U KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI TRENUTNO AKTIVNO OKO 300 KLIZIŠTA, A TROŠKOVI SANACIJE IZNOSE OKO 40 MILIJUNA KUNA

Vlada osigurala zakonske pretpostavke za rješavanje problema klizišta kroz prihode od vodnog gospodarstva

Objavljeno: 11.12.2017. Jelena Jazbec

Gorući problem klizišta kojima je opterećen sjever Hrvatske, posebice Krapinsko – zagorska, Varaždinska i Međimurska županija, napokon se počeo sustavno rješavati, pa je tako u državnom proračunu za 2018. godinu osigurano dodatnih sedam milijuna kuna za sanaciju klizišta, a prihvaćanjem amandmana na Zakon o vodnom gospodarstvu, osigurane su zakonske pretpostavke za trajno rješenje problema klizišta i to kroz prihode od vodnog gospodarstva, kojima će se, između ostalog, sufinancirati troškovi sanacije klizišta i odrona kojima je ugrožena javna infrastruktura.

Važni koraci

Tim povodom, HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh u Krapini je održala press konferenciju, s obzirom na to da se već duže vrijeme zalaže za rješavanje ovog problema.
– To znači da sada u jednom Zakonu imamo otvorenu mogućnost da se konačno mogu sanirati klizišta iz sredstava vodnog doprinosa. Ovo su važni koraci u sustavnom rješavanju problema klizišta, s obzirom na to da je Vlada prihvaćanjem amandmana na prijedlog proračuna prepoznala razmjere štete koje ova elementarna nepogoda izaziva te pokazala interes za ovaj veliki problem koji ima sjever Hrvatske – istaknula je saborska zastupnica Marija Puh, na

Godišnje desetak

Na pressici je istaknuto kako je u Krapinsko – zagorskoj županiji trenutno aktivno oko 300 klizišta, koja direktno ugrožavaju ceste, stambene i gospodarske objekte, a procijenjeni troškovi njihove sanacije iznose oko 40 milijuna kuna.
– Godišnje ih se može sanirati tek desetak, stoga je ovo zakonsko rješenje pozitivan iskorak u rješavanju daljnje problematike klizišta – zaključila je Puh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba