OTVORENA IZLOŽBA IDEJNIH RJEŠENJA ZA SPOMEN OBILJEŽJE POGINULIM I UMRLIM ZAGORSKIM BRANITELJIMA – POBJEDNICI FILIP ROMIĆ I KREŠIMIR ROMIĆ

“Ovaj spomenik bit će obilježje zagorskih branitelja i zahvala svima koji su branili Hrvatsku”

Objavljeno: 13.12.2017. JJ

Izložba natječajnih radova idejnog urbanističko – arhitektonsko – krajobrazno – likovnog rješenja Spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije otvorena je u utorak u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.
Izložbu je otvorio župan Željko Kolar koji je čestitao Gromovima i Gradu Krapini na pokretanju ove inicijative.

Općine, gradovi i Županija

– Svi oni koji su krenuli braniti domovinu devedesetih godina krenuli su iz domoljublja i stvaranja neovisne i slobodne Hrvatske, na čelu s našim Zagorcem, dr. Franjom Tuđmanom. Preko 11,5 tisuća nas na svim ratištima i u svim postrojbama sigurno je dalo veliki doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i suverenitetu i oslobođenju Hrvatske – istaknuo je župan Kolar i dodao da ga posebno veseli što je na kolegiju načelnika i gradonačelnika dogovoreno da će sve općine, gradovi i Županija, zajedno s Ministarstvom branitelja, sudjelovati u izgradnji ovog spomenika, koji će biti postavljen u Perivoju Janka Draškovića u Krapini.
– Na jednom mjestu imat ćemo spomenik gdje se mogu doći pokloniti obitelji svih naših branitelja i gdje će doći djeca, jer mi, nažalost, i danas, nakon 25 godina, nemamo dobro postavljeno učenje o Domovinskom ratu te zbog toga tu uskaču udruge svojim projektima, poput onog “Istina o Domovinskom ratu” – zaključio je župan Kolar.
Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki pohvalila je raspisivanje javnog natječaja za osmišljavanje spomenika te čestitala Gromovima koji su u ovom projektu svojevrsna predvodnica braniteljskih udruga, kao i nagrađenima te ostalim prijavljenim autorima.
– Ovaj je spomenik obilježje branitelja iz Krapinsko – zagorske županije, sjećanje jednog vremena i zahvala svima koji su branili Hrvatsku – istaknula je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

17 radova

Riječ je o radovima pristiglima na natječaj Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, podružnica Krapinsko – zagorske županije, kojoj su u partnerstvu s Gradom Krapinom odobrena sredstva Ministarstva branitelja za raspisivanje natječaja za idejno rješenje spomen obilježja. Natječaj je provelo Društvo arhitekata Varaždin, a cilj je bio dobivanje najkvalitetnijeg rješenja za spomen obilježje. Na natječaj je zaprimljeno 17 radova, a ocjenjivački sud odlučio je da prvu nagradu od 10 tisuća kuna dodijeli autorima tvrtki SKUP – A, Filipu Romiću i Krešimiru Romiću, drugu nagradu, 6 tisuća kuna, autorima tvrtke X.3.m. d.o.o., Mirku Buviniću, Mireli Bošnjak i Maji Furlan Zimmermann, a treću nagradu od 4 tisuće kuna autorima Miji – Martini Hren i Tomislavu Konjevodu. Planirana vrijednost investicije je 500 tisuća kuna.
Okupljene su pozdravili i zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Drago Kozina, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, podružnica KZŽ Zvonimir Kantolić, umirovljeni pukovnik HV-a Žarko Miholić te predsjednik ocjenjivačkog suda Tomislav Vreš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba