, kao i mladih poljoprivrednika, a za nas iz Savjetodavne službe, ovo je daljnji korak još boljoj suradnji s bedekovčanskom Srednjom školom i nastavak obrazovanja poljoprivrednika. Samo znanjem i obrazovanjem stvaramo bolju i konkurentniju hrvatsku poljoprivredu i mlade poljoprivrednike – rekao je ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek.
Prijavljeni projekti obuhvaćali su ulaganje u opremanje zatvorenih, odnosno zaštićenih prostora i objekata za uzgoj jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala te gljiva s pripadajućom opremom i infrastrukturom u sklopu školskog poljoprivrednog gospodarstva, odnosno praktikuma. Zatim, ulaganje u opremu za berbu, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih proizvoda škole ili školske zadruge, ulaganje u kupnju nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za školsku poljoprivrednu proizvodnju i gospodarskih vozila, ulaganje u opremanje objekata za skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje proizvoda iz poljoprivredne proizvodnje škole ili školske zadruge te ulaganje u podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada na školskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Dodatnih osam milijuna

– Nismo očekivali ovoliko dobrih projekata, no poljoprivredne škole nadmašile su sva naša očekivanja. Zato smo i pronašli dodatnih osam milijuna kuna jer je ulaganje u obrazovanje, pogotovo u obrazovanje budućih poljoprivrednika – ulaganje u našu budućnost. Čestitam svima koji su sudjelovali u pisanju ovih projekata i svima koji su svoj život i rad posvetili mladima. Nove tehnologije, praktičan rad i najnovija znanstvena istraživanja, kao i ljudi koji će sva ta znanja koristiti u praksi dobar su temelj budućnosti naše poljoprivredne proizvodnje – rekao je prilikom potpisivanja ugovora ministar Tomislav Tolušić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba