POVODOM DANA OPĆINE, PREDSTAVLJENA NOVA MONOGRAFIJA

ONI SU “PLEMENITO SRCE BEDEKOVČINE”: Posebno mjesto u knjizi dobile brojne udruge, čiji članovi predstavljaju pokretačku snagu društva

Objavljeno: 12.12.2017. JJ

U Osnovnoj školi Bedekovčina, u sklopu Dana općine i Župe sv. Barbare, predstavljena je monografija “Plemenito srce Bedekovčine”. Monografija je izrađena u godini jubileja za Bedekovčinu. Naime, prije točno 750 godina kralj Bela IV. darovao je Komor, feudalni posjed na prostoru današnje općine, članovima obitelji Bedeković, prema kojima je i nazvana Bedekovčina. Kako bi se obilježilo 750 godina od prvog pisanog traga o prostoru Bedekovčine, tiskana je ova druga po redu monografija.
Prva je monografija, “Bedekovčina – stara i plemenita”, urednika Željka Bajze, izdana prije točno dvadeset godina. U njezinoj su izradi sudjelovali vrsni stručnjaci koji su iz znanstvene perspektive pristupili temeljnim odrednicama bedekovčanske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Povijest, gospodarstvo…

Nova je monografija ponajviše okrenuta brojnim i raznovrsnim kulturnim, sportskim, volonterskim, socijalnim, braniteljskim i hobističkim udrugama, čiji su članovi nositelji razvoja i pokretačka snaga bedekovčanskog društva. Oni čine plemenito srce Bedekovčine. Osim prikaza udruga, monografija donosi i opće podatke o općini. Ukratko se opisuju važne povijesne činjenice, najvažniji članovi obitelji Bedeković te prostorna, klimatska i vegetacijska obilježja, kao i najvažnije znamenitosti bedekovčanskog kraja. Obrađeni su i gospodarski i turistički potencijali općine te prikazani najvažniji demografski pokazatelji. Osim toga, ukratko je prikazan razvoj triju općinskih župa, uz nekoliko zanimljivosti iz “Spomenice” župe sv. Barbare. Opsežan je i prikaz razvoja školstva i odgojno – obrazovnih institucija, a prikazane su i povijest općinske knjižnice te najvažnije općinske manifestacije.

Iz općinskog proračuna

Glavne su urednice monografije Matea Filko i Kristina Špiranec, a članovi uredništva su Klementina Komorčec, Anica Kopjar i Ivan Paradi. Za dizajn je zaslužna Alenka Dmitrović. Fotografijama su pridonijeli Mladen Ban, Mario Jurina, čija fotografija krasi i naslovnicu, Matija Kraševac, Luka Smuk, Dora Srebačić, Marko Srebačić, Stjepan Vidiček – Pepi i Valentina Videk. U izradi monografije sudjelovali su i brojni predstavnici općinskih institucija i udruga, koji su omogućili da se zabilježe crtice iz njihove prošlosti i sadašnjosti. Na samoj promociji, okupljenima su se obratili načelnik Bedekovčine Darko Ban kao izdavač monografije, koja je u cijelosti financirana iz općinskog proračuna, Matea Filko u ime uredništva i Vlasta Gmaz iz Kajkaviane – društva za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine. Za bogat glazbeni program pobrinuli su se FA “Žuna”, Adam Končić, KUD Bedekovčina i Muški pjevački zbor Magdalenić. Odabrane ulomke iz monografije čitao je Adam Končić. Monografija se po cijeni od 100 kuna može kupiti u prostorima Općine Bedekovčina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba