Na sjednici Županijske skupštine KZŽ izglasan proračun za sljedeću godinu, s 26 glasova za i 11 suzdržanih

POSLOVNI INKUBATOR, ŠKOLE, DVORANE, OBNOVA AMBULANTI…: Županijski proračun za 2018. godinu čak 70,3 milijuna kuna veći nego ove godine

Objavljeno: 13.12.2017. zagorjeinternational

Današnja sjednica Županijske skupštine KZŽ započela je glasovanjem o izmjenama dnevnog reda. Odlukom vijećnika, iz dnevnog reda je izbačena točka 15 “Prijedlog zaključka o predlaganju dva člana/članice Nadzornog odbora Stubaki d.d.” jer Odbor za imenovanja nije utvrdio prijedlog. Raspored glasova je bio 3:3, a za Nadzorni odbor bili su predloženi Sonja Borovčak i Krešimir Škof. Stjepan Ranogajec iz HSP-a AS zatim je predložio dopunu dnevnog reda, da se održi minuta šutnje za poginule branitelje, dr. Franju Tuđmana i generala Slobodana Praljka, no većina vijećnika to nije podržala. Nakon aktualnog sata, na kojem su pitanja postavljali Stjepan Ranogajec (HSP AS), HDZ-ovi Martina Rubil Skitanić, Zoran Gregurović, Mišo Grilec, Daniel Vnuk, Mirko Krznar, nezavisni Dragutin Ranogajec i Nina Gradiški Zrinski (ZDS), vijećnici su s 26 glasova za i 11 suzdržanih usvojili prijedlog županijskog proračuna za 2018. godinu (i njegove projekcije za 2019. i 2020. godinu op.a.),
Proračun Županije u sljedećoj godini predložen je u iznosu 235.634.367 kuna što je za 70.305.209 kuna ili čak 42,5 posto više u odnosu na 2017. godinu. Rashodi su planirani u istom iznosu kao i primici, s time da, što se tiče Županije, oni su za 73.859.272 kune veći nego ove godine.
Prijedlog proračuna koji obuhvaća prihode i primitke te rashode i izdatke Županije i njezinih proračunskih korisnika – 32 osnovne i devet srednjih škola, šest zdravstvenih ustanova te Zavoda za prostorno uređenje i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, iznosi 676.267.001 kunu, što je za 93.487.325,92 kune ili 16 posto više, nego u 2017. godini.

Energetska učinkovitost

– Razlog povećanja prvenstveno je provedba ključnih kapitalnih projekta, sukladno Strategiji razvoja Županije: izgradnja Poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini, povećanje energetske učinkovitosti u četiri osnovne škole (Đurmanec, Hum na Sutli, Pregrada i Zabok), dovršetak dvorane pri OŠ Đurmanec, izgradnja PŠ Martinišće, poboljšanje primarne zdravstvene zaštite – uređenje i opremanje devet ambulanti izgradnja dvorane u Hrašćini te sanacija tri odlagališta otpada – Gorjak, Tugonica i Medvedov Jarek – istaknuo je Igor Cigula, pročelnik Upravnog odjela za financije i proračun.
Što se Poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini tiče, vrijednost ulaganja u 2018. godini iznosi 12,9 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicije iznosi 29,6 milijuna te je raspoređena i na 2019. i 2020. godinu. Za povećanje energetske učinkovitosti u osnovnim školama Đurmanec, Hum na Sutli, Pregrada i Zabok, predviđeno ulaganje je 25,2 milijuna kuna i u cijelosti se planira realizirati kroz 2018. godini. Vrijednost ulaganja za uređenje i opremanje devet ambulanti na području KZŽ iznosi 7,9 milijuna kuna i u cijelosti se planira realizirati tijekom 2018. godine. U sljedećoj se godini planira i dovršetak dvorane pri OŠ Đurmanec, a vrijednost ulaganja iznosi 9,2 milijuna kuna, sve iz kreditnog zaduženja. Tu je također i izgradnja Područne škole u Martinišću, vrijedna 5,7 milijuna kuna, kao i izgradnja dvorane u Hraščini, čija je ukupna vrijednost 9,2 milijuna kuna, od kojih se polovica planira realizirati u 2018. godini, a drugih 4,6 milijuna kuna u 2019. godini. Ta se cijela investicija financira iz sredstava Županije za decentralizirane funkcije.
Vrijednost radova na sanaciji odlagališta otpada Gorjak, Medvedov Jarek i Tugonica je 22 milijuna kuna. U 2018. godini izradit će se i projektno – tehnička dokumentacija za dogradnju Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama (dva milijuna kuna), za 620.000 kuna planira se kupiti zemljište i izraditi projektna dokumentacija za Regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, dok se za kupnju dvorca Stari Golubovec u Donjoj Stubici u svrhu uređenja Znanstveno – edukativno zabavnog centra, planira utrošiti 400.000 kuna.

Kreditno zaduženje

Ukupna procijenjena vrijednost navedenih projekata u 2018. godini iznosi 90,5 milijuna kuna, od čega EU sredstva iznose 28,9 milijuna, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 14,5 milijuna, sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 14,3 milijuna, sredstva jedinica lokalne samouprave 6,1 milijuna, sredstva Županije 5,3 milijuna kuna, od čega su 4,6 milijuna decentralizirana sredstva te kreditna sredstva u iznosu od 21,4 milijuna kuna, s time da je dio kredita od 15,3 milijuna kuna već ugovoren ove godine i raspoloživ je za korištenje.
– Ovo o čemu danas govorimo, su projekti koji su već odobreni i koji su ili u fazi izgradnje ili u fazi pripreme projektne dokumentacije za javnu nabavu. Jedino što je loše u ovom proračunu jest što ćemo se morati dodatno kreditno zadužiti da bismo osigurali svojih 15 posto učešća, bez obzira na korištenje garantnog fonda Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. No, jedino što nas može usporiti u realizaciji ovih projekata, je javna nabava. Bit će problem na tržištu pronaći dovoljan broj firmi koje će odraditi sve ono što smo mi planirati. Prošla su ona vremena kada govorimo da je proračun socijalan, razvojan, da vodimo brigu o svemu, ovo je maksimum onoga što smo mogli izvući i bit će potrebna pomoć svih da bismo to realizirali – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Vijećnici su na kraju donijeli i jednoglasno odluku o imenovanju Igora Cigule kao člana Nadzornog odbora Piškornice – sanacijskog odlagališta d.o.o.



ODBIJENA SVA ČETIRI AMANDMANA KLUBA VIJEĆNIKA HDZ-A I HSP-A AS

Tražilo se povećanje sredstava za sport, klizište i školu u Loboru te izgradnju ceste u Mokricama

Ispred Kluba vijećnika HDZ-a i HSP-a AS, HDZ-ov vijećnik Daniel Vnuk uložio je četiri amandmana na prijedlog proračuna, no sva četiri bila su odbijena.
U prvom amandmanu predložena je realokacija sredstava u iznosu od sto tisuća kuna, odnosno umanjenje stavke troškova odnosa s javnošću Ureda župana sa 718 na 618 tisuća kuna, što bi rezultiralo povećanjem stavke “Izučavanje, poticanje i promicanje tehničke kulture i sporta”, a taj bi se novac namijenio trećeligašu NK Zagorcu iz Krapine. Amandman je odbijen s 10 glasova za, 24 protiv i tri suzdržana. Župan Kolar je pojasnio kako ne može namijeniti novac NK Zagorcu, jer se već prije događalo da Krapinsko – zagorska županija ima trećeligaše, ali se oni nisu posebno financirali.
U drugom amandmanu, na prijedlog načelnice Lobora, zahtijevala se pomoć od 400 tisuća kuna za sanaciju klizišta u općini Lobor, na način da se taj novac preusmjeri iz sredstava namijenjenih udrugama na stavku proračuna komunalne infrastrukture i vodoopskrbe. Prijedlog je odbijen s 22 glasa protiv, 11 za i dva suzdržana, a Kolar je istaknuo kako ne može smanjiti sredstva za udruge, s obzirom na to da one rade sjajan posao i kako će se sredstva za sanaciju klizišta moći izvući iz sredstava vodnog doprinosa, zahvaljujući usvojenom amandmanu od strane Vlade RH.
Istim rasporedom glasova odbijen je i amandman tri, također na prijedlog Općine Lobor, da se iz proračunske stavke koja se odnosi na obrazovanje preusmjeri dva milijuna kuna za obnovu dotrajale loborske škole. Župan Kolar je rekao kako će se ta sredstva u narednom razdoblju osigurati javnim natječajem Ministarstva graditeljstva, kako postoji lista prioriteta energetske obnove škole te kako je s ravnateljima dogovoreno kako neće biti pojedinačnog projektiranja.
Četvrti amandman uložen je na prijedlog gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka, koji je, u vidu poticanja gospodarstva na području Oroslavja, zahtijevao minimalnu pomoć od 1.500.000 kuna za izgradnju pristupne ceste na području radne zone u Mokricama. Inače, Gradu Oroslavju je za taj projekt potrebno ukupno 6.200.000 kuna. Predloženo je da se taj novac preusmjeri iz programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva. I taj je amandman odbijen s 23 glasa protiv, deset za i tri suzdržana, a Kolar je istaknuo kako bi se time ugrozila provedba projekata poput Poslovno – tehnološkog inkubatora, energetske obnove škola i subvencioniranje kamata poduzetnicima, koji su već potpisani i preuzete su obaveze, te kako se Grad Oroslavje mogao javiti na natječaje nadležnog ministarstva za financiranje tog projekta, a priliku će imati i u 2018. godini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba